Φαντάσματα της Ιστορίας

του Θωμά Σίδερη

Ανθρώπινες φιγούρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σπάνε τα δεσμά του αρνητικού παλιών φωτογραφικών φιλμ και περιδιαβαίνουν τον δημόσιο χώρο σήμερα. Τον χώρο που ζούμε και αναπνέουμε, τον χώρο που παίζουν τα παιδιά μας, τον χώρο που ερωτευόμαστε και ονειρευόμαστε, τον χώρο που κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. 

Ο Ολλανδός φωτογράφος Τζο Τέουσι δημιούργησε τα “Φαντάσματα της Ιστορίας”, ένα φωτογραφικό πρότζεκτ όπου τα τοπία του ’40 ενώνονται με τα τοπία του σήμερα. Οι άνθρωποι του τότε ενσωματώνονται  στις ίδιες ακριβώς τοποθεσίες στη σημερινή τους μορφή.

Με το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα, όπως δήλωσε ο ίδιος, επιχειρεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η ιστορία βρίσκεται παντού γύρω μας κι ότι στα ίδια σημεία που δουλεύουμε, πάμε σχολείο, ή απλώς στεκόμαστε, κάποιοι κάποτε πολέμησαν και σκοτώθηκαν εκεί.

Οι κρατούμενοι περνούν ξανά την πύλη του Άουσβιτς, οι Ναζί στρατιώτες υψώνουν το όπλο τους στους δρόμους του σημερινού Βερολίνου και οι σκιές του παρελθόντος γίνονται κόμπο στον λαιμό όταν τα φαντάσματα του ναζισμού διεκδικούν χώρο ανάμεσά μας.

tr2tr3tr4tr5tr6tr7tr8tr9
πηγή: treno.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54