Φωτογραφία EPA/VALDRIN XHEMAJ

Κόσοβο: Κηρύχθηκε επιδημία τουλαραιμίας

Επιδημία τουλαραιμίας κήρυξε στο Κοσόβο η Επιτροπή για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας καθώς καταγράφηκαν 206 κρούσματα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως τις 10 Φεβρουαρίου
Ενεργοποιήθηκαν παράλληλα όλες οι κατά τόπους ομάδες για την αποτροπή εκδήλωσης νέων κρουσμάτων, καθώς - σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας - παρατηρείται αυξανόμενη τάση νόσησης από τον Ιανουάριο του 2015.

Η τουλαραιμία είναι κοινό λοιμώδες νόσημα μεταξύ των άγριων τρωκτικών και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τον ιστό μολυσμένων ζώων ή μέσω δηγμάτων εντόμων και κουνουπιών το καλοκαίρι.

Η ασθένεια καταγράφεται κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Κοσόβου, σε 19 δήμους με 88 εστίες και μεταδίδεται και με τη χρήση νερού από πηγάδια, από ανεπαρκή συντήρηση τροφίμων και την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κρούσμα θανάτου από τη νόσο, ενώ από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός τρωκτικών στις περιοχές με αυξημένο αριθμό ασθενών από τη νόσο.

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11/02/2015 - 14:18