ΠΑΜΕ: Να ξαναλειτουργήσει η Μονάδα Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Παίδων "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΑΜΕ που αναφέρεται στο θέμα:

 Προς κ. Διοικητή

  κ. Διευθύνουσα

   κκ μέλη της Διοίκησης

Κοινοποίηση: Σύλλογο Εργαζομένων

ΘΕΜΑ: Η αναστολή λειτουργίας της μονάδας λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ)

"Με έκπληξη βλέπουμε ότι δεν ανοίγει η μονάδα λοιμώξεων μετά το καθιερωμένο πλέον καλοκαιρινό κλείσιμο. Οι δυνατότητες και τα μέσα που δημιουργεί η ειδική αυτή μονάδα στην εξειδικευμένη φροντίδα, θεραπεία και απομόνωση των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, αποτελεί κατάκτηση της Επιστήμης, η οποία ακυρώνεται στην πράξη λόγω οικονομικών περικοπών ή βλέψεων επιχειρηματιών...

Συγκεκριμένα, η μονάδα του «Μακκά» με δύναμη 21 κλίνες σε ξεχωριστό κτήριο και με ξεχωριστούς θαλάμους, όπως θάλαμο αρνητικής πίεσης, παραμένει κλειστή παρά την ενημέρωση που είχαμε ότι θα ανοίξει το Νοέμβρη. Από τότε που έκλεισε, τα νεογνά και παιδιά με λοιμώδη νοσήματα όπως Aids, μηνιγγίτιδες, ελονοσία, ανεμοβλογιά, κοκκύτης κ.ά. νοσηλεύονται στις κλινικές με ότι κινδύνους περικλείει αυτό!! Η Διοίκηση στερεί τα μέσα και τη δυνατότητα στο ήδη εξουθενωμένο και λειψό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των κλινικών να παρέχει την εξειδικευμένη φροντίδα μιας μονάδας, να βάλει φραγμό στην εξάπλωση μιας ασθένειας.

Η αιτία που δημιουργήθηκε το Μακκά και λειτουργεί από το 1900, τότε ως περίπτερο λοιμωδών νόσων, σήμερα ως μονάδα δεν έπαψε να υπάρχει, άρα δεν δικαιολογείται το κλείσιμο του. Λοιμώδη νοσήματα έχουμε στη χώρα μας, νέα αναδυόμενα ή επανεμφανιζόμενα. Μάλιστα, το Μακκά είναι κέντρο αναφοράς και μονάδα για παιδιά με HIV. Από πού θα παρακολουθούνται τα νέα περιστατικά;

Η πολύ πρόσφατη εμπειρία με τις επιδημίες Η1Ν1, αλλά και sars, όπου τα κρεβάτια ΜΕΘ και απομόνωσης είχαν κατακόρυφη ζήτηση, αναδεικνύει πως είναι προτιμότερο να έχει το νοσοκομείο και το κράτος κρεβάτια απομόνωσης και ΜΕΘ κι ας έχουν χαμηλή πληρότητα για κάποια χρονική περίοδο, από το να προσπαθείς να τα δημιουργήσεις την κρίσιμη στιγμή.

Επιπλέον, η προσφορά του «Μακκά» όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί είναι πλούσια και στην εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών. Η εκπαίδευση των ιατρών όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σταματάει να γίνεται στο νοσοκομείο μας, που είναι και το μεγαλύτερο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο και μεταφέρεται σε νοσοκομεία ενηλίκων!

Τα προβλήματα, λοιπόν, που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά και σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου μας, τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς στους μικρούς ασθενείς αλλά και το προσωπικό, την εκπαίδευση.

Τονίζουμε ότι στις παιδιατρικές κλινικές νοσηλεύουμε νεογνά από 40 ημερών και ευάλωτες ομάδες παιδιών όπως με κυστική ίνωση και με άλλα χρόνια νοσήματα, ακόμα και παιδιά με πρωτοδιάγνωστο καρκίνο. Τονίζουμε ότι για πολλά δωμάτια ασθενών υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνιο τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους. Συνεπώς η νοσηλεία τους παύει να είναι ασφαλής.

Η ευθύνη που αναλαμβάνει η Διοίκηση του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση υγειονομικών κανόνων όπως η απομόνωση παιδιών με τους γονείς τους όσο η ασθένεια τους είναι μεταδοτική, η προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών που νοσηλεύουμε, η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, καθαρίστριες, εργαζόμενοι security, πρακτικάριοι κλπ).

Υπάρχει η πληροφόρηση και θα θέλαμε να μας απαντήσετε αν ισχύει, ότι το ίδρυμα Σ. Νιάρχος διεκδικεί να αναπτύξει τη δραστηριότητά του στο χώρο της μονάδας Μακκά και μάλιστα για μελέτη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων! Να κλείσουν, δηλαδή, κλίνες μονάδας που συμβάλει στο φραγμό εξάπλωσης λοιμωδών νόσων και να ανοίξουν γραφεία!

Τέλος, οφείλουμε να πούμε πως η υγεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν κόστος από το κράτος και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, σαν κερδοφόρος τομέας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί η μονάδα του «Μακκά» και η εμπειρία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό του.

Απαιτούμε να ανοίξει τώρα η μονάδα του «Μακκά». Να στελεχωθεί από το έμπειρο και μάχιμο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και νέο που να μαθητεύσει δίπλα του, ώστε να μπορεί να λειτουργεί η μονάδα και μετά με τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων. Να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, να δοθεί συνέχεια στην εκπαίδευση ιατρών".

           

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54