Ο ΕΟΦ βάζει «λουκέτο» σε δύο φαρμακαποθήκες - Αρνήθηκαν έλεγχο στις εγκαταστάσεις τους

Την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για δύο φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν δέχθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ έκανε γνωστό ότι αποφάσισε την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, «λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας.

Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου οι φαρμακαποθήκες δεν νομιμοποιούνται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα».

«Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης και μειωμένης παραγωγής, κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας,  Θάνος Πλεύρης. Προσθέτει ότι «οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε δύο φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους φάρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».
 


Υπενθυμίζεται ότι ο κ Πλεύρης είχε ζητήσει από τον ΕΟΦ να ελέγξει τις φαρμακαποθήκες για τυχόν παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, δεδομένης της κατάστασης με τις συνεχώς διογκουμενες ελλείψεις πολλών σκευασμάτων στη χώρα μας. Παράλληλα, είχε διατάξει έλεγχο σε 9 φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν καταγγελιών που είχε κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) για μειωμένη διάθεση φαρμάκων στη χώρα. 


Δείτε τις αποφάσεις του οργανισμού ΕΔΩ και ΕΔΩ