Κρήτη: Ακροδεξιά πρόκληση στο σκοτάδι της νύχτας

"Mπαλτάκοι" σε νυχτερινή επιδρομή έδρασαν στην Κρήτη. Ούτε μια μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη δολοφονημένου συνδικαλιστή στη μετεμφυλιακή περίοδο δεν αντέχουν να βλέπουν.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει: "Οργή και αγανάκτηση για τους ασυνείδητους που ξήλωσαν την μαρμάρινη πλάκα από την Λεωφόρο Δικαιοσύνης, εις μνήμη της δολοφονίας του Ήρωα της Εργατικής Τάξης «Χρήστου Χατζηγεωργίου».

Να σημειωθεί ότι μετά από αυτοψία που έγινε στο χώρο, η πλάκα βρέθηκε αρκετά μέτρα μακριά και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων κατόπιν αναζήτησης από τον Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εργαζόμενους της περιοχής.

Προφανώς αυτοί που προχώρησαν σε αυτή την επαίσχυντη πράξη δεν γνωρίζουν από ιστορία και χαίρουν ελευθερίες και δικαιώματα που οφείλονται στην δολοφονία του Ήρωα της Εργατικής Τάξης «Χρήστου Χατζηγεωργίου». Ντροπή σ’ αυτούς που το έπραξαν. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα αναλάβει τα έξοδα αποκατάστασης".

Ανακοίνωση έβγαλε και η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ που "καταδικάζει το απαράδεκτο «ξήλωμα» της τιμητικής πλάκας του ήρωα της εργατικής τάξης, Χρήστου Χατζηγεωργίου, που δολοφονήθηκε από το αστικό κράτος τον Ιούνη του 1947.

Ο Χρήστος Χατζηγεωργίου ήταν πρόεδρος του σωματείου των τσαγκαράδων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, την περίοδο που στην Κρήτη είχε ξεσπάσει, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, όργιο τρομοκρατίας από το κράτος και το παρακράτος ενάντια στον λαό, ο οποίος οργανωμένος πάλευε ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, με μπροστάρη τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, το ΚΚΕ.

Στις 13 Ιούνη του 1947, στην κορύφωση απεργιακών κινητοποιήσεων στο Ηράκλειο, με εντολή του τότε νομάρχη, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των απεργών, δολοφονώντας τον Χρήστο Χατζηγεωργίου και τον αδελφό του Κώστα. Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις, ενώ την επόμενη μέρα πεθαίνει από βασανιστήρια της Ασφάλειας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος του ΚΚΕ, Στρατής Περγαλίδης.

Το παράδειγμά τους, η πίστη, η αφοσίωση και η γενναιότητά τους, οι θυσίες τους, τα ιδανικά τους, ζουν στους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης. Εμπνέουν και φωτίζουν το δρόμο μας στην πάλη για μια κοινωνία δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54