Πάσχα στους Φούρνους

της Σταματούλας Τσιαντή


Στα νησιά των Φούρνων, η μεγάλη εβδομάδα είναι γεμάτη κατάνυξη για του Χριστού τα πάθη, αλλά και διεργασίες για τον πανηγυρικό εορτασμό της Ανάστασης.

Ένα από τα ωραιότερα Πάσχα στην Ελλάδα είναι το Πάσχα των Φούρνων, αν και δεν είναι γνωστό ούτε από τους “συγκατοίκους” στον ίδιο Νομό, Ικαριώτες και Σαμιώτες. Θα μπορούσε, ισάξια με άλλα μέρη, να αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης μέσα στην Άνοιξη. Μια οικονομική ανάσα μετά τη χειμωνιάτικη απομόνωση και την ασφυκτικά περιορισμένη οικονομία.

Το νησί των Φούρνων και η Θύμαινα, μυρίζουν μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο μαζί με την μυρωδιά της ψημένης ζύμης. Σε κάθε σπίτι ετοιμάζονται μεγάλες ποσότητες από κουλούρες με κόκκινα αυγά και υπέροχα κουλουράκια, που θα γίνουν και δώρα στους συγγενείς και φίλους. Οι συνταγές περνάνε από γενιά σε γενιά, από χέρι σε χέρι.

Τα έθιμα της μεγάλης εβδομάδας φέρνουν κοντά τους ανθρώπους του νησιού, να συνεργάζονται για την καλύτερη απόδοση σεβασμού στα πάθη του Χριστού, αλλά και για τη Λαμπρή μέρα της Ανάστασης.

Την μεγάλη Πέμπτη με τα δώδεκα Ευαγγέλια, όταν ο εσταυρωμένος βγαίνει από το ιερό, ξεκινούν από την εκκλησία νέοι κυρίως, σε μια μεγάλη παρέα, που θ’ ανάψουν τα καντήλια σε όλα τα εξωκκλήσια του νησιού. Θα περπατούν ως το πρωί για να φτάσουν και στα πιο μακρινά εκκλησάκια, να είναι κι αυτά έτοιμα για την κορύφωση του θείου δράματος.

Την μεγάλη Παρασκευή όλα τα παιδιά και οι γυναίκες, θα φέρνουν λουλούδια και κλαδιά για τον επιτάφιο και πολύς κόσμος παρακολουθεί την περιφορά του.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η Ανάσταση γιορτάζεται με υπερθέαμα βεγγαλικών και το “Χριστός Ανέστη” είναι γραμμένο με μικρές φωτιές στο λόφο, απέναντι από τη θάλασσα και πάνω από την πόλη. Επίσης καίγεται ο “σωρός”. Ένα μικρό βουνό από κλαδιά που έχουν συγκεντρωθεί από μέρες, για να κάψουν τον Ιούδα και κάθε κακό.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά την λειτουργία την Αναστάσιμη, στην αυλή της εκκλησίας καίγεται ομοίωμα του Ιούδα.

Όσο για το Πασχαλινό φαγητό, είναι το γεμιστό κατσίκι. Ένα ολόκληρο κατσίκι γεμίζεται με ρύζι, εντόσθια, αρωματικά χόρτα και κρεμμύδι. Ψήνεται στους φούρνους του νησιού, μέσα σε μεγάλες λεκάνες. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο τραπέζι και ανταλλάσει ευχές.

Οι Φουρνιώτες δεν χάνουν εύκολα το Πάσχα στο νησί τους. Έρχονται οι ξενιτεμένοι και γιορτάζουν με τους συγγενείς.

Όλοι οι Έλληνες τουλάχιστον μια φορά αξίζει να βρεθούν Πάσχα στους Φούρνους.

Πηγή - αναδημοσίευση: Ικαριακή Ραδιοφωνία