Συνταξιούχοι: Yποφέρουμε και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις

Tις διεκδικήσεις του προβάλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας  Ιωνίας και πέριξ και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις. Οι συνταξιούχοι αναφέρουν τα εξής:"Συνάδελφοι, οι συνεχείς περικοπές των Επικουρικών συντάξεων που έχουν γίνει "φύλλο και φτερό", σηματοδοτούν (με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων) την κατάργησή τους. Αυτό ως απόρροια της οικονομικής εξασθένησης των Επικουρικών Ταμείων που με μια σειρά νόμους με τους οποίους επιβλήθηκε η κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, περικοπή της δημόσιας οικονομικής στήριξής τους (υποχρέωση άλλωστε του κράτους που πρέπει να εγγυάται τις συντάξεις μας) ρήτρα ελλειμμάτων. Όλα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τον προσανατολισμό των πολιτικών που θέλουν την εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στις κύριες συντάξεις μας που με ανησυχία βλέπουμε ότι και αυτές τίθενται σε αμφιβολία, αφού η στρόφιγγα των οικονομικών πόρων συνεχώς κλείνει (μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ρήτρα ελλειμμάτων, κούρεμα των αποθεματικών, απώλειες στο χρηματιστηριακό τζόγο, εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή, χαριστικά, ανεργία κ.ά.) μας οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα με αυτά που αφορούν τις επικουρικές.

 Οι νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ήρθαν από 01/07/2014 σε πρώτη φάση και ο νέος υπολογισμός των κυρίων συντάξεων, από 01/01/2015, δρομολογούν και νέες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών μας.

 Υποφέρουμε και ταλαιπωρούμεθα αφάνταστα από την έλλειψη παροχής, έστω και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας,  λόγω των σοβαρών αδυναμιών του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, του ΠΕΔΥ, αφού γιατροί δεν υπάρχουν ούτε και υποδομές  με συνέπεια να πληρώνουμε από τις πενιχρές μας συντάξεις την περίθαλψή μας, όσοι φυσικά μπορούν!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές.  Καμία περικοπή στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις, άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης και καλοκαιρινής άδειας, καθώς στις ιδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας. Κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων 2084/92, 3655/08, 3863-3865/10, 4046-4050/12.

Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Να μην παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση και εγγύηση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.

Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων (πάνω από 160.000 νέοι συνταξιούχοι)και να αποδίδονται οι συντάξεις στους δικαιούχους με συμψηφισμό των οφειλομένων.

Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία.

Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από τη δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14δις ευρώ.

Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.  Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού.

Τροποποίηση των διατάξεων της διαδοχικής,  ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της σύνταξης.

Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.

Κατάργηση του νόμου πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Απαιτούμε το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης, νοσοκομεία, θεραπείες, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα για όλους.


Το προηγούμενο διάστημα, στις 16/07/2014 πραγματοποιήθηκε στο ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας, στις παροχές, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Σωματείο Συνταξιούχων της Νέας Ιωνίας μαζί με τους εργαζομένους του ΙΚΑ.  Αίτημα της κινητοποίησης ήταν η πρόσληψη υπαλλήλων, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων.

Μέχρι σήμερα η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρόσληψη.

Αν δεν πραγματοποιηθούν προσλήψεις εργαζομένων, άμεσα μέσα στο Αύγουστο το Σωματείο μας θα καλέσει  στις αρχές του Σεπτέμβρη σε εκ νέου δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ".

 

Για το ΔΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54