Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Του Δημήτρη Τερζή

Εκδηλώσεις για τα ΑμεΑ χωρίς τα ΑμεΑ, κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ενωση που κατευθύνθηκε σε εταιρείες με απευθείας αναθέσεις και μπλοκάρισμα των πληρωμών από τη νέα δημοτική αρχή Ανδραβίδας–Κυλλήνης, έως ότου διαπιστωθεί τι έγινε στα Λεχαινά της Ηλείας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Πέρυσι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέρασε απ' το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας–Κυλλήνης απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα Unizens–Europe of Citizens, για το οποίο δόθηκε ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 143.000 ευρώ, που θα χρησιμοποιούσε ο δήμος για διάφορες εκδηλώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ και άλλες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και καλεσμένους από χώρες της Ε.Ε. σε τριήμερες εκδηλώσεις, η τελευταία εκ των οποίων έγινε πριν από μερικές μέρες. Για την ιστορία, το πρόγραμμα φιλοξενεί τέσσερις τριήμερες και μία διήμερη συνάντηση διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, καθώς και δύο μονοήμερες εκδηλώσεις που αξιοποιούν τον αθλητισμό ως πρότυπο και καλή πρακτική συνεύρεσης πολιτών με ιδιαιτερότητες.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες εκδηλώσεις έγιναν, ωστόσο -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- ήταν προβληματικές.

Το θέμα ανέδειξε πρώτα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ηλεία, Γ. Μαρινόπουλος, μέσα απ' το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3. «Εμένα με κάλεσαν απ' την εταιρεία να μιλήσω», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Γ. Παπαδάτος από τον τοπικό σύλλογο ΑμεΑ, αναφερόμενος στην εταιρεία που είχε αναλάβει για λογαριασμό του δήμου τη διοργάνωση.

«Αποχώρησα, αφενός γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση στον χώρο για άτομα με αναπηρία, που το θεώρησα απαράδεκτο, και αφετέρου γιατί δεν υπήρχε προγραμματισμός. Δύο ώρες περίμενα χωρίς να γίνει τίποτα». Για έλλειψη προσβασιμότητας μίλησε στην «Εφ.Συν.» και το μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία, Α. Χαροκόπος, ο οποίος κλήθηκε από την Πάτρα να μιλήσει στην εκδήλωση. «Μίλησα από κάτω, γιατί στο πάνελ δεν είχε προβλεφθεί τρόπος πρόσβασης», αναφέρει.

Στο μικροσκόπιο

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι απευθείας αναθέσεις από τον δήμο, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Συνολικά πρόκειται για 14 αναθέσεις, οι 11 από τις οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τη νέα δημοτική αρχή, για να διαπιστωθεί πόσο νόμιμες είναι χωρίς τα αντίστοιχα ποσά να έχουν δοθεί.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, κ. Ε. Καραγιάννη, μας ενημέρωσε ότι από τις 143.000 ευρώ του προγράμματος έως τώρα έχουν δοθεί σε τρίτους μόνο 17.900 ευρώ, τα οποία αφορούν την εταιρεία που έκανε τη μελέτη και διεκδίκησε για λογαριασμό του δήμου το πρόγραμμα (έχουν πληρωθεί τα 2/3 συνολικής αμοιβής 17.000 ευρώ), όπως επίσης 4.000 ευρώ για την κατασκευή ιστότοπου κι ένα κονδύλι 1.450 ευρώ για αναλώσιμα. «Εξετάζουμε τις υπόλοιπες συμβάσεις, για να δούμε πόσο νόμιμες είναι», συμπλήρωσε η κ. Καραγιάννη.

Προκαλεί εντύπωση η γαλαντομία που έδειξε η προηγούμενη δημοτική αρχή όταν αποφάσισε να δώσει σε δημοσιογράφο ποσό 5.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση πάντα, προκειμένου να υποστηρίξει δημοσιογραφικά το πρόγραμμα, με συνολικά 2 δελτία Τύπου που στάλθηκαν στα ντόπια ΜΜΕ!

Ψάχνοντας δε την εταιρεία που έκανε τη μελέτη και διεκδίκησε το πρόγραμμα για λογαριασμό του δήμου, δεν βρήκαμε τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από το γεγονός ότι υφίσταται μια αναπτυξιακή μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Ωγυγής», που έχει έδρα στου Ζωγράφου κι ένα κινητό τηλέφωνο ως τρόπο επικοινωνίας. Επιπλέον, το διαδίκτυο στερείται οποιασδήποτε πληροφορίας γι' αυτήν, πέραν της αναφοράς της στο site «Διαύγεια», λόγω της συμφωνίας της με τον δήμο.

«Απ' ό,τι ξέρω έγιναν 12 απευθείας αναθέσεις σε επαγγελματίες της Αθήνας και άλλες 2 σε επαγγελματίες της περιοχής», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Ανδρέας Μίγκος. «Ξέρω επίσης ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη μπλοκάρει τις περισσότερες αναθέσεις, για να τις ελέγξει. Οι εκδηλώσεις πάντως έγιναν».

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13/11/2014 - 23:54