Κύκλωμα εμπορίας βρεφών: «Θέλαμε απλώς να βοηθήσουμε», λέει ο «εγκέφαλος» – Την Κυριακή οι απολογίες

To πρωί της Κυριακής θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων, προκειμένου να απολογηθούν οι εννέα συλληφθέντες που -σύμφωνα με την δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ.- είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες και εμπορία βρεφών.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στην εισαγγελία Χανίων. Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου 7 ώρες πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Κυριακή.

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωσηεμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

«Θέλαμε απλώς να βοηθήσουμε»

Στο μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου γιατρού, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο εντολέας του υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν στόχο να γίνουν γονείς και ότι με την επεξεργασία που θα γίνει, θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα ενημέρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση πέρα από τον 73χρονο γιατρό, εμπλέκονται επίσης ένας ακόμη γιατρός, 4 γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία.

Οι παραλήπτες πλήρωναν ως 120.000 ευρώ

Το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες. Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

«Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ», αναφέρει το ενημερωτικό της ΕΛΑΣ.

Σοκαριστικά στοιχεία

Αναλυτικότερα, η μακρόχρονη έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης αποκάλυψε σοκαριστικά στοιχεία, όπως περιγράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το cretalive. Επιγραμματικά:

  • τουλάχιστον 30 νεαρές αλλοδαπές γυναίκες (από Μολδαβία, Ουκρανία, Γεωργία, Ρουμανία, Βουλγαρία) εντοπίστηκαν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, σε πολλές περιπτώσεις ετοιμόγεννες, σε σπίτια τρώγλες
  • τουλάχιστον 100 είναι οι γυναίκες που προσδιορίστηκαν από την έρευνα να έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης όσο διήρκεσε η αστυνομική έρευνα
  • χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως δότριες ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιήθηκαν και εμφυτεύτηκαν στις ίδιες, με σκοπό να γίνουν τελικά παρένθετες μητέρες
  • ζούσαν υπό επιτήρηση και κυκλοφορούσαν μόνο για να ψωνίσουν τα βασικά και να κάνουν εξετάσεις στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που εμπλέκεται στην υπόθεση
  • το μηνιαίο τους «εισόδημα» ήταν 600 ευρώ για το διάστημα που βρίσκονταν στην Κρήτη
  • το κύκλωμα διατηρούσε εκτεταμένο δίκτυο αλίευσης φτωχών γυναικών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και χώρες της ανατολικής Ευρώπης
  • οι υποψήφιοι παραλήπτες βρεφών πλήρωναν από 70.000 ως 120.000 ευρώ