Υπόθεση «NOOR 1»: Πέθανε ο μεσεγγυούχος που είχε εντοπίσει νέα στοιχεία στο κουφάρι του ναρκόπλοιου

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Ο 11ος κατά σειρά νεκρός μάρτυρας που αφορά τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το “Noor 1”, είναι ο Ειδικός Πραγματογνώμονας και Ανελκυστής Πλοίων Γιώργος Αντωνάτος, μεσεγγυούχος-φύλακας του ναρκόπλοιου ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει η «Ζούγκλα», είχε βρει και παραδώσει στις αρχές το δορυφορικό τηλέφωνο και σημειώσεις του πλοιάρχου, βοηθώντας τις δικαστικές αρχές.

Ο Γιώργος Αντωνάτος άφησε την τελευταία του πνοή από παθολογικά αίτια την περασμένη εβδομάδα. Πάλευε χρόνια τώρα με τον καρκίνο.

Είχε ωστόσο εκφράσει φόβους για τη ζωή του, μετά και το μυστηριώδη θάνατο του μάρτυρα Βασίλη Γεωργιάδη στο Ντουμπάι, ο οποίος είχε καταθέσει στις διωκτικές αρχές για την υπόθεση του “Noor 1”. Για το λόγο αυτό η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη είχε διαβιβάσει στον Ανακριτή Διαφθοράς το Νοέμβριο του 2021 ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» και άλλων ενημερωτικών site για τις καταγγελίες του μεσεγγυούχου και του νεκρού μάρτυρα προκειμένου να διερευνηθούν στο πλαίσιο της συμπληρωματικής ανάκρισης που διενεργεί ο Ανακριτής Διαφθοράς Ελευθέριος Καλτάκης για τους χρηματοδότες του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Ο Γιώργος Αντωνάτος φοβόταν για τη ζωή του μετά και το μυστηριώδη θάνατο του μάρτυρα Β. Γεωργιάδη στο Ντουμπάι.

“Φοβάμαι. Έχει αλλάξει ριζικά η ζωή μου, αλλά ίσως να μην είναι ο τελευταίος, αλλά ο προτελευταίος μάρτυρας, διότι έρχεται κι άλλο άτομο που προστατεύεται, είναι ανώτατος λιμενικός. Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε. Το αίμα φέρνει αίμα, ίσως θα φύγουμε κι εμείς.

…Αν χαθώ πάντως να ξέρετε ότι θα βγουν όλα τα ονόματα και τα στοιχεία στη φόρα, τα έχω αφήσει όλα», είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν την παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού.

Ο Αντωνάτος είχε καταγγείλει πως κάποια από τα στοιχεία που είχε προσκομίσει στις αρχές, “έκαναν φτερά”.

Πρόκειται για δύο δορυφορικά τηλέφωνα, κάρτες SIM και σημειώσεις στα αγγλικά που είχε βρει ο μακαρίτης μεσεγγυούχος στις 6 Ιανουαρίου 2020, μέσα σε μία τρύπα στη γέφυρα του “Noor 1”, όταν το πλοίο παρουσίασε κλίση 42 μοιρών στον κόλπο της Ελευσίνας όπου παρέμενε δεμένο.

Τα πειστήρια αυτά δεν είχαν εντοπίσει οι λιμενικοί κατά την αυτοψία στο ναρκόπλοιο τον Ιούνιο του 2014 και ήταν ...εξαφανισμένα επί 5,5 χρόνια!

Όταν τα βρήκε ο Αντωνάτος, ειδοποίησε αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που τα παρέλαβαν.

Η “Ζούγκλα” ήταν εκεί, καταγράφοντας την επιχείρηση του Λιμενικού για τη περισυλλογή των πειστηρίων.

Το ένα τηλέφωνο ήταν άθικτο, αλλά το δεύτερο ήταν χρησιμοποιημένο.

Στα εργαστήρια της Αστυνομίας ανακτήθηκαν τα δεδομένα του δορυφορικού τηλεφώνου και χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια ως αποδεικτικό υλικό στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπου επιβεβαιώθηκαν συνομιλίες που είχε ο πλοίαρχος του “Noor 1” με τον καταδικασθέντα ως ναυλωτή του ναρκόπλοιου.
Όμως ο μακαρίτης κατήγγειλε πως δεν αξιοποιήθηκαν από τις αρχές οι σημειώσεις που είχε βρει.

«Η υπόθεση βρωμάει. Εκτός από έγγραφα υπάρχουν και τα στίγματα που δείχνουν πού φόρτωσε το πλοίο τα ναρκωτικά και αναφέρονται ακόμη 14 πλοία. Υπάρχουν σημειώσεις σε μπλοκάκι από τον καπετάνιο με το στίγμα για το πού θα φορτώσει τα ναρκωτικά. Τα έχω καταθέσει αυτά στις αρχές, αλλά κάποια στοιχεία έχουν εξαφανιστεί από τη δικογραφία”, είχε δηλώσει στην τελευταία του συνέντευξη.

Για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους:

«Όταν πεθάνω, θα βγουν όλα τα ονόματα στη φόρα!

… Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε».

Ενάμιση χρόνο μετά άφησε την τελευταία του πνοή από παθολογικά αίτια.

Είναι ο 11ος μάρτυρας ο οποίος με τον ένα ή άλλο τρόπο βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας που αφορά τη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης στην Ευρώπη.

Πηγή: zougla.gr