Διαμαρτυρία Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Β.Αιγαίου για το επικείμενο κλείσιμο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου

Ως παράνομη χαρακτηρίζει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου την ενέργεια του Διοικητή του Νοσοκομείου Χίου να προχωρήσει σε μετακίνηση του προσωπικού του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και νυν ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Χίου.Σε έγγραφο της ΠΟΒΑ στον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας, κ.κ. Βορίδη και Γρηγοράκο, σημειώνεται ότι με την ενέργεια αυτή θα στερηθεί ο τόπος από τη μοναδική προνοιακή δομή που λειτουργεί έστω και με λίγο προσωπικό και καλεί τους φορείς και τα άτομα με αναπηρία να διαμαρτυρηθούν για αυτό.

Ακολουθεί το έγγραφο διαμαρτυρίας:


"Το κλείσιμο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Χίου, όπως μετονομάστηκε το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Χίου, πρόκειται να επιφέρει η παράνομη ενέργεια του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, να μεταφέρει δηλαδή το προσωπικό, που εργάζεται σ’ αυτό, στο κτίριο του Νοσοκομείου Χίου.

Τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Χίου εντάχθηκαν στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον Ν. 4025/2011 και σύμφωνα με το άρθρο 9Β «Σκοπός των Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά προβλήματα».

Σύμφωνα με το άρθρο 9Γ, τα ΚΕΦΙΑΠ βρίσκονται σε άμεση λειτουργική σύνδεση με τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονται διοικητικά και οργανικά. Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου οφείλει να καλύψει με προσωπικό (ιατρούς, λογοθεραπευτές κ.λπ.), που δεν υπάρχει, με διάθεση από υπηρετούντες στο νοσοκομείο ή με σύναψη συμβάσεων μερικής ή αποκλειστικής απασχόλησης. Στο πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ Χίου υπήρχαν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό (λογοθεραπευτή, ψυχολόγο, διοικητικό προσωπικό). Το νοσοκομείο, ως νέα αρχή, όχι μόνο δεν φρόντισε για τη στελέχωσή του, αλλά με την απόφαση να μετακινήσει το προσωπικό στο νοσοκομείο το κλείνει οριστικά!!

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια θα στερήσει τον τόπο μας από τη μοναδική προνοιακή δομή που λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες στην πιο ευπαθή ομάδα πληθυσμού, αυτή των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Παρέχει υποστήριξη κυρίως σε μικρά παιδιά με κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, αυτισμό και λοιπές νευρολογικές παθήσεις, καθώς και στις οικογένειές τους. Σε σύνολο ωφελουμένων 28 ατόμων κάθε μήνα (στοιχεία του μηνιαίου δελτίου Αυγούστου 2014). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΚΕΦΙΑΠ Χίου υπηρετούν μόνο 1 φυσικοθεραπευτής Π.Ε., 1 εργοθεραπευτής Τ.Ε., 1 νοσηλευτής Τ.Ε., 1 Κοινωνικός Λειτουργός Τ.Ε. και 1 Κοινωνιολόγος Π.Ε., η οποία ασκεί καθήκοντα Διοικητικού υπαλλήλου και η απόφαση για τη μετακίνηση τους όχι μόνο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη τους, αλλά ούτε καν ρωτήθηκαν!!!

Η μονομερής αυτή απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χίου είναι παράνομη, διότι αντιτίθεται στην παράγραφο 5 του άρθ. 15 του Ν. 4025, στην οποία έχει προστεθεί το παρακάτω εδάφιο «Το προσωπικό που στις 2.11.2011 κατείχε θέσεις οργανικές ή προσωποπαγείς στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που καταργήθηκαν και εντάχθηκαν στα Νοσοκομεία ως οργανικές τους μονάδες, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά στα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης των νοσοκομείων αυτών, απαγορευμένης κάθε εσωτερικής μετακίνησής του για οποιονδήποτε λόγο».

Το πολύπαθο πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ Χίου, το οποίο έχει «λεηλατηθεί» με παρεμβάσεις των εκάστοτε κατεχόντων την εξουσία, ποτέ δεν λειτούργησε με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό, ούτε έχει επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο συστήθηκε, αυτόν δηλ. της δωρεάν παροχής υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία, αλλά και της λειτουργίας επαγγελματικών εργαστηρίων.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χίου και προειδοποιεί ότι θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο το μοναδικό και τελευταίο καταφύγιο κοινωνικής φροντίδας που υπάρχει στη Χίο για τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους, οι οποίοι ύστερα από τη λαίλαπα των αναρίθμητων βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων (διακοπές επιδομάτων, εγκλωβισμοί στα ΚΕΠΑ, περικοπές αναπηρικών συντάξεων, ανεργία), που έχουν πλήξει τα Άτομα με Αναπηρία, την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα και μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και απελπισία.

Καλεί τα Άτομα με Αναπηρία, τις οικογένειές τους, τους Κοινωνικούς φορείς να μαζέψουν τις όποιες δυνάμεις τους έχουν απομείνει και να αντιδράσουν μαζί μας σε μια διαμαρτυρία που θα οργανώσουμε, αν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου άμεσα και δημόσια δεν εγκαταλείψει τα σχέδια για το κλείσιμο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Χίου.

Καλεί την Ε.Σ.Α.μεΑ., στην οποία κοινοποιείται το παρόν να στηρίξει τη διαμαρτυρία μας και να προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν το κλείσιμο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Χίου".

Πηγή - αναδημοσίευση: www.chiosnews.com

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22/09/2014 - 10:23