Η Διεθνής αμνηστία προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις των Μνημονίων για τις ενέργειές του στον χώρο της Υγείας

Η ώρα της λογοδοσίας για όσες κυβερνήσεις εγκλημάτησαν τα χρόνια των Μνημονίων εις βάρος της χώρας, των Ελλήνων πολιτών και της δημόσιας υγείας πλησιάζει. Με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία η Διεθνής Αμνηστία προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις των Μνημονίων για τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις πράξεις τους στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Η καταγγελία είναι συγκεκριμένη: οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παραβίασαν διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σχετικά με το δικαίωμα στην Υγεία. Κοινώς, με την πίεση των Ευρωπαίων αλλά και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους οι ελληνικές κυβερνήσεις «διέλυσαν» το δημόσιο σύστημα υγείας εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Η οργάνωση σημειώνει ότι η συλλογική προσφυγή που κατατέθηκε περιγράφει λεπτομερώς τις καταστροφικές συνέπειες στην Υγεία από τα μέτρα λιτότητας που εισήγαγαν οι ελληνικές Αρχές μετά την οικονομική κρίση του 2009-2010, καθώς και πώς η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τον πληθυσμό από αυτά.

«Η σημερινή ενέργεια στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις: Δεν έχουν ασυλία ως προς τον έλεγχο και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις βλαβερές συνέπειες των αποφάσεών τους στους ανθρώπους και στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματά τους» ανέφερε η Sanhita Ambast, ερευνήτρια και σύμβουλος για τα Οικονομικά, τα Κοινωνικά και τα Πολιτιστικά Δικαιώματα.