Συνταγματικός ο νόμος για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι συνταγματικός ο νόμος πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό είχαν προσφύγει 19 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου και ην διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης.

Στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί υποστήριζαν πως το νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. ενώ τόνιζαν πως καταργείται το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι., λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 519-525/2015 αποφάσεις της απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των ΑΕΙ, των Πανεπιστημιακών και των Πρυτάνεων.
Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19/02/2015 - 19:09