EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ιατρικό SOS για τους απεργούς πείνας - έκκληση από το υπ. Δικαιοσύνης

Κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφερόμενο στους κρατούμενους των φυλακών που πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των απεργών πείνας είναι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Νίκος Μαζιώτη, τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, κ.λπ., ενώ από τα βασικά αιτήματα των απεργών πείνας είναι η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και των αντιτρομοκρατικών νόμων, καθώς και η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Το υπουργείο σημειώνει ότι ναι μεν θεράποντες γιατροί πρέπει να προσαρμοστούν στην απόφαση των απεργών (μη παροχή τροφής, κ.λπ.), αλλά πρέπει να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Ταυτόχρονα, καλεί τους απεργούς να διακόψουν την απεργία τους, αναμένοντας την εξέλιξη των νομοπαρασκευαστικών εργασιών «που από πριν είχαν ξεκινήσει και με ταχύτητα προχωρούν». 

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας των κρατουμένων απεργών πείνας, καλούν τους αρμοδίους και τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους ή και απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όπως υπογραμμίζουν,  η κατάσταση της υγείας όλων των απεργών πείνας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Σχετικά με την ανακοίνωση προσωπικών γιατρών των κρατουμένων απεργών πείνας, το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι οι γιατροί των σωφρονιστικών καταστημάτων, ή αν χρειαστεί των νοσοκομείων, οφείλουν να παρέχουν θεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην απόφαση των κρατουμένων, με συνεχή παρακολούθηση και ετοιμότητα επέμβασης σε περίπτωση κατάστασης ανάγκης. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, θα γίνει το παν για τη φροντίδα της ζωής και της υγείας των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας προσκαλούνται να διακόψουν την απεργία τους, αναμένοντας την εξέλιξη των νομοπαρασκευαστικών εργασιών που από πριν είχαν ξεκινήσει και με ταχύτητα προχωρούν. Κάποια από τα αιτήματα των απεργών αντιστοιχούν σε από καιρό εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ άλλα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης των σχετικών κωδίκων.

Η ανακοίνωση των γιατρών

Ημερομηνία: 21 Μαρτίου 2015 - 4:27 μ.μ.
Θέμα: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Οι  υπογράφοντες, έχοντας κληθεί  για να εκτιμήσουμε σαν προσωπικοί ιατροί την κατάσταση των παρακάτω κρατουμένων απεργών πείνας:

Κουφοντίνα Δημητρίου, Μαζιώτη Νικολάου, Γουρνά Κων/νου (φυλακές Γ΄ τύπου Δομοκού),  Θεοφίλου Αναστασίου (φυλακές Δομοκού), Σταμπούλου Αντωνίου (φυλακές Λάρισας),  Καραγιαννίδη Γεωργίου, Ντάλιου  Αργύρη, Χαρίση Φοίβου,Σαραφούδη Γρηγορίου,Πολίτη Δημητρίου ,Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, Μαυρόπουλου Θεόφιλου, Νικολόπουλου Γεώργιου, Νικολόπουλου Μιχάλη, Αργυρού Παναγιώτη, Μπολάνο Δαμιανού, Χατζημιχελάκη Χαρίλαου, Τσάκαλου Χρήστου, Πολύδωρα Γεώργιου, Τσάκαλου Γεράσιμου (φυλακές Κορυδαλλού), Σπυροπούλου Αγγελικής , Οικονομίδου Όλγας  (γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού), και παρακολουθώντας τους ιατρικά από την έναρξη της απεργίας πείνας  2/3/2015  (οι Σαραφούδης από 9/03/2015,  Πολίτης και Μπουρζούκος από  16/3/2015 ), ως και σήμερα  έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Συνεκτιμώντας τα προϋπάρχοντα προβλήματα ενός εκάστου (ηλικία, επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, προηγηθείσες απεργίες πείνας , τραυματισμοί κ.ά), αναφέρουμε ότι η κατάσταση της υγείας όλων των αναφερομένων απεργών πείνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 Άπαντες εμφανίζουν μεγάλη απώλεια του αρχικού σωματικού  βάρους , αρκετοί πέραν του 10% , παρουσιάζουν συχνές υπογλυκαιμικές κρίσεις, ορθοστατική υπόταση ως και άλλες  σοβαρές δυσλειτουργίες των λοιπών συστημάτων (καρδιαγγειακού, πεπτικού, ενδοκρινολογικού κ.λ.π.)

Όλοι οι παραπάνω κρατούμενοι/ες  διανύουν σήμερα την 20η  ημέρα απεργίας πείνας (εκτός των Σαραφούδη 13η μέρα και Πολίτη,Μπουρζούκου 6η μέρα). Είναι βιβλιογραφικά αποδεκτό ότι η επικινδυνότητα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η  ημέρα ασιτίας. Επίσης, είναι αποδεκτό ότι η απώλεια σωματικού βάρους πάνω από 10% του αρχικού, συνιστά παράγοντα αυξημένου κινδύνου.

Εκ των ανωτέρω 4 κρατούμενοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ για περαιτέρω έλεγχο, παρακολούθηση και υποστήριξη των βασικών λειτουργιών τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι  με δεδομένη  τη συνέχιση της απεργίας πείνας, εκτιμούμε ότι τις προσεχείς ημέρες, θα εμφανίσουν  γενική απορρύθμιση του οργανισμού τους ,ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι, στις φυλακές όπου κρατούνται, μεγάλη πλειοψηφία των απεργών πείνας παραμένουν σε συνθήκες ελλιπέστατης έως μηδενικής προσφοράς ιατρικής  και νοσηλευτικής  επίβλεψης.

 Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι, σε τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις μεταγωγών τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ , η άρνηση του απεργού πείνας να λάβει υγρά ενδοφλεβίως ερμηνεύθηκε ως άρνηση νοσηλείας και φροντίδας με αποτέλεσμα την επιστροφή τους στην φυλακή και την περαιτέρω ταλαιπωρία τους που θέτει σε μείζονα κίνδυνο την υγεία τους.

Κρούοντας  τον κώδωνα του κινδύνου, καλούμε τους αρμόδιους  και προσωπικά τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην συνεχιστεί η αδιέξοδη διελκυστίνδα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε σοβαρότατο κίνδυνο μονίμων βλαβών υγείας των κρατουμένων απεργών πείνας ή /και απώλειας ανθρώπινων ζωών. Οφείλουν  να σταθούν ενώπιον των ευθυνών τους προτού να είναι αργά, και όσον αφορά  την επίλυση των αιτημάτων που θέτουν οι απεργοί πείνας, και όσον αφορά αυτές καθαυτές τις συνθήκες ζωής και νοσηλείας τους.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ: Όλγα Κοσμοπούλου, Παντελία Βεργοπούλου, Σπυρίδων Σακκάς, Βασιλική Κορβέση 

πηγή:www.efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54