ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ 71% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ ΑΝΤΙ-ΕΕ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το 71% των Ελλήνων πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε. ενώ μόλις το 27% θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτήν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew Research Center, που πραγματοποιήθηκε σεπανευρωπαϊκή κλίμακα και φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση ως προς τις αντι- Ε.Ε. διαθέσεις των πολιτών της. Μια εικόνα η οποία είναι απολύτως εύλογη, με βάση τις οδυνηρές εμπειρίες του ελληνικού λαού από την επιβολή των ολέθριων, μνημονιακών πολιτικών και καταρρίπτει τον μύθο ότι οποιαδήποτε πολιτική ρήξης με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. δεν έχει τύχη, γιατί τάχα θα φοβίσει τον κόσμο.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew καταγράφει κατακόρυφη άνοδο των αντι- Ε.Ε. διαθέσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο, βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αρνητικών διαθέσεων στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η τελευταία έρχεται δεύτερη, μετά την Ελλάδα, στον κατάλογο, με τις αρνητικές γνώμες να ανέρχονται σε 61% και τις θετικές να περιορίζονται στο 38%.
Στη Βρετανία, εναντίον της Ε.Ε τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων και υπέρ το 44%, εύρημα το οποίο εναρμονίζεται με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα.


Συνολικά, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες εμφανίζονται αυτή τη φορά στα ίδια περίπου επίπεδα (51% έναντι 47%) ενώ μέχρι τώρα οι πρώτες υπερείχαν κατά κράτος. Σταθερά υπέρ της Ε.Ε. τοποθετούνται κυρίως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ τοαντι- Ε.Ε. ρεύμα κερδίζει ταχύτατα έδαφος σχεδόν σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία το 49% τάσσεται εναντίον της Ε.Ε. και το 47% υπέρ, ενώ στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48% και 50%.

Ως προς το πολιτικό χρώμα του αντι- Ε.Ε. ρεύματος, η εικόνα εμφανίζεται, προβλέψιμα, αντιφατική. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σουηδία, το αντι- Ε.Ε. ρεύμα πολώνεται προς τα αριστερά και το φιλο- Ε.Ε. προς τα δεξιά, ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία συμβαίνει το αντίθετο.

_89905503_how_europeans_view_eu_gra624

πηγή iskra
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11/06/2016 - 14:29