ΣτΕ: Αποζημιώσεις μαμούθ για καταστροφές σε 4 καταστήματα μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Υψηλές αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει το Δημόσιο για ζημιές που προκλήθηκαν σε τέσσερα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 1.562.613 ευρώ και επιπλέον τους νόμιμους τόκους σε ασφαλιστική εταιρεία. Μάλιστα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και συγκεκριμένα το Α’ τμήμα αναίρεσε τέσσερις αποφάσεις των Διοικητικών Εφετείων με τις οποίες είχαν απορριφθεί οι προσφυγές της ασφαλιστικής εταιρείας με το σκεπτικό ότι τα βίαια επεισόδια εκείνης της βραδιάς μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου δεν θα μπορούσαν να αποτραπούν «με μέτρα άκρας επιμέλειας» κατά συνέπεια «δεν συντρέχει ευθύνη του δημοσίου.

Οι σύμβουλοι επικρατείας ωστόσο είχαν διαφορετική άποψη σημειώνοντας πως «δεν προκύπτει ο τρόπος δράσης των αστυνομικών κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων». Το Συμβούλιο Επικρατείας στις αποφάσεις του επισημαίνει πως «διακριτική ευχέρεια διαθέτουν τα αστυνομικά όργανα μόνο ως προς τον τρόπο με τον οποίο  θα ενεργήσουν» σημειώνοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που τα αστυνομικά όργανα, «αν και επεμβαίνουν και επιχειρούν, δεν λαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η επιλογή της αποχής τους από κάθε ενέργεια ειδικώς προς τον σκοπό της προστασίας του ανωτέρω αγαθού, συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειάς τους και για το λόγο αυτό είναι παράνομη».

 Σύμφωνα με το σκεπτικό τους «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρειά τους. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν  για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου προϋπόθεση της παρανομίας» και κατά προέκταση  καταβολής αποζημίωσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απορρίπτουν το επιχείρημα πως οι δυνάμεις είχαν διασπαστεί λόγω της έκτασης των βίαιων επεισοδίων. Όπως τονίζουν  δεν συνιστούν περίπτωση ανωτέρας βίας «έτσι ώστε να δικαιολογήσουν τη μη υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλλει αποζημίωση, σε βίαια επεισόδια ιδιαίτερης μεγάλης έντασης και έκτασης που κλιμακώνονται  και εξαπλώνονται σταδιακά και λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, με συνέπεια τη διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων και κατ΄ επέκταση τη μείωση της αποτελεσματικότητάς τους, αν αυτά τα επεισόδια μπορούν να προβλεφθούν, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και να τεθούν υπό έλεγχο εγκαίρως, πριν δηλαδή εξαπλωθούν και καταστούν ανεξέλεγκτα με τη λήψη άμεσων, αναγκαίων και πρόσφορων μέτρων».

Στο παρελθόν το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε επιδικάσει και πάλι αποζημιώσεις ύψους 1.868.000 ευρώ σε  ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή του Πολυτεχνείου και τα Εξάρχεια.

Πηγή: newsit.gr