Προ ημερησίας την Παρασκευή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την ψήφιση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Διακοπές τέλος για την κυβέρνηση που από την ερχόμενη Παρασκευή μπαίνει στα βαθιά.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε το εξής χρονοδιάγραμμα:

  • Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη (24/8) για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.
  • Την Παρασκευή (26/8) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τις πρόσφατες αποκαλύψεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, νομότυπων και παράνομων.
  • Την Δευτέρα (29/8) συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία.
  • Την Τρίτη (30/8) ή Τετάρτη (31/8) έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022).

Παρά την καθυστέρηση που «έπαιξε» το Μαξίμου για να κερδίσει έστω και λίγες ημέρες επιπλέον προκειμένου να οργανώσει άμυνα, έφτασε η ώρα του κοινοβουλευτικού διαλόγου όπου και θα τεθούν όλα τα αμείλικτα ερωτήματα για τις προεκτάσεις της πολύκροτης υπόθεσης και κυρίως για την προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού στον παρακρατικό μηχανισμό των παρακολουθήσεων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε νωρίς το μεσημέρι πως θα υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής υπό το φως των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ θα καταψηφίσει την τοποθέτηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ που είναι υπόθεση έξι χρόνων, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης.


Σφόδρα ενοχλημένη η Χαριλάου Τρικούπη μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. «Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη» σχολιάζουν από το κόμμα της αντιπολίτευσης και τονίζουν πως σήμερα «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.