Νέα κακοποίηση σκύλου με βάναυσο ακρωτηριασμό (βίντεο)

Ένα σκυλί βρέθηκε σε κακή κατάσταση το Σάββατο, δεμένο σε κάδους κοντά στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Μεταφέρθηκε άμεσα για τις πρώτες βοήθειες από εθελόντριες της φιλοζωικής ομάδας Νοιάζομαι σε κτηνίατρο. Το νεαρό βελγικό λυκόσκυλο έχει ακρωτηριαστεί βάναυσα στα αυτιά του.

Στην ανακοίνωσή της η εθελοντική ομάδα καταδικάζει το περιστατικό, θυμίζει και το προ ημερών αντίστοιχο με τον ευνουχισμό σκύλου στα γεννητικά του όργανα με tire up και σημειώνει πως η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Κατηγορεί τις τοπικές αρχές για έλλειψη υποδομών και την πολιτεία για ολιγωρία.

Θέση για τα περιστατικά κακοποίησης σκύλων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες πήρε η εθελοντική φιλοζωϊκή ομάδα «Σείριος». Η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει πως «τα δυο απαράδεκτα περιστατικά που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, με τον βάναυσο ακρωτηριασμό του βελγικού λυκόσκυλου στο Ρέθυμνο και το βάρβαρο ευνουχισμό με δεματικό, σκυλιού που βρέθηκε στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, είναι απόλυτα καταδικαστέα. Όσο και ο πυροβολισμός αδέσποτου στην Αγία Βάρβαρα, που ακρωτηριάστηκε για να σωθεί η ζωή του».

Σημείωνουν επίσης πως «ως εθελοντές γνωρίζουμε καλά πως περιστατικά όπως τα συγκεκριμένα, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο της Κρήτης. Η εικόνα με τα βαρελόσκυλα στις ερημιές καταλύει κάθε έννοια πολιτισμού και ανθρωπιάς, ενώ αποτελεί φαινόμενο που ανατροφοδοτεί αδιάκοπα και τον αριθμό των αδέσποτων που καταλήγουν στον αστικό ιστό των πόλεων της Κρήτης. Τα εξαθλιωμένα ζώα που συναντούν καθημερινά τουρίστες, πολίτες και εθελοντές στις ορεινές περιοχές της Κρήτης είναι αναρίθμητα.

Σκυλιά όπως ο άτυχος Μπρούνο, και το σκυλί που βρέθηκε στην Αμμουδάρα. ακρωτηριασμένα βάναυσα, δεμένα σε βαρέλια και παραπήγματα, χωρίς τροφή και στοιχειώδη περίθαλψή να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Οι καταγγελίες πέφτουν στο κενό, αφού δεν υπάρχει πουθενά υποδομή για να φιλοξενηθούν τα ζώα ακόμη και αν διαταχθεί η αφαίρεση τους.

Είναι ώρα η πολιτεία και οι τοπικές αρχές να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους, με προγράμματα ενημέρωσης με το συντονισμό της περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο κατώφλι του οποίου εξελίχθηκε το ύστατο περιστατικό, με με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για να εκλείψουν μεσαιωνικές πρακτικές που αποτελούν όνειδος.

Η πολιτεία και τα θεσμικά όργανα δεν μπορεί να «σαστίζουν» μπροστά στην πληθώρα των κρουσμάτων και να τα αντιμετωπίζουν «ενδεικτικά», μόνο σε περιπτώσεις κραυγαλέες όπου μετρά ο βαθμός της δημοσιότητας που λαμβάνουν».

Στο μεταξύ όσον αφορά το σκυλί που εντοπίστηκε στην περιοχή της Αμμουδάρας Μαλεβιζίου, το οποίο είχε ευνουχιστεί με tire up στα γενετικά του όργανα και την κατάστασή του περιέγραψε έκπληκτος ο κτηνίατρος Ανδρέας Μπαντουβας τα νεότερα είναι ευχάριστα.

Η τύχη κατά πως φαίνεται θα χαμογελάσει στο άτυχο ζώο καθώς οι άνθρωποι που τον βρήκαν στο δρόμο και τον μετέφεραν στο κτηνιατρείο αποφάσισαν να τον υιοθετήσουν.