Συγκλονιστικές εικόνες: Στην καμένη Δαδιά, ο μαυρόγυπας δεν μπορεί να βρει τη φωλιά του

Μισή χαρά προκάλεσε στον Έβρο η επιστροφή ενός μαυρόγυπα στη Δαδιά, όπου είχε τη φωλιά του, μετά την καταστροφή και ενώ η φωτιά εξακολουθεί να καίει με διάσπαρτες εστίες.

Το δάσος της Δαδιάς είναι διάσημο για τα αρπακτικά του, αλλά και για πολλά άλλα είδη, όπως σπάνιες ορχιδέες, σπάνιες πεταλούδες του, ενδημικά είδη ορθοπτέρων, αγριομέλισσες, όπως και για ενδημικά είδη φυτών. Η οικολογική καταστροφή που έχει γίνει έπειτα από 17 ημέρες φωτιάς, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για όσα άτομα ζώων, πουλιών και εντόμων σώθηκαν, αν σώθηκαν, να επιστρέψουν στα ενδιαιτήματά τους.

«Δεν ξέρουμε αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος»

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής, μιλώντας στην ΕΡΤ για την οικολογική καταστροφή στον Έβρο και στον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, επισήμανε ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», είπε και τόνισε ότι καθώς έπειτα από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα, «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»

Όπως επισήμανε, «καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή», ενώ ανέφερε ότι κάποια από τα σπάνια για την Ευρώπη και τον κόσμο πουλιά (π.χ. ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά», εξήγησε, εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή», είπε.

Το μέγεθος της καταστροφής

Τρομακτικό είναι εύρος της καταστροφής, με την πυροσβεστική να βρίσκεται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων

Η εικόνα της πυρκαγιάς σήμερα Δευτέρα είναι βελτιωμένη, ωστόσο το μέγεθος της έκτασης που έχει καεί σε Έβρο και Δαδιά είναι τεράστιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είχαν καεί 935.000 στρέμματα και συγκεκριμένα:

  • 440.180 στρέμμ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

  • 318.700 στρέμμ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

  • 81.140 στρέμμ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).