«Απασφάλισαν» τα Τουρκικά ΜΜΕ: Στο στόχαστρο αυτά τα 22 Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο

Στη γραμμή Ερντογάν ο Τουρκικός Τύπος βάζοντας στο στόχαστρο ονομαστικά μεγάλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

 

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ θεωρούν πως η Άγκυρα «έχει ακόμα την κυριαρχία εννέα νησιών στο Αιγαίο όπως είναι η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος».

Η εφημερίδα Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

 

εφημερίδα Milliyet νησιά

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Yeni Şafak που κάνει λόγο για «22 στρατιωτικοποιημένα νησιά εκτός από τη Χάλκη». Ακόμα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, «η Τουρκία έχει ακόμα την κυριαρχία 9 νησιών (Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία και Ρόδος μεταξύ άλλων)» και ισχυρίζεται ότι «στην Ελλάδα έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης»!

 

«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου.

22 Ελληνικά νησιά στο στόχαστρο από την Τουρκία

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού…

Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου.

Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

 

Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

εφημερίδα Yeni Şafak νησιά Αιγαίο

Όπως ισχυρίζεται η Yeni Şafak 9 νησιά ανήκουν ακόμη στην Τουρκία. «Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που αποτελούνται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτηρίζουν την εισβολή στην Κύπρο

Μαζί την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

 

Πηγή:  Militaire.gr