ΕΑΚ-ΥΠΠΟ: Το who is who των συμβουλίων και των διευθυντών των πέντε μουσείων

Συνταξιούχοι επιστήμονες ακόμη και 90+ ετών «κρύβουν» μεγαλοεπιχειρηματίες, διαπλεκόμενους υφυπουργούς και σύμβουλους της «επένδυσης» στο Ελληνικό - Οι εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού για πρόσωπα που θα φέρουν την «ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό» στα μουσειακά πράγματα γελοιοποιούνται από τους διορισμούς που ανακοίνωσε η ίδια τη Μ. Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη διάλεξε το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη για να ανακοινώσουν τους «εκλεκτούς» τους για τα Διοικητικά Συμβούλια και τις θέσεις Γενικών Διευθυντών στα πέντε μουσεία που η κυβέρνηση Μηστοτάκη έκανε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με τον νόμο 5021/2023.

Και όπως γίνεται σαφές από την αναλυτικότατη ανάρτηση με τα «who-is-who» τους που έκανε η ανεξάρτητη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ, υπήρχε πολύ καλός λόγος για να γίνει η ανακοίνωση τις ημέρες με την μικρότερη δυνατή ειδησεογραφική κάλυψη, λόγω του Πάσχα.

«Τα διοικητικά συμβούλια εν ολίγοις ταιριάζουν σε εταιρεία αξιοποίησης φιλέτων του ΤΑΙΠΕΔ και καμία σχέση δεν έχουν με τα εμβληματικά μουσεία του αρχαίου πολιτισμού. Αλλά αυτό είναι όπως φαίνεται το όραμα της κυβέρνησης για τον πολιτισμό: γαρνιτούρα για real estate», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΑΚ.

Στην ανάρτησή της η ΕΑΚ-ΥΠΠΟ σχολιάζει κατ' αρχάς ότι η συγκρότηση των συμβουλίων είναι και προϊόν μιας «σειρά[ς] αρνήσεων ανθρώπων που δεν θέλησαν να εμπλακεί το όνομά τους στους προεκλογικούς διορισμούς της Μενδώνη – είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν καν καθηγητές αρχαιολογίας από τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Υπουργός δεν βρήκε να διορίσει ούτε έναν, ούτε μία μουσειολόγο».

Όπως αναφέρει η ανάρτηση της ΕΑΚ-ΥΠΠΟ, «τα ονόματα των «γαλάζιων ΔΣ» περιορίζονται αποκλειστικά σε "εκλεκτούς" της ΝΔ, σε συνταξιούχους που υποτίθεται πως θα φέρουν την… "ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό" στα μουσειακά πράγματα, σε παντελώς άσχετα με τα μουσεία πρόσωπα, σε εκπροσώπους μιας κλίκας επιχειρηματικών συμφερόντων, σε "εκλεκτούς" της υπόδικης για σειρά κακουργηματικών πράξεων και για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ηγεσίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ».

Από τα πρόσωπα που αποτελούν τα διοικητικά συμβούλια ξεχωρίζουν μηχανικοί όπως ο Γ. Πανέτσος, ο Ανδρέας Κούρκουλας, ο Γ. Δεοδάτης, που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην υπουργό είτε μετέχοντας στο ΚΑΣ, είτε ως μέλη της επιτροπής για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την προέκταση του ΕΑΜ, αλλά και η κ. Κωστάντζα Σμπώκου- Κωνσταντακοπούλου, που αν και αρχιτέκτονας συνδέεται κυρίως με μεγάλες ξενοδοχιακές επιχειρήσεις. Ο Δημήτρης Οικονόμου, πρώην σύμβουλος της Lamda Development, πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σήμερα πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΜ και μέλος του ΔΣ της «Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.» (ΕΛΕ.Δ.Α.Μ.) αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα του φαινομένου των "περιστρεφόμενων θυρών» και ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των μεγάλων μουσείων που επωάζει η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, χορηγός του ΥΠΠΟ σε διάφορα έργα, συλλέκτης αρχαιοτήτων και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (βλ. συλλογή Στερν) Νέλλος Κανελλόπουλος φιγουράρει μεταξύ των μελών του ΔΣ του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ενώ τον... εκσυγχρονισμό φέρνει στο ίδιο μουσείο και ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αλλά και ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Θωμάς Λ. Συνοδινός!

Η Νίκη Μάνου–Ανδρεάδη θα συνδέσει ως πρόεδρος του ΔΣ του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τα Sani Resorts, ενώ στο Αρχαολογικό Μουσείο Ηρακλείου η αντίστοιχη σύνδεση θα γίνει με την Aegean Airlines μέσω του προέδρου της Ευτύχη Βασιλάκη, υπό την προεδρία «του διαβόητου πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Ο Ι. Γρυσπολάκης, εισηγητής κατά καιρούς αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια και φανατικός υπέρμαχος της παρουσίας της αστυνομίας στα ΑΕΙ, έγινε ευρύτερα γνωστός και ως «πρύτανης των ΜΑΤ» από την κατασταλτική και αυταρχική στάση του απέναντι στους φοιτητές, με τις εκλογές βίας και νοθείας του 2008 στο Πολυτεχνείο, με την ανακήρυξη ως μη νόμιμης της εκπροσώπησης του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σύγκλητο, με την κατάργηση του επιδόματος ενοικίου προς τους φτωχότερους φοιτητές, με την ακύρωση της εξεταστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο του 2006 κλπ.», μας θυμίζει στο who is who του η ανακοίνωση της ΕΑΚ-ΥΠΠΟ.

Αξίζει κανείς να διαβάσει όλα τα βιογραφικά των διορισθέντων στα ΔΣ των πέντε μουσείων αλλά και των γενικών διευθυντριών τους από την κ. Μενδώνη, διότι βλέπει ξεκάθαρα τις διαδρομές που οδηγούν τον καθένα και την καθεμιά σε αυτή τη θέση, αλλά και τις σχέσεις αρκετών από αυτούς με την υπουργό, σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν είτε στη βάση της τυφλής υπακοής προς αυτήν, είτε της σιωπής για μείζονα ζητήματα που κινητοποίησαν την επιστημονική τους κοινότητα, όπως π.χ. την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Μετρό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. 

Ωστόσο, η γενική εικόνα παραμένει το «ώδινεν όρος και... έτεκεν μυν», αφού τα επιλεχθέντα πρόσωπα δεν φαίνεται να συνάδουν με τις υπουργικές εξαγγελίες για... ανανέωση και εκσυγχρονισμό, ενώ αντίθετα ταιριάζουν γάντι σε μικροπολιτικές συναλλαγές και σε σχεδιασμούς που προοιωνίζουν την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων μουσείων της χώρας. 

Αναλυτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τοποθέτησαν τους εξής ανά μουσείο:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Γενική Διευθύντρια: Καραπαναγιώτου Άννα-Βασιλική
Πρόεδρος ΔΣ: Οικονόμου Δημήτρης
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου Μαρία
Μέλη ΔΣ: Δεοδάτης Γεώργιος, Κούρκουλας Ανδρέας, Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου Κωστάντζα, Κουντούρη Έλενα, Κωνσταντακόπουλος Θεόδωρος

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών
Γενική Διευθύντρια: Δελλαπόρτα Κατερίνα
Πρόεδρος ΔΣ: Πανέτσος Γιώργος
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Πούλου, Ναταλία
Μέλη ΔΣ: Κανελλόπουλος Νέλλος, Μαδένης Μιχάλης, π. Συνοδινός Θωμάς, Μερτζάνη Μαρία, Μαντζανά Κρυσταλλία

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Γενική Διευθύντρια: Γκαδόλου Αναστασία
Πρόεδρος ΔΣ: Μάνου–Ανδρεάδη Νίκη
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Μισαηλίδου-Δεσποτίδου Βασιλική
Μέλη ΔΣ: Ανδρούδης Πασχάλης, Λιάγκα Αλεξάνδρα, Μιχαηλίδου Άννα, Φρισήρας Κωνσταντίνος, Κίτσιος Ευάγγελος

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Γενική Διευθύντρια: Τσιλιπάκου Αγαθονίκη
Πρόεδρος ΔΣ: Μπακιρτζής Χαράλαμπος
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Κανονίδης Γιάννης
Μέλη ΔΣ: Γεροβασιλείου Ευάγγελος, Δούδου Σμαραγδή, Τάντσης Αναστάσιος, Παπαγεωργίου Ιουλία, Σκρέκα Ανδρομάχη

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Γενική Διευθύντρια: Χρυσουλάκη Στέλλα
Πρόεδρος ΔΣ: Γρυσπολάκης Ιωακείμ
Αντιπρόεδρος ΔΣ: Ουγγρίνης Κωνσταντίνος-Αλκέτας
Μέλη ΔΣ: Βασιλάκης Ευτύχης, Μαυρουδή-Ταβλαρίδου Πέπη, Τζαννετάκη Τόνια, Παπαγεωργίου Βάσω, Παπαδοπούλου Ελένη

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχετικά με τους «εκλεκτούς» της Λίνας Μενδώνη σχετικά με Διοικητικά Συμβούλια και τις θέσεις Γενικών Διευθυντών στα πέντε μουσεία.

Εξαρχής η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι επιλογές προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια και τις γενικές Διευθύνσεις των πέντε δημόσιων Μουσείων της χώρας, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ με σκοπό να διοικούνται από δοτά πρόσωπα, επιβεβαιώνουν πλήρως όλους τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στέκεται επί της αρχής αντίθετος στο νόμο 5021/2023».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Δημόσια Μουσεία: έκπτωτη η αρχαιολογία, παρόντα τα συμφέροντα του τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου – Να καταργηθεί ο Ν. 5021/2023

Οι επιλογές προσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια και τις γενικές Διευθύνσεις των πέντε δημόσιων Μουσείων της χώρας, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ με σκοπό να διοικούνται από δοτά πρόσωπα, όπως ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, επιβεβαιώνουν πλήρως όλους τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στέκεται επί της αρχής αντίθετος στο νόμο 5021/2023:

-Αποτελούνται από πρόσωπα στην πλειονότητά τους άσχετα με την επιστήμη της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας,  προσδεδεμένα όμως είτε κομματικά στη Νέα Δημοκρατία είτε προσωπικά στην υπουργό Λ. Μενδώνη και την διαδρομή της σε διαφορετικά κυβερνητικά κόμματα ή σχήματα.

-Στις διοικήσεις όλων των Μουσείων υπάρχει ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος τουριστικών επιχειρήσεων, δίνοντας το στίγμα για την απαξίωση του παιδευτικού, μορφωτικού, κοινωνικού και επιστημονικού ρόλου των δημόσιων μουσείων, που επεδίωκε εξαρχής η κυβέρνηση με την αλλαγή της νομικής τους μορφής.

-Η Πλειοψηφία τους αποτελείται  από μηχανικούς, για να μην ξεχνάμε ότι εδώ και καιρό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λειτουργεί προς όφελος των εργολάβων και όχι των αρχαιοτήτων με κορυφαία πράξη του δράματος την αποδόμηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα το μετρό να μην έχει ακόμη χρονοδιάγραμμα παράδοσης και να μεταφέρεται η έναρξη λειτουργίας του για το 2025, με εκτίναξη του προϋπολογισμού του, όπως ο Σύλλογος προειδοποιούσε εξαρχής.

- Ειδικά η σύνθεση του ΔΣ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου μάλιστα πρόεδρος τοποθετήθηκε πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης, καταδεικνύει τη στόχευση να συνεχιστούν οι αδιαφανείς και αντιθεσμικές πρωτοβουλίες του έργου της υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως «προσωπικού οράματος» και «οικογενειακής υπόθεσης» του απερχόμενου Πρωθυπουργού μέσω του μανδύα των «δωρητών» και άλλων μεσαζόντων και όχι ως δημοσίου έργου.

-Ελάχιστοι πανεπιστημιακοί από τον τομέα της αρχαιολογίας (μόνον τρεις) στελεχώνουν τα ΔΣ των Μουσείων. Ερχόμενοι σε αντίθεση με ψηφίσματα των Πανεπιστημίων και του οικείου τους Πανεπιστημίου έσπευσαν να αποδεχτούν θέση, γεμάτοι πλησμονή για εξουσία. Σε μία περίπτωση τα κριτήρια επιλογής είναι ο πρότερος βίος-η συνεργασία με την πολιτική ηγεσία (θητεία στο ΚΑΣ και θετική ψήφος για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου της Βενιζέλου). Αλγεινή εντύπωση προκαλούν η τοποθέτηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  αρχιτέκτονα (όχι αρχαιολόγου)  με ειδίκευση στον Μεσαίωνα (!)και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αρχιτέκτονα (όχι αρχαιολόγου) χωρίς σχετικές τυπικές σπουδές στην πολιτιστική διαχείριση (!), παρά τα όσα επιχειρούν να περιγράψουν κενά βιογραφικά.

-Ορισμός, έστω και μικρού αριθμού, προθύμων αφυπηρετησάντων στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε προχωρημένη ηλικία (ακόμη και άνω των 80ετών!), αποδεικνύει  ψευδεπίγραφο το επιχείρημα περί «εκσυγχρονισμού της μουσειακής πολιτικής».

-Ο αυταρχισμός και η αποδεδειγμένη διοικητική ανεπάρκεια αναδεικνύονται τα δύο νέα προσόντα που ιεραρχεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να επιλέξει τους «άριστους» και τις «άριστες» που θα διοικούν τα Μουσεία.

-Δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο, βέβαια, και το γεγονός ότι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διορίζεται στο ΔΣ εκπρόσωπος της Εκκλησίας, επιλογή που μας γυρνά πίσω στις εποχές που ακόμη η βυζαντινή αρχαιολογία πάλευε να αποτελέσει κλάδο της επιστήμης και τα βυζαντινά μνημεία αντιμετωπίζονταν μόνο ως λατρευτικά. Έκδηλη η «ανανέωση» και ο «εκσυγχρονισμός» στην επιλογή αυτή.

-Οι επιλογές της ΠΟΕ ΥΠΠΟ να διορίσει εκπροσώπους στα ΔΣ, αλλά και τα ίδια τα πρόσωπα που επιλέχτηκαν και δέχτηκαν τον διορισμό, την ώρα που οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ έχουν καθολικά απορρίψει το νομοθέτημα αυτό και την ώρα που δεν αποδέχτηκαν  αντίστοιχη θέση κορυφαίοι πανεπιστημιακοί της χώρας,  αφήνονται στην κρίση και στη χλεύη των συναδέλφων και συναδελφισσών.

Ο συγκεκριμένος νόμος στρέφεται ενάντια  στα δικαιώματα των σχεδόν 100 μελών μας αρχαιολόγων που εργάζονται στα πέντε κορυφαία μουσεία της χώρας. Με ποιον τρόπο θα απαιτηθεί από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση να ακολουθηθούν

αποφάσεις που δεν θα έχουν επιστημονικό έρεισμα; Πώς μπορεί η Κυβέρνηση να προωθεί αποφάσεις για την τύχη των αρχαιοτήτων και των εργαζομένων, έχοντας την πλήρη αντίθεση των τελευταίων στους σχεδιασμούς της; Ειδικά οι αρχαιολόγοι που αποδέχτηκαν το  πολιτικό διορισμό τους στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στους συναδέλφους τους των Μουσείων και στο συλλογικό συμφέρον της αρχαιολογικής κοινότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι σαφές με βάση τις διατάξεις του Ν. 5021/2023 ότι η Διοίκηση των πέντε δημόσιων Μουσείων ασκείται από τα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ, οι Γενικοί Διευθυντές (που είναι οι μόνοι σχετικοί με την αρχαιολογία) περιορίζονται στο ρόλο του εισηγητή στα συμβούλια. Να θυμίσουμε επίσης ότι οι Πρόεδροι και οι Γενικές Διευθύντριες, σύμφωνα με τον Ν. 5021, απολαμβάνουν μηνιαίας αποζημίωσης, ενώ είναι δεδομένο ότι τα λοιπά έξοδα των ΔΣ (από τα κινητά ως τα ταξίδια) και των Γενικών Διευθυντριών, θα επιβαρύνουν επίσης τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα συνεχίσει να επιχορηγεί τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία, χωρίς κανείς –εκτός από τον εκάστοτε Υπουργό που διορίζει τα συμβούλια- να έχει έλεγχο στο πού θα κατευθύνονται οι δαπάνες. Τα προεκλογικά «τριάκοντα αργύρια» δηλαδή.

Ο νόμος 5021/2023 είναι ανεφάρμοστος, αντισυνταγματικός και δεν θα τον αφήσουμε να εφαρμοστεί

Με τον διορισμό των ΔΣ προκύπτουν και μια σειρά άλλων αναπάντητων ερωτημάτων, ειδικά μετά την ψήφιση του άρθρου 119 του Ν.5039/2023:

-Αφού τα Μουσεία δεν θα έχουν καμία οικονομική αυτοτέλεια για όλο το 2023, από πού θα πληρώνονται οι μισθοί των Προέδρων και των Γενικών Διευθυντών, οι αποζημιώσεις και τα έξοδα των Διοικητικών Συμβουλίων; Θα εκδοθεί η ΚΥΑ των παρ. 6 και 7 του άρθρου 33 του Ν. 5021 για τις αποζημιώσεις των δοτών διοικήσεων; Κι αν ναι, από ποιόν προϋπολογισμό; Έχει το θράσος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΟ να βάλουν τα έξοδα αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ;

-Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον Ν. 5039/2023, εκτελείται κανονικά ο προϋπολογισμός του 2023, αυτός που είχε σχεδιαστεί για τα Μουσεία-ειδικές περιφερειακές Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ, ως τις 31/12/2023, ποιος θα υπογράφει τις δαπάνες των Μουσείων; Έχει το θράσος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να τοποθετήσει ως «διατάκτες» του κρατικού προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ τους δοτούς προέδρους και τις δοτές Γενικές Διευθύντριες;

-Γιατί δεν υπογράφονται άμεσα οι μεταθέσεις όσων συναδέλφων και συναδελφισσών έχουν ζητήσει μετάθεση μέσω Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μάλιστα πολύ πριν την έκδοση του Ν. 5021/2023; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους σε θέσεις ευθύνης, και μάλιστα όσους έχουν κριθεί για τις θέσεις αυτές; Ο εγκλωβισμός του προσωπικού των Μουσείων και η «παράδοσή» του υπό τύπον ομήρου σε δοτά Διοικητικά Συμβούλια, όπως έχει μεθοδευτεί με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης, είναι και ανήθικος και παράνομος.

Τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και δήθεν «εκσυγχρονισμού» των πέντε μεγάλων Μουσείων αποδεικνύονται προπέτασμα καπνού, που χρησίμευε μόνο για να κρύψει τον μοναδικό στόχο της θεσμικής εκτροπής: τον διορισμό από την κυβέρνηση, με μόνη απόφαση της Υπουργού, δοτών οργάνων διοίκησης στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, και την αποκοπή τους από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον Ν. 5021/2023 και την αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την εκτέλεση του νόμου, μέχρι την κατάργησή του. Προχωράμε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του Ν. 5021/2023. Καλούμε τα μέλη μας να μη μετέχουν σε καμία διαδικασία και να αρνηθούν να αναλάβουν χρέη Γραμματέα ή αναπληρωτή Γραμματέα των δοτών ΔΣ, ώστε και η συγκρότηση των ΔΣ είτε να μην μπορέσει να γίνει είτε να γίνει με τρόπο που παραβαίνει τον ίδιο το νόμο σύστασής τους.

Το ΔΣ θα συνεδριάσει άμεσα για να αποφασίσει και να ανακοινώσει περαιτέρω κινητοποιήσεις και σε συνεδρίασή του θα συζητήσει το θέμα της αντιμετώπισης των μελών του ΣΕΑ που δέχτηκαν, πέραν του exofficio ορισμού, να τοποθετηθούν ως μέλη ΔΣ ή ως Γενικοί Διευθυντές.

Πηγή:left.gr