Στήνουν "σκηνικό απολύσεων" με άλλοθι τα "εξοδα κηδείας στον ΟΓΑ"

Πάντα η λάσπη στον ανεμιστήρα, η ασάφεια, (συχνά και τα "κατορθώματα" των "δικών τους παιδιών") προηγούνται ώστε να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για το "αναγκαίο" μιας νέας επίθεσης. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΓΑ:


"Δεν ήταν τόση η έκπληξη, όση η απαξία μας για τη συνέντευξη του υπουργού κ. Βρούτση την περασμένη Κυριακή 11 Μαΐου, και τα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που την ακολούθησαν, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ.

"Θα μέναμε εκεί, θεωρώντας τα όλα ένα κακόγουστο αστείο, αν δεν προέκυπτε η χθεσινή ρελάνς, με νέα δήθεν «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα, που καταδεικνύουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση, με προφανή στόχο τη συκοφάντηση των υπαλλήλων του ΟΓΑ και γενικότερα των  δημοσίων υπαλλήλων.
Ο τρόπος παρουσίασης του θέματος δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:

Ποιο ακριβώς είναι το «πάρτι και με το επίδομα κηδείας»;

Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πληρώθηκαν έξοδα κηδείας «για δεκαετίες χωρίς παραστατικά», αλλά μόνο «με καταστάσεις»;

Ποια είναι τα συγκεκριμένα «απαιτούμενα παραστατικά» και από ποια συγκεκριμένη διάταξη ορίζονται ως τέτοια, χωρίς την προσκόμιση των οποίων «χορηγούσε μέχρι τώρα ο ΟΓΑ τα έξοδα κηδειών»;

Ποιοι συγκεκριμένοι «επιτήδειοι» «κήδευαν» «δυο και τρεις φορές» ποιους συγκεκριμένους «δικούς τους ανθρώπους για να εισπράξουν τα 800 ευρώ από τον ΟΓΑ»; Ποια είναι τα πλήρη στοιχεία των συγκεκριμένων «αρκετών “επτάψυχων” αγροτών» και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα τους έθαψαν «παραπάνω από μια φορά»;

Σε ποιες συγκεκριμένες «αρκετές περιπτώσεις» υπήρξε αρκετή «μια απλή βεβαίωση από τον ιερέα πως έγινε η κηδεία» και μόνο αυτή για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος;

Ποια συγκεκριμένα στοιχεία υπάρχουν για καταβολή του επιδόματος για «εικονικές» κηδείες;

Με ποια συγκεκριμένα στοιχεία τεκμηριώνεται η «ανυπαρξία ελέγχου στον ΟΓΑ»;

Ποια ακριβώς είναι η ευθύνη των υπαλλήλων του ΟΓΑ για το «διάτρητο και απαρχαιωμένο καθεστώς» που κάποιοι άλλοι αποφάσιζαν και θέσπιζαν;

Όποιος έχει τις απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις οφείλει, χωρίς καμία καθυστέρηση, να τις καταθέσει σε αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διωχθούν και να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν. Στην αντίθετη περίπτωση, που τα ανωτέρω ερωτήματα παραμείνουν αναπάντητα, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι, ενδεχομένως, είναι δυνατόν σε συγκεκριμένες εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής (αν)ενημέρωσης να «στήνονται» δημοσιεύματα, με ανομολόγητους σκοπούς και άγνωστα, αλλά εύκολα εννοούμενα, αποτελέσματα.

Το Δελτίο Τύπου με το οποίο απάντησε η Διοίκηση του ΟΓΑ στα δημιοσιεύματα αυτά, που βρίθουν ανακριβειών, αφήνει περιθώρια για λανθασμένα συμπεράσματα και μας υποχρεώνει, συμπληρωματικά, να επισημάνουμε τα εξής:

 Το επίδομα εξόδων κηδείας πληρωνόταν από τον ΟΓΑ σύμφωνα με νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1967, για τη θέσπιση του οποίου δεν φέρει ευθύνη κανένας υπάλληλος του ΟΓΑ. Η ευθύνη για την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί παρά να βαρύνει τις Διοικήσεις του Οργανισμού, καθώς και τους επικεφαλής του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Η πληρωμή του επιδόματος γίνεται στους δικαιούχους με την προσκόμιση των οριζόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις παραστατικών, από τα οποία με απόλυτη βεβαιότητα προκύπτει ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου του ΟΓΑ. Είναι άλλο πράγμα η μη προσκόμιση φορολογικού παραστατικού (τιμολογίου ή απόδειξης), η οποία άλλωστε δεν προβλεπόταν από καμία διάταξη, και εντελώς διαφορετικό η αιωρούμενη κατηγορία ότι «ο ΟΓΑ πληρώνει έξοδα κηδείας χωρίς παραστατικά ή με καταστάσεις».

Ο πρώτος έλεγχος γίνεται από τον Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου κατοικίας του θανόντα, που είναι και ο μόνος αρμόδιος να παραλάβει και διαβιβάσει στον ΟΓΑ τη σχετική αίτηση, συνυποβάλλοντας οπωσδήποτε και την αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου.
 Ο έλεγχος και η εκκαθάριση της δαπάνης γίνεται από αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΓΑ, με παράλληλη ηλεκτρονική διασταύρωση από εφαρμογές του Κλάδου Μηχανογράφησης του Οργανισμού.

 Περαιτέρω έλεγχος, ο οποίος προηγείται της τελικής έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της πληρωμής του επιδόματος, διενεργείται και από την ΗΔΙΚΑ.

 Η παραπάνω διαδικασία, με την οποία γίνεται ο έλεγχος σε τέσσερα ξεχωριστά στάδια, πριν την πληρωμή του επιδόματος, εξασφαλίζει πλήρως ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί για τον ίδιο θανόντα δεύτερη φορά επίδομα. Μάλιστα, οι πολλαπλές διασταυρώσεις, που διενεργούνται και ηλεκτρονικά, ακόμη και εκτός ΟΓΑ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για υπονοούμενα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος με «τις κατάλληλες διασυνδέσεις μέσα στον ΟΓΑ» να εισπράξει περισσότερες της
μιας φοράς επίδομα για τον ίδιο θανόντα.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ δεν έχουμε αντίρρηση στη θέσπιση νέων διαδικασιών και απαιτούμενων παραστατικών. Ούτως ή άλλως, εμείς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε το οποιοδήποτε πλαίσιο καθορίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αυτό άλλωστε κάνουμε μέχρι και σήμερα, τόσο σε αυτή, όσο και σε όλες ανεξαιρέτως τις παροχές του ΟΓΑ προς τους δικαιούχους του. Ανησυχούμε όμως για το τι κρύβουν «πίσω από την κουρτίνα» όσοι μεθόδευσαν αυτή τη διαδικασία συκοφάντησής μας:

 «Εγγραφή υποθήκης», με στόχο την κατάργηση των θέσεων εργασίας μας, ή ακόμη και του ίδιου του ΟΓΑ.

 «Μπουκάρισμα» από την πίσω πόρτα και από κάθε μισάνοιχτο παράθυρο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Υποβάθμιση, ή ακόμη και πλήρη κατάργηση, ασφαλιστικών παροχών και δικαιωμάτων.


Επειδή, λοιπόν, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να «πετάει στον ανεμιστήρα» κατηγορίες και υπονοούμενα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς να υπέχει καμία ευθύνη, καλούμε:

Τη Διοίκηση του ΟΓΑ να πάρει σαφή θέση και, αν μεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις παρανόμων ενεργειών κατά τη διαδικασία απόδοσης του επιδόματος εξόδων κηδείας από τον
ΟΓΑ, να κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, να απαιτήσει και δια της νομικής οδού την αποκατάσταση του κύρους του Οργανισμού και των υπαλλήλων του και την τιμωρία όσων, ελαφρά τη καρδία, το έπληξαν με βάναυσο
τρόπο.

Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία στην παρουσίαση των θεμάτων στα ΜΜΕ, ιδιαιτέρως όταν από αυτήν μπορεί να προκύψουν ατεκμηρίωτες, και κυρίως ανυπόστατες κατηγορίες για εργαζομένους σε φορείς της αρμοδιότητάς της. Όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο συντέλεσαν στη σύνταξη και τη δημοσιοποίηση των «πληροφοριών» αυτών, να ανακαλέσουν τα ψεύδη τους, με τα οποία εντελώς ξεδιάντροπα κατασυκοφαντούνται οι υπάλληλοι του ΟΓΑ και ο ίδιος ο Οργανισμός, και να αποκαταστήσουν με τον προσήκοντα τρόπο την αλήθεια.

Στην αντίθετη περίπτωση, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις αρμοδίως για διασπορά ψευδών ειδήσεων και για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου. Οι υπάλληλοι του ΟΓΑ δεν ανεχόμαστε τη στοχοποίησή μας, όταν, μέσα στις δεδομένες, εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες να κάνουμε ευσυνείδητα τη δουλειά μας και να εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα πολυπληθείς κατηγορίες του ελληνικού λαού.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23/05/2014 - 08:32