«Χρυσώνουν» το χάπι για το Κτηματολόγιο - Στον αέρα χιλιάδες συναλλαγές

Εικόνα διάλυσης στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο και αντί να στελεχωθεί, έφυγαν και οι 45 υπάλληλοι, που εργάζονταν εκεί υπαγόμενοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη «λύση» να δίνει το δανεικό - εργολαβικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα η απίστευτη ταλαιπωρία με ουρές 12 ωρών, χαρτάκια προτεραιότητας από τις... 2 το πρωί και Πιστοποιητικά Μεταγραφής με τεράστια καθυστέρηση, που απειλεί να τινάξει στον αέρα χιλιάδες συναλλαγές -ακόμη και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»-, όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Ωστόσο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εστιάζει μόνο στο θέμα των μεγάλων αναμονών ισχυριζόμενος ότι εδώ και έναν μήνα έχει «πέσει πάνω από το πρόβλημα» και εργάζεται... «μέρα και νύχτα για να το λύσουμε οριστικά και ψηφιακά», ώστε να γίνει πράξη «η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ψηφιοποιηθεί το Κτηματολόγιο έως το 2025».

Ο ίδιος επισκέφτηκε τα γραφεία του Κτηματολογίου σήμερα το πρωί, ενώ σε ανάρτησή του στο Facebook επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέροντας τα εξής: 

  • «1) Στις 25 Ιουλίου ανακοινώσαμε την πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων από το https://ktimatologio.gov.gr/ την οποία παρουσιάσαμε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στην Ένωση Συμβολαιογράφων, οι εκπρόσωποι των οποίων συμφώνησαν να βοηθήσουν στην διευρυμένη χρήση του νέου εργαλείου ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες.
  • 2) Βρισκόμαστε ήδη σε στάδιο τελικών δοκιμών για την ψηφιακή εφαρμογή αριθμού προτεραιότητας για όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης. Οι πολίτες, από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου σε Αθήνα και Πειραιά (στη συνέχεια και αλλού) θα μπορούν να λαμβάνουν αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά και να παρακολουθούν την εξέλιξη ζωντανά στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.
  • 3) Μετά από θεσμικές συναντήσεις και τεκμηριωμένη ενημέρωση που λάβαμε από τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του Κτηματολογίου που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση αφού τη βιώνουν καθημερινά, εκκινήσαμε τις διαδικασίες για στοχευμένη ενίσχυση του προσωπικού και των δικηγόρων που κάνουν νομικό έλεγχο ώστε να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες των αιτήσεων».

Χθες το υπουργείο ένιψε τας χείρας παρά τις σοβαρές διαμαρτυρίες αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «αν λάβει κανείς υπόψη ότι άνω του 70% των πράξεων καταχώρισης αφορούν σε συμβόλαια, με τη σωστή συνεργασία των Δικηγορικών και Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, η διευκόλυνση για πολίτες και επαγγελματίες, θα είναι πολύ σημαντική» σημείωσε η Κουμουνδούρου.

Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις και πυρά από ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ. «Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές έχουν αναδείξει το ζήτημα εδώ και πολλούς μήνες. Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα στην "Ελλάδα 2.0" η σειρά προτεραιότητας να τηρείται ακόμα χειρόγραφα και με χαρτάκια» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξεκίνησε χθες τη θητεία της. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης που επί τέσσερα χρόνια ευαγγελιζόταν την ψηφιακή διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Σήμερα, δε, επαγγέλλεται τη μεταβίβαση ακινήτων "με ένα κλικ", σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν σε άλλη χώρα.Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη. Λίστες της ντροπής, γραφειοκρατία, ανεπάρκειες και, εν τέλει, ατέλειωτη ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες. Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας σε κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες» κατήγγειλε η Χαριλάου Τρικούπη.