Σωματείο Σπάρτακος: Για τις βάρδιες και τα ωράρια στα Ορυχεία της ΔΕΗ

Παρέμβαση με θέμα τα ωράρια εργασίας, στο δύσκολο και επικίνδυνο τομέα των ορυχείων της ΔΕΗ, κάνει το σωματείο εργαζομένων "ο Σπάρτακος":

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ –ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 24ΩΡΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ (ΒΑΡΔΙΑ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζόμενων με αφορμή τον διάλογο που ξεκίνησε εκ νέου για το ωράριο – πρόγραμμα βάρδιας στα Ορυχεία του ΛΚΔΜ.

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σεβόμενο απόλυτα την ιστορία και τη ΔΡΑΣΗ του, θυμίζει στους παλαιότερους και ταυτόχρονα ενημερώνει τους νεώτερους ότι:

Το ζήτημα του ωραρίου – προγράμματος στη βάρδια των Ορυχείων αποτέλεσε (επίσης) θέμα, αντίστοιχων συγκρούσεων/αντιπαραθέσεων τον Νοέμβριο του 2001 όταν ή τότε Διεύθυνση του ΛΚΔΜ με πρωτοβουλία του Τομέα Ασφάλειας Εργασίας (ΤΑΕ,) είχε ξεκινήσει ενημερωτική προσπάθεια για την δυνατότητα αλλαγής του προγράμματος εργασίας στην βάρδια των Ορυχείων, επικαλούμενη μάλιστα τόσο την επίσημη θέση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας όπως και το γεγονός ότι κανένας εργαζόμενος στη χώρα μας που εργάζεται σε κύκλο 24ωρης φυλακής, δεν ακολουθεί συνεχόμενο πρόγραμμα 7ήμερης βάρδιας.

 

Η θέση του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τότε, ήταν αυτή που αυτούσια παραθέτουμε στην πίσω πλευρά της ανακοίνωσης.

Σήμερα, 13 ολόκληρα χρόνια μετά, το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν αποκλίνει κεραία από την ειδική ανακοίνωση του 2001.

Επειδή, δυστυχώς, αναπτύσσονται ανέξοδες και υπερβολικές προσεγγίσεις – ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το πενθήμερο, σας ενημερώνουμε ότι από 1.1.1983 εφαρμόζεται ανελλιπώς και επίσημα, το υποχρεωτικό πενθήμερο (40ωρο εργασίας) την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας είτε είναι σε πρόγραμμα εργασίας από τις 7.00 π.μ – 15.00 (ημερήσιοι) είτε σε κύκλο βάρδιας, αναπαύονται τις ίδιες ώρες-ημέρες του μήνα και κατ΄ επέκταση τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα: 52 εβδομάδες = 52 ΣΚ= 104 ρεπό. Τα ίδια ρεπό πραγματοποιούνται και από τους εργαζόμενους – μισθωτούς που εργάζονται σε πρόγραμμα24ωρης φυλακής (Βάρδια).

Άλλωστε, όπως ορίζει η ΕΣΣΕ του 1983 (Κεφάλαιο Α’, άρθρο 3) τα προγράμματα εργασίας πρέπει να προβλέπουν οπωσδήποτε 6 αναπαύσεις μέσα σε 4 εβδομάδες με μέγιστη δυνατή απασχόληση κάθε 4 εβδομάδες, 176 ώρες.

Συνεπώς το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην βάρδια των Ορυχείων από το 1983 μέχρι και σήμερα, είναι πρόγραμμα 4ων φυλακών σε κύκλο 28 ημερών. Σαφέστατα, η θέση του Συνδικάτου ήταν, είναι και θα είναι το πλήρες πενθήμερο με απαραίτητη προϋπόθεση την διενέργεια νέων προσλήψεων.Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αυτό που πρέπει τελικά να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι μόνο οι εργαζόμενοι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΑ θα αποφασίσουν για την αλλαγή ή όχι του προγράμματος εργασίας.
 

Υ.Γ: Θυμίζουμε ότι μόνον οι εργαζόμενοι στον υποτομέα ασφάλειας εγκαταστάσεων των Ορυχείων (φύλακες), εφαρμόζουν από το 2002 –με δική τους επιθυμία και θέληση- το προτεινόμενο σπαστό 7ήμερο.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54