105 χρόνια από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ

Εκδηλώσεις μνήμης σήμερα στο Κιλελέρ για την 105η επέτειο από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών το 1910.
Στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε το παρών ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος σχολιάζοντας την απουσία των αγροτών, τόνισε ότι θα πρέπει η επέτειος να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και με την συμμετοχή αγροτών και να καταστεί επίσης αφορμή διαλόγου του Υπουργείου με τους αγρότες.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ παρέστησαν βουλευτές ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους καθώς επίσης και ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών Ν. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μιχ. Τζιότζιος, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Διον. Φώλιος.

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου στον εορτασμό της 105ης επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ:

Πριν από 105 χρόνια στις 6 Μάρτη του 1910, οι κολίγοι του Θεσσαλικού κάμπου έγραψαν με την εξέγερσή και την ταξική τους σύγκρουση, μία από τις πιο ηρωικές και αγωνιστικές σελίδες του αγροτικού κινήματος της χώρας.

Αυτοί οι ξωμάχοι του κάμπου που δούλευαν απ τη νύχτα ως τη νύχτα,  έθεσαν με την ηρωική  δράση τους ως κορυφαίο και  πρώτο,  το διαχρονικό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή, το πρόβλημα της  γης.

Αυτού του βασικού συντελεστή παραγωγής που με  την ανθρώπινη εργασία δημιουργεί αγαθά, παράγει τροφή, που η πρόσβασή της σε αυτή, αποτελεί βασικό και πανανθρώπινο δικαίωμα.

Απέδειξαν ακόμα ότι τίποτα δεν είναι σταθερό και στατικό, αλλά η ζωή και η πραγματικότητα έχουν τη δική τους δυναμική, οπού  με τη λαϊκή δράση και συμμετοχή η ιστορία προχωράει μπροστά με ρήξεις και ανατροπές.

Το  σύνθημα "η γη σ αυτούς που τη δουλεύουν" από την εποχή της εξέγερσης μέχρι και σήμερα, μπορεί και πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πρόταση και πράξη, για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας αλλά και της χώρας. Για μια αγροτική παραγωγή στην υπηρεσία της οικονομίας των ανθρώπινων αναγκών.

Για τη συνέχεια του αγώνα, των εξεγερμένων κολίγων αλλά και του αγροτικού μας κινήματος στις σημερινές συνθήκες, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχουν αγώνες χωρίς νίκη, καμιά όμως πραγματική νίκη δεν υπάρχει χωρίς αγώνα.

Τιμή και δόξα σ' αυτούς που με τη δράση και το παράδειγμά τους, μας εμπνέουν και μας έφτασαν ως εδώ, για να συνεχίσουμε την πάλη μας για μια καλύτερη ζωή.πηγή: left.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22/03/2015 - 20:42