ΣΥΒΧΑ: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

«Αν δεν τους σταματήσουμε σήμερα στο εμπόριο, τότε αύριο θα δούνε και άλλοι κλάδοι να αμφισβητείται η Κυριακάτικη αργία», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ), για την παρέμβαση των ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ & ΣΕΤΕ στο ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Την Παρασκευή 7/11 πραγματοποιείται η οριστική εκδίκαση της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ ενάντια στην λειτουργία των καταστημάτων για 52 Κυριακές το χρόνο, που είχε ξεκινήσει «πιλοτικά» από τον περασμένο Ιούλη. Θυμίζουμε ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη το ΣτΕ έχει βγάλει προσωρινή απόφαση με την οποία έχει παγώσει το ζήτημα. Να θυμίσουμε επίσης ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε περάσει σαν ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα που απαιτούσε η περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία βέβαια όπως αποκαλύφθηκε, είχε συνταχθεί από την «παρέα» του τότε υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, με αμοιβή αρκετές χιλιάδες ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Την Παρασκευή όμως στο ΣτΕ θα έχουμε μια νέα εξέλιξη. Θα παρέμβουν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του έτους ο ΣΕΒ (βιομήχανοι), ο ΣΕΤΕ (μεγαλοξενοδόχοι) και ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα). Ο Σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα της Κυριακής είχε τονίσει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο όσους και όσες εργάζονται στο εμπόριο, αλλά όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία. Είχαμε πει ότι οι απαιτήσεις της τρόικας και οι νόμοι της κυβέρνησης υπαγορεύονταν από την γραμμή που επέβαλε ο ΣΕΒ, οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα αφεντικά του εμπορίου.

Δεν τα λέμε όλα αυτά για να ευλογήσουμε τα γένια μας. Τα λέμε γιατί σε μεγάλο βαθμό με βάση αυτό το σκεπτικό προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Ο αγώνας που δίναμε χρόνια τώρα και κατά το τελευταίο έτος μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια από κοινού με άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς αλλά και στην κοινωνία έφεραν, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ουσιαστική ενδυνάμωση του ίδιου του αγώνα μας, κι ένα μικρό πρώτο αποτέλεσμα. Την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ. Ο ΣΕΒ και οι παρατρεχάμενοι του δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η γραμμή τους δεν θα εφαρμοστεί. Οι μάσκες έπεσαν και τα μεγάλα αφεντικά παρεμβαίνουν με τον πιο ωμό τρόπο. Αλήθεια, υπάρχει ακόμη κανένας που έχει αμφιβολία, ότι πίσω από αυτή την παρέμβαση των βιομηχάνων, κρύβεται η προσπάθεια τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά για όλη την κοινωνία;

Θέλουν μια κοινωνία τσακισμένη και υποταγμένη. Θέλουν εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι χωρίς δικαιώματα. Αν δεν τους σταματήσουμε σήμερα στο εμπόριο, τότε αύριο θα δούνε και άλλοι κλάδοι να αμφισβητείται η Κυριακάτικη αργία. Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες να πάρουν θέση μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια του εμπορίου. Τώρα χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των σωματείων, όλου του εργατικού κινήματος το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας».

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06/11/2014 - 23:37