Από την ΝΕΡΙΤ στη ΕΡΤ. Με φόντο την αυτοκίνηση;

Σημαντική επισήμανση από τον πανελλαδικό σύλλογο "SOS τροχαία εγκλήματα":
Εν όψει της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου ήδη το έμβλημα της ΝΕΡΙΤ κατέβηκε από το κτίριο του ραδιομεγάρου.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στην ιστορια της ΝΕΡΙΤ, ουτε στο παρελθον της ΕΡΤ. Οσον αφορά την τηλεόραση το ΜΑΥΡΟ για το θέμα των τροχαίων εγκλημάτων υπήρχε ΠΑΝΤΑ. Σε ένα μηχανισμό κυβερνητικής προπαγάνδας οι αναφορές στο θέμα δεν ήταν ανεκτές. Τουλάχιστον στο βαθμό που αφορούσαν κριτικές τοποθετήσεις για την αχαλίνωτη προώθηση του ΙΧ και την έλλειψη πολιτικής για την οδική ασφάλεια. Μόνο αισιόδοξα μηνύματα έπρεπε να διαδίδονται, μηνύματα του τύπου μειώθηκαν τα τροχαία αυτό το τριήμερο συγκριτικά με το ανάλογο τριήμερο του 345 προ Χριστού ή μηνύματα που  εξαντλούνταν στην ενοχοποίηση των ιδιων των θυμάτων- χρηστών του δρόμου. Ουδέποτε ο SOS Τροχαία Εγκλήματα προσκλήθηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ ή της ΝΕΡΙΤ και ουδέποτε ανακοίνωση του δημοσιοποιήθηκε απ αυτές.

Τελευταία εμπειρία από την γιορτή ΟδικήςΑσφάλειας για τα Παιδιά (Πεδίον Αρεως – Αθηνα 10 Μαίου 2015) όπου ενώ ήρθαν και τραβηξαν πλάνα δεν μετέδωσαν τίποτα. Υπήρξε χρόνος στο δελτιο ειδήσεων για τα παιδιά εκείνη την ημέρα αλλα όχι για το θέμα μας, υπήρχε το πολύ σημαντικότερο θέμα της γέννησης η  βάφτισης μικρής πριγκίπισας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ε αυτό ήταν είδηση! Όχι και η οδική ασφάλεια των παιδιών και η τραγική κατάσταση της στην Ελλάδα…

Διαμετρικα αντίθετη βέβαια ηταν πάντα η κατάσταση στο Ραδιόφωνο και ιδιαίτερα στα ραδιόφωνα της Περιφέρειας που αποτελούσαν τα πιο συνεπή μέσα έκφρασης των αγωνιών και των προτάσεων της κοινωνίας. Το ίδιο συνέβει και με το ραδιόφωνο της ΕΡΤOPEN που μαζί με όλα τα άλλα θέματα που άνοιξε από το  κουτί που τάχε κλεισμένα ή προηγούμενη κατάσταση ανέδειξε επανειλημένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των τροχαίων εγκλημάτων.

Ελπίζουμε με την «κανονικοποίηση» της κατάστασης το θέμα να μην ξαναπεράσει στα ανύπαρκτα. Σίγουρα οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν μ αυτό –και που επανέρχονται στην ΕΡΤ- δεν θα το ξεχάσουν. Ας ελπίσουμε ότι και οι νέοι διοικούντες θα τους αφήσουν να κάνουν απερίσπαστοι την δουλειά τους τόσο καλά όσο την έκαναν και χωρίς διοικουντες. Και όλα- όλοι θα βρούν το δρόμο τους.         

Τώρα όμως  που «πέφτουν τα σύμβολα» δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εικόνα που μεσω του δελτίου ειδήσεων όλο τον καιρό της λειτουργίας της πρόβαλε η ΝΕΡΙΤ. Ως φόντο πίσω από την παρουσιαστρια είχε επιλεγεί η Ζώσα Πόλη. Και τι άλλο σημαίνει σήμερα Ζώσα Πόλη από μια διαρκή ροή αυτοκινήτων; Αναμφίβολα το να βρείς ένα καλοφροντισμένο πάρκο στην Αθήνα η ένα πεζόδρομο που να το χρησιμοποιούν μόνο πεζοί δεν είναι και το ευκολότερο. Από δρόμους και ΙΧ άλλο τίποτα.

 Η Αμαλίας και η Β. Σοφίας σε ζωντανή μετάδοση αποτέλεσαν λοιπόν το φόντο. Ένα ατέλειωτο ποτάμι αυτοκινήτων σε διαρκή ροή, πίσω από την παρουσιάστρια που ανακοίνωνε στην συντριπτική τους πλειοψηφία δυσάρεστα ή τρομοκρατικά νέα, μας έδινε την αισιόδοξη άποψη: Παρ όλα αυτά η ζωή συνεχίζεται. Τα αυτοκίνητα εξακολουθούν να κινούνται. Οδηγώ άρα Υπάρχω.

Ας ελπίσουμε (σε τόσα εξ άλλου έχουμε ελπίσει) ότι κι αυτή η εικόνα θα αποτελέσει παρελθόν. Αν και δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι. Γιατι δεν είναι απλά μια εικόνα αλλά η έκφραση μιας πολύ βαθιά ριζωμένης ιδεολογίας που αξιολογεί την Μηχανή πάνω από τον Άνθρωπο.  


Πηγή - αναδημοσίευση: SOS τροχαία εγκλήματα - Πανελλαδικός σύλλογος

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10/06/2015 - 07:39