Χαλάνδρι: Συγκέντρωση για να μην κατεδαφίσουν oι μπουλντόζες τον καταυλισμό των Ρομά (βίντεο)

Τις εξελίξεις στην υπόθεση, παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η κίνηση ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ενώ αναδημοσιεύουμε και από το http://www.pandiera.gr σχετική ανάρτηση με βίντεο. Επισυνάπτουμε και ανοιχτή επιστολή δικηγόρου για το θέμα:

1)Ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ

"Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει την προκλητικά ρατσιστική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και καλεί σε μαζική συγκέντρωση όλων των τοπικών αρχών, φορέων και κινήσεων στις 5 πμ της ίδιας μέρας για να την αποτρέψουμε!

                Δεν θα επιτρέψουμε στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του ρατσισμού σε βάρος των Ρομά αυτή τη φορά για αποπροσανατολίσει και να διασπάσει το κόσμο που είναι εξοργισμένος και αντιστέκεται στα μνημόνια, τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις και τη φτώχεια. Είναι η πολιτική που στη Γαλλία άνοιξε το δρόμο για την άνοδο της Λεπέν

                Η ρατσιστική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απειλεί, για ακόμη μία φορά, να γκρεμίσει τον καταυλισμό των Ρομά και να εκδιώξει τις 74 οικογένειες που ζουν εκεί από το 1971 για να τους στείλει εξόριστους...στο βουνό (!), στη θέση Καντήλι μέσα σε μια παλιά ΝΑΤΟϊκή βάση στην οποία υπήρχαν αμερικάνικα ραντάρ, στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στην πόλη των Μεγάρων και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη υποβληθεί τρεις ακυρωτικές αιτήσεις από τον Δήμο Μεγαρέων, τον Δήμο Μάνδρας αλλά και τους ίδιους τους Ρομά και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει αν η μεταφορά είναι νόμιμη στις 21.10 (!).

                Οι Ρομά αντιτίθενται στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους και στη μετεγκατάσταση τους, καθώς οι ίδιοι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.     

                Σήμερα, με πολλές δυσκολίες, τα 52 παιδιά του καταυλισμού πάνε σχολείο, αύριο, αν γκρεμιστεί ο καταυλισμός, δεν θα μπορεί να πάει κανένα... και φυσικά αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εγκατάσταση τους στο Καντήλι τότε θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

                 Οι αιτιολογίες, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου, πως ο καταυλισμός είναι αυθαίρετος, γίνεται καταπάτηση ιδιοκτησίας και πως “οι κάτοικοι ενοχλούν τους γείτονες σε υπέρτατο βαθμό” είναι έωλοι. Ιδιοκτήτες των οικοπέδων φαίνεται να είναι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου το 1967 (!) ενώ ισχύει η χρησικτησία, η οποία βάσει νόμου υποστηρίζει ότι μια ιδιοκτησία περνά στα χέρια εκείνου που την χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ και το περιεχόμενο της εισαγγελικής παραγγελίας, για την κατεδάφιση του καταυλισμού, στηρίζεται σε εκθέσεις αυτοψίας του 1996 (!), στις οποίες αποτυπώνονται κατασκευές οι οποίες δεν υφίστανται πλέον. Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 επιδόθηκαν πάνω από εβδομήντα καινούργιες εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν όλες τις προηγούμενες αποφάσεις κατεδάφισης.

                Η περιοχή του καταυλισμού είναι ένα "φιλέτο" για το real estate και η παρουσία του καταυλισμού των Ρομά είναι ένα εμπόδιο για την "αξιοποίηση" του.

                Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους Ρομά και να πετάξει στο δρόμο οικογένειες με παιδιά προκειμένου να "καθαρίσει" την περιοχή από την παρουσία τους για να δωθεί στους εργολάβους φίλους της.

                Οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου δεν κάνανε το παραμικρό για να βελτιώσουν τη ζωή των Ρομά. Τους αντιμετώπισαν με χυδαία ρατσιστικό τρόπο. Ζητήσανε ακόμα και την στέρηση του δικαιώματος στο σχολείο από τα παιδιά του καταυλισμού και σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος τον περασμένο Ιούλιο, ο Δήμος Χαλανδρίου φέρεται να εμπλέκεται και σε οικονομικό σκάνδαλο σχετικό με την καθαριότητα στον χώρο του καταυλισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είχε χορηγηθεί στον Δήμο κονδύλι ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για να αξιοποιηθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας της περιοχής, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Η συγκεκριμένη υπόθεση ερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ.

                Είναι θετικό ότι οι τωρινές αριστερές ηγεσίες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου αρνούνται να συνεχίσουν την ρατσιστική πολιτική των προκατόχων τους.

                Τώρα χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις, με πρώτη και καλύτερη να μην αφήσουμε να γίνει η στρατιωτική επιχείρηση του γκρεμίσματος του καταυλισμού. Να μην αφήσουμε τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα σπίτια των Ρομά, να μην λάβει χώρα ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο του Χαλανδρίου.

Η περιφέρεια Αττικής και η δημοτική αρχή του Χαλανδρίου θα πρέπει άμεσα να βγάλουν αποφάσεις και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ρομά με έμπρακτο τρόπο. Όλοι οι φορείς της περιοχής και οι αντιρατσισκές - αντιφασιστικές συλλογικότητες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συντονιστούν στο πλευρό των Ρομά.

                Να παλέψουμε όλοι μαζί για να σταματήσει το γκρέμισμα του καταυλισμού, για να δωθούν κονδύλια που βελτιώνουν τις υποδομές και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, για να μπορούν όλοι οι Ρομά να έχουν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, δουλειές".2)Αναδημοσίευση από www.pandiera.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
http://www.youtube.com/watch?v=e0woNaIErJM


Μπουλντόζες απειλούν τον οικισμό των τσιγγάνων στο Χαλάνδρι (Βίντεο)

Για ακόμα μια φορά, οι κάτοικοι του οικισμού του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι ζουν με την απειλή της μπουλντόζας. Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να κατεδαφιστεί μέρος του οικισμού τους, χωρίς φυσικά τη σύμφωνη γνώμη τους. 74 περίπου οικογένειες με 120 παιδιά, τα 54 από τα οποία φοιτούν στα σχολεία της περιοχής, απειλούνται με εκτόπιση, αυτή τη φορά στα κατσάβραχα του όρους Πατέρας.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, τσιγγάνοι από την περιοχή της Χαλκίδας, εγκαταστάθηκαν στην θέση «Πεύκο Πολίτη» του Χαλανδρίου το 1971, όταν ακόμα η σημερινή οδός Σαρανταπόρου ήταν ποτάμι. Η πρόσφατη λειτουργία του σταθμού μετρό στο Νομισματοκοπείο και η συνακόλουθη άνοδος της αξίας γης, έφερε τον οικισμό αυτόν στο στόχαστρο του κεφάλαιου, όμως σ’ αυτό θα επανέλθουμε. Σημειώνουμε μόνο, ότι τρελά ποσά, εκατομμύρια ευρώ, έχουν υποτίθεται δοθεί για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και έργων αποχέτευσης για τον καταυλισμό αυτό, χωρίς ποτέ να γίνει το παραμικρό έργο στην περιοχή (βλ. Σκάνδαλο στον Δήμο Χαλανδρίου ερευνά ο ΣΔΟΕ).

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρουσιάζει την υπόθεση σαν την πρώτη ‘μάχη’ κατά των αυθαιρέτων. Ας δούμε αποσπάσματα από συνέντευξή του (ολόκληρη εδώ):

     

    «Έτοιμες οι μπουλντόζες, κατεδαφίζουμε τα αυθαίρετα»

    Συνέντευξη στην Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

    «Η αποκατάσταση της τάξης ξεκινάει σύντομα». Με τη δήλωση αυτή στο «Π», ο  γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  Μανώλης Αγγελάκας, ανάβει το πράσινο φως για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    Οπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο «Π», οι πρώτες κατεδαφίσεις έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και θα γίνουν σε κατειλημμένες ιδιοκτησίες πίσω από το Νομισματοκοπείο Αθηνών. Στη συνέχεια, ακολουθούν αυθαίρετα σε παραλίες και αιγιαλούς.

    Από πού θα ξεκινήσετε, κύριε Αγγελάκα;

    Η αρχή θα γίνει από μία ιδιαίτερη κατηγορία. Πρόκειται για έναν χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο με έναν αυθαίρετο οικισμό από περίπου 70-76 σπιτάκια. Οσες υποθέσεις από τα σπίτια αυτά έχουν τελεσιδικήσει (περίπου 30), θα κατεδαφιστούν. Υπάρχουν ακόμη σε αμφισβήτηση περίπου 45 σπίτια για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν έχουν τελεσιδικήσει. Αυτά ασφαλώς θα εξαιρεθούν από την πρώτη φάση των κατεδαφίσεων.

    Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι οι καταπατητές είναι Ρομά, που έχουν καταλάβει ιδιωτικές εκτάσεις. Εχουμε φροντίσει όμως για τη μεταστέγασή τους σε λειτουργικό οικισμό σε μια περιοχή πάνω από τα Μέγαρα.

    Πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

    Πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις που κατελήφθησαν εδώ και περίπου 25 χρόνια από Ρομά. Στο μεταξύ, ο  Δήμος Χαλανδρίου έδωσε ρεύμα στον οικισμό, ενώ τους έκαναν και δημότες Χαλανδρίου. Ωστόσο, δεν έπαυε να υπάρχει κατάληψη ιδιωτικής περιουσίας. Μέσα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν και τώρα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη.

    Οι καταπατητές συμφωνούν να μετοικήσουν;

    Εννοείται πως όχι.

    Πώς θα το χειριστείτε, όταν έρθει η ώρα;    

    Γνωρίζουν ήδη τις δικαστικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν έγκαιρα για την έναρξη των κατεδαφίσεων. Αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβουν όλοι ότι η ασυδοσία δεν επιτρέπεται στη χώρα μας, ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί και το κράτος αναλαμβάνει και αποκαθιστά την τάξη.»

 

Ευθύς λόγος, ταξικός. Ασυδοσία για το κεφάλαιο, fast track και ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από τη μια, μπουλντόζες για τους τσιγγάνους δημότες του Χαλανδρίου, δίπλα στα τσακάλια του όρους Πατέρας θα συνεχίσουν τη ‘φοίτηση’ τα τσιγγανάκια από την άλλη.

Όποιος θέλει να πάρει μια εικόνα για τις ‘’υποδομές’’ του «λειτουργικού οικισμού πάνω από τα Μέγαρα», αλλά ταυτόχρονα για την αξιοπιστία των λεγομένων του κυρίου γενικού, μπορεί να δει περί τίνος πρόκειται εδώ: Αποκλειστικό: ο έτοιμος χώρος που θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι (από το Χαλάνδρι στο πουθενά)

Σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών του συνοικισμού παραμονεύουν σε ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους, η περιοχή που προβλέπεται να πάνε, εκτός του ότι απέχει πολλά χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή, βρίσκεται δίπλα σε γκρεμό.

Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου του συνοικισμού,

    αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας,

    δέχονται να μεταστεγαστούν, ζητούν όμως να μην εξοριστούν στο όρος Πατέρας αλλά να παραμείνουν στο Χαλάνδρι όπου οι περισσότεροι είναι δημότες,

    να μη διακόψουν τα παιδιά τη φοίτησή τους στα σχολεία της περιοχής,

    να γίνει πρώτα η μεταστέγασή τους και ύστερα η κατεδάφιση του οικισμού, και τέλος,

    η μεταστέγασή τους να μην είναι προσωρινή αλλά μόνιμη.

Ηλικιωμένος κάτοικος του συνοικισμού, μας ζήτησε να γράψουμε ότι «Η δημοκρατία δεν μπορεί να ‘κατεδαφίζει’ παιδιά από το σχολείο τους».

Έκκληση του συλλόγου των κατοίκων προς όλους μας, για την:

    ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση του θέματος και του βίντεο με τις δηλώσεις τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης,

    παρουσία μας το πρωί της Δευτέρας 29/9 στις 9.00 στη διαδήλωση που προετοιμάζουν, από το σταθμό του μετρό στο Νομισματοκοπείο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και

    παρουσία κάθε αλληλέγγυου τα χαράματα της Τρίτης 30/9/2014 για την αποτροπή της κατεδάφισης.

Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος του αγώνα από τις γειτονικές περιοχές και όχι μόνο, θα δώσει το ‘παρών’.

Δείτε το βίντεο (28.9.2014) με τα στιγμιότυπα και τις δηλώσεις του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ελπίδα» Στέλιου Καλαμιώτη και του γενικού γραμματέα Νικολάου Κατσαρή.


3)ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ

Ποια ηθική και πολιτική σκοπιμότητα επιβάλλει την βίαιη μεταφορά των ρομά δημοτών Χαλανδρίου σε μια βουνοκορφή, στα Μέγαρα;

1. Με το συντονισμό του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προετοιμάζεται «επιχείρηση» (και με την συμβολή αστυνομικών δυνάμεων) προκειμένου την Τρίτη 30.9.  να εφορμήσουν στο καταυλισμό των ρομά στο Νομισματοκοπείο και να γκρεμίσουν 12 παράγκες οι οποίες μάλιστα φέρονται να είναι χωρίς ιδιοκτήτες. Και στις επόμενες μέρες, πάντα με την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, θα συνεχίσουν τις κατεδαφίσεις και των υπόλοιπων κατοικιών.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά χωρίς την συναίνεσή τους , στην παλαιά Αμερικάνικη βάση, στο όρος Πατέρα και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις μετεγκατάστασης, αποτελεί σπασμωδική  και εκδικητική ενέργεια η οποία θα περιπλέξει ακόμα παραπέρα το θέμα παρά θα το επιλύσει. Οι ρομά, κατοικούν στην περιοχή από το 1970 περίπου, πολλοί από αυτούς είναι πολίτες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής. Πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαλάνδρι.

2. Κατ’ αρχήν η από 18 Οκτώβρη 2013 (Φ.73521/ 29462/18.10.2013) απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου λήφθηκε χωρίς την παρουσία και εν αγνοία των ενδιαφερόμενων ρομά. Αυτό εκτός άλλων, καθιστά την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μη νόμιμη. Όπως προβλέπεται από το Άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας «Οι διοικητικές αρχές, πριν από κάθε ενέργεια ή μέτρο σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων συγκεκριμένου προσώπου, οφείλουν να καλούν τον ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του, εγγράφως ή προφορικώς, ως προς τα σχετικά ζητήματα».

Στην δε παράγραφο 2 του άρθρου 20 του Συντάγματος αναφέρεται σχετικά «Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του». Όπως τέλος έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2382/2012) για ανάλογη υπόθεση «Η συμμόρφωση της … αρχής προς την υποχρέωσή της αυτή αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας».

3. Το ζήτημα των ρομά του Νομισματοκοπείου δεν είναι κυρίως θέμα καταπάτησης των ιδιωτικών χώρων στην περιοχή. Αυτή είναι  μια πλευρά στο ζήτημα αλλά όχι η πιο σημαντική. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιοκτησιακά θέματα και τα όποια προβλήματα έχουν γεννηθεί με τους περίοικους λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής των ρομά, νομίζω πως προέχει ως πιο σημαντική η ανθρωπιστική πλευρά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αλλιώς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ιδιαίτερα σήμερα που η μεγάλη οικονομική κρίση οξύνει τις καταστάσεις και δραματοποιεί τις συνθήκες επιβίωσης των πιο απομονωμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές των ρομά.

Γι’ αυτό και ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις μετεγκαταστάσεων περιγράφει και απαιτεί όρους και προϋποθέσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την Διυπουργική Απόφαση  ΥΑΓ.Π/23641/2003 (ΦΕΚ B 973/15.7.2003)  «Οι χώροι οργανωμένης εγκατάστασης πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση, όπως πόσιμο νερό, αποχέτευση, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων και δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού ως και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

Στο 17724/00/2.2/8-3-2001 έγγραφό του δε, ο Συνήγορος του Πολίτη για τον καταυλισμό αποφάνθηκε πως «σε συμφωνία και με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, η βίαιη αποβολή των προσώπων αυτών επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον έχει προηγηθεί η λήψη εκ μέρους της Διοίκησης μέτρων για την κατάλληλη μετακίνησή τους σε άλλο χώρο, στον οποίο αυτοί θα μπορούν να διαμένουν νομίμως και υπό συνθήκες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας».

Όχι μόνο δεν αναφέρεται πουθενά ότι με εκτοπισμό (γιατί στην ουσία πρόκειται για εκτοπισμό) στην βουνοκορφή του όρους πατέρα, σε πρώην στρατόπεδο στα σύνορα των Δήμων Μεγάρων και Μάνδρας, σε υψόμετρο 750 μέτρων, απόστασης μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση στα 12km και χρόνο μετάβασης  απ’ το στρατόπεδο ως εκεί τα 25 λεπτά, με πλησιέστερα σπίτια στα 8km απόσταση, και με χρήση της ευρύτερης περιοχής ως καταφύγιο θηραμάτων!!! έτσι καλύπτονται οι προϋποθέσεις μιας νόμιμης μετεγκατάστασης που να «ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας»  (που έχει εγγράφως απαιτήσει ο Συνήγορος του Πολίτη και περιγράφονται στην Διυπουργική Απόφαση) αλλά αντίθετα μια τέτοια βίαιη μεταφορά παρά και ενάντια στην θέληση των ρομά και με συνθήκες παραμονής στο στρατόπεδο όπως πιο πάνω, συνιστά προσβολή του νομικού μας πολιτισμού και εισάγει στην ζωή μας την λογική του εκτοπισμού ως μέσου αντιμετώπισης κοινωνικών καταστάσεων. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρόκειται καθαρά για φασίζουσες απόψεις και πρακτικές.

Τέλος ακόμα και αν παραβλέψουμε τα παραπάνω, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες και ρεπορτάζ (stasi.gr), ο χώρος του πρώην στρατοπέδου ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ τους όρους μιας μετεγκατάστασης αφού δεν διαθέτει τα απαραίτητα έργα υποδομής για υγιεινή διαβίωση παρ’ όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος ας σημειωθεί ότι ορίζεται από την κυβέρνηση και δεν είναι αιρετός.
 
4. Όπως πολλάκις έχει ανακοινωθεί, στις 21 Οκτώβρη 2014 θα εκδικαστεί στο ΣΤΕ η Αίτηση Ακύρωσης των Δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας, εναντίον της από 18 Οκτώβρη 2013 (Φ.73521/ 29462/18.10.2013) απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί μετεγκατάσταση των Ρομά στη βουνοκορφή του όρους πατέρα, Είναι γνωστό επίσης ότι με την υπ’ αρ. 284/26-11-2013   απόφασή του, που ψήφισε ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων έχει από τον Νοέμβριο του 2013 ζητήσει την ανάκληση της απόφασης μετεγκατάστασης. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα :
Πως είναι δυνατόν να προχωρήσει η κατεδάφιση της Τρίτης στην βάση μιας απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί μετεγκατάσταση των Ρομά στη βουνοκορφή του όρους πατέρα, η οποία λίγες μέρες μετά μπορεί (και είναι το πιο πιθανό) να κριθεί άκυρη από το ΣΤΕ; Σε τέτοια περίπτωση ποιός θα λογοδοτήσει για το ξερίζωμα 74 οικογενειών, με παιδιά και ηλικιωμένους, που μπροστά στον Χειμώνα θα βρεθούν ξεσπιτωμένοι και αβοήθητοι;
Συνεπώς οι διαδικασίες κατεδάφισης θα πρέπει πλην άλλων, να ανασταλούν τουλάχιστον μέχρι να κριθεί από το ΣΤΕ η νομιμότητα της απόφασης μετεγκατάστασης.

5. Υπενθυμίζω επίσης ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα Ασφαλιστικά Μέτρα προστασίας των συγκεκριμένων ρομά που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ από τις 10 Μαΐου 2013 και έχει επιβεβαιώσει στις 4 Φεβρουαρίου 2014 και ισχύουν όσο διαρκεί η εξέταση της προσφυγής των Ρομά στον ΟΗΕ. Στη σχετική Επιτροπή του ΟΗΕ έχουν προσφύγει οι ίδιοι οι ρομά καταγγέλλοντας τις διακρίσεις εναντίον τους από τους αρμόδιους φορείς και ζητούν την προστασία τους. Μέχρι να αποφασίσει λοιπόν ο ΟΗΕ για την αλήθεια ή μη των καταγγελιών αυτών έχει εκδώσει προς το Ελληνικό Δημόσιο απαγόρευση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων.   Δημιουργείται νομικό «παράδοξο» στο διάστημα που βρίσκονται σε ισχύ τα Ασφαλιστικά Μέτρα του ΟΗΕ να εκδίδεται από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  απόφαση κατεδάφισης!! Είναι εμφανές ότι το ελληνικό Δημόσιο παρανομεί παραβλέποντας τις δεσμεύσεις του προς τον ΟΗΕ. 

6. Η απόφαση κατεδάφισης, ακόμα και αν παραβλέψουμε όλα τ’ άλλα, δεν μπορεί να ισχύσει για τις κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Πολεοδομίας εναντίον των εκθέσεων αυτοψίας που τους επιδόθηκαν. Οι ενστάσεις αυτές έχουν ασκηθεί μες στα νόμιμα χρονικά περιθώρια, αφορούν σε δεκάδες σπίτια και μέχρι να κριθούν οριστικά από την Πολεοδομία αναστέλλουν την  κατεδάφιση των συγκεκριμένων κατοικιών. Άρα ακόμα και αν η κατεδάφιση δεν ανασταλεί και προχωρήσει για τις 12 συγκεκριμένες κατοικίες, δεν μπορεί να ισχύσει για τις περιπτώσεις των κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους έχουν προσφύγει στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ εναντίον των εκθέσεων αυτοψίας.
Πέρα όμως από τα νομικά προβλήματα που παραπάνω επισημαίνω θέλω να τονίσω με έμφαση και δύο προβλήματα ουσίας.

7. Σχεδόν 35-40 οικογένειες από τους ρομά του καταυλισμού είναι δημότες Χαλανδρίου και έχουν γεννηθεί και ζήσει μέχρι σήμερα στο Χαλάνδρι. Ποια ηθική και πολιτική σκοπιμότητα επιβάλλει την βίαιη μεταφορά αυτών των δημοτών Χαλανδρίου σε μια βουνοκορφή με υψόμετρο 750 μέτρα, στα Μέγαρα, σ’ ένα πρώην στρατόπεδο, απομονωμένο, που το πιο κοντινό σπίτι βρίσκεται στα 8 χλμ και η πιο κοντινή διασταύρωση στα 12 χλμ ; Συνιστά ή δε συνιστά επί της ουσίας εκτοπισμό ; Οφείλουν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί Φορείς της πόλης να εμποδίσουν και να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη ;

Δεκάδες μικροί μαθητές ρομά πηγαίνουν στα δημοτικά Σχολεία της περιοχής Νομισματοκοπείου. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους μικρούς μαθητές για τους οποίους εκπονήθηκαν ειδικά Προγράμματα και απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τους δάσκαλους για να «συνηθίσουν» το Σχολείο και το να είναι μαθητές; Εάν η φοίτηση των μικρών ρομά είναι τόσο δύσκολη καίτοι κατοικούν σε καταυλισμό που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στα Σχολεία, φαντάζεται κανένας τι έχει να συμβεί εάν αυτοί μετεγκατασταθούν στην βουνοκορφή του όρους πατέρα, σε πλήρη απομόνωση και σε απόσταση δεκάδων χλμ από κοντινό Σχολείο ;  

8. Η κατεδάφιση τόσο δεκάδων κατοικιών απαιτεί πολυήμερη παραμονή του συνεργείου κατεδάφισης στο χώρο του καταυλισμού. Απ’ ότι έγινε γνωστό θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα επιβλέπουν τον χώρο και ενδεχομένως αποκλείσουν και την ευρύτερη περιοχή του Νομισματοκοπείου. Ο κίνδυνος για εκτεταμένα επεισόδια μέσα και πέριξ του καταυλισμού είναι μεγάλος. Σχεδόν βέβαιος.  Και συνεπώς ο κίνδυνος η κατάσταση να «ξεφύγει» εντελώς και να υπάρξουν καταστάσεις ανεξέλεγκτες, είναι ορατός. Και αν συμβεί αυτό οι ζημιές θα είναι μεγάλες. Υλικές και ανθρώπινες. Η κοινωνία του Χαλανδρίου δεν ανέχεται εύκολα τέτοιες καταστάσεις και ιδιαίτερα το νεολαιίστικο κομμάτι της αντιδρά έντονα σε κατασταλτικού τύπου αστυνομικές ενέργειες. Αν υπάρξουν τραυματισμοί ποιος θα φέρει την ευθύνη ; Προφανώς όσοι μυστικά οργανώνουν τέτοιου τύπου αστυνομικές «επιχειρήσεις».

9. Σ’ όλη την διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών οι αρμόδιοι Φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, αρμόδια Υπουργεία) όχι μόνο δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσουν σοβαρά το πρόβλημα αλλά επέδειξαν πρωτοφανή αδιαφορία και κορόιδευαν συνεχώς ρομά και περίοικους.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δύσκολο που η λύση του απαιτεί ενδιαφέρον, μακροχρόνιο σχεδιασμό και κονδύλια.

Η λύση του περνά μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Χαλανδρίου για χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. για την κατασκευή μόνιμων κατοικιών και αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 για την μετεγκατάσταση των δημοτών Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την ποιότητα ζωής των περίοικων πολιτών.

Συμπερασματικά λοιπόν προτείνω α. Να ανασταλεί η κατεδάφιση μέχρι να κριθεί στο ΣΤΕ η νομιμότητα της απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί μετεγκατάσταση των Ρομά στη βουνοκορφή του όρους πατέρα β. Ο εκτοπισμός των ρομά στην βουνοκορφή του όρους πατέρα είναι παράνομος δεν πρέπει να τον επιτρέψουμε και πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί και γ. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Χαλανδρίου να εργαστούν από κοινού προκειμένου με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. για την κατασκευή μόνιμων κατοικιών και την αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (ν. 3463/06) και ειδικότερα των άρθρων 187 και 188 να μετεγκατασταθούν οι δημότες Ρομά σε χώρους εντός των ορίων του δήμου Χαλανδρίου, ή στα όρια κοντινών δήμων και πάντα με την σύμφωνη γνώμη τους. Και έτσι θα λυθούν και τα προβλήματα με τους περίοικους και τα προβλήματα με τους ιδιοκτήτες.  

Χαλάνδρι 28.9.2014           Πολύδωρος Τακόπουλος         Δικηγόρος


 


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29/09/2014 - 10:11