Παρενέργειες από τη φωτιά και τη ζέστη σε ηλεκτρική ενέργεια και ίντερνετ

Βυθίσεις τάσης σημειώνονται στο ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές της Αττικής, από νωρίς το μεσημέρι, απότοκες των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται κοντά σε γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει «γονατίσει», λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούν τα πύρινα μέτωπα κοντά σε πυλώνες στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι, με αποτέλεσμα να σβήνουν για δευτερόλεπτα τα φώτα, να κλείνουν ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και κλιματιστικά, ενώ οι χρήστες του ίντερνετ αντιμετωπίζουν συχνά - πυκνά πρόβλημα σύνδεσης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν οι φλόγες πλησιάζουν τις γραμμές μεταφοράς, για να μην προκληθεί βραχυκύκλωμα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας. «Ανοιγοκλείνουν τα κυκλώματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ορολογία των ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Δερβενοχώρια, όπου διέρχεται γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με κατεύθυνση το Δίστομο Βοιωτίας.

Την ίδια ώρα, χωρίς ηλεκτροδότηση βρίσκονται οικισμοί και περιοχές όπου οι φωτιές έχουν καταστρέψει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπου έχουν κατασβεστεί οι εστίες, τα συνεργεία του επιχειρούν για την αποκατάσταση των ζημιών και της ηλεκτροδότησης.