Αναγκαίος ο εμβολιασμός για HPV και στα αγόρια

Tα κορίτσια αλλά και τα αγόρια πρέπει να εμβολιάζονται έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στην έναρξη της εφηβείας. Οταν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η έκθεση στον ιό, η συμμόρφωση στις ιατρικές οδηγίες είναι υψηλή και η ανοσολογική απάντηση η μέγιστη δυνατή.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την καμπάνια ενημέρωσης για τον HPV.

Τη δράση πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων και ο σύλλογος ασθενών ΑγκαλιάΖΩ.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει από την εμφάνιση εννιά καρκίνων: μήτρας, κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, οισοφάγου, φάρυγγα, λάρυγγα. Ωστόσο, μόνο τέσσερα στα δέκα κορίτσια εμβολιάζονται.
Ο λόγος; Η συντηρητική ελληνική οικογένεια που «κρατάει» και τους παιδιάτρους από το να εντάξουν το εμβόλιο έναντι του HPV στον εμβολιαστικό προγραμματισμό των παιδιών.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μέχρι σήμερα καλύπτει δωρεάν μόνο κορίτσια 11 - 18 ετών, αλλά όχι τα αγόρια. Καλύπτει επίσης το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις γυναίκες σε ανοσοκαταστολή και τους ομοφυλόφιλους άνδρες.


Ο ιός, με τον οποίο έρχονται σε επαφή 8 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως στη διάρκεια της ζωής τους, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, ακόμα και μέσω της απλής επαφής με τα γεννητικά όργανα.
Γι’ αυτό το προφυλακτικό δεν αποτελεί μέσο προστασίας από τον ιό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και καρκίνο: σχετίζεται με το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως, είναι υπεύθυνος για το 99% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας -ο πιο συχνός στις γυναίκες 20 - 44 ετών και δεύτερος πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος σε όλες τις γυναίκες-, αλλά σχετίζεται και με άλλους 8 καρκίνους.

Ο συστηματικός εμβολιασμός, ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές, θα έχει αποτέλεσμα την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας που οφείλεται στον HPV σε λίγα χρόνια, επισήμανε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Η προστασία από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό, πρόσθεσε, μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενώς με τον εμβολιασμό και δευτερογενώς με προληπτικό προσυμπτωματικό έλεγχο.
Το εμβόλιο, σημείωσαν οι καθηγητές, κυκλοφορεί 12 χρόνια και μετρά περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δόσεις στην Ελλάδα και πάνω από 270 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα είναι εννιαδύναμο και όχι τετραδύναμο παρέχοντας έτσι προστασία που ξεπερνά το 90% και είναι απόλυτα ασφαλές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
πηγή / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦ.ΣΥΝ. / Ντάνι Βέργου /
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54