Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε 63 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους:

Από σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, σε 63 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία (και μνημεία) της χώρας θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που από το 2008 σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικός θεματικός άξονας των δράσεων-εκδηλώσεων είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) και το πώς η αλληλεπίδραση αυτή επηρέασε την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία.

Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία με τίτλο «Πνοές Ανέμων». Τις ημέρες των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες του μουσείου  καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο μουσείο επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τον αέρα, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διατίθεται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου.

Σήμερα, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές σχολείων και ενήλικες με εκθέματα που αναφέρονται στην συμβολή του αέρα σε νομίσματα και μετάλλια.
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην επικοινωνιακή δράση. Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 11:00-12:30, θα υλοποιηθεί στο χώρο του μουσείου  εργαστήριο με θέμα τις μυθικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις με αφορμή τον αέρα. Ο άνεμος στην αρχαιοελληνική μυθολογία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και δημιουργίας.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ  «φέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δράσεων εμπνευσμένων από τη θεματική του «αέρα», με το γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων»…Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή».
Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 40 φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια. Για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες δράσεις, η είσοδος είναι δωρεάν από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018.Πηγή ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18/10/2018 - 11:02