ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ;

Αναπόληση στον Σωκράτη! Τότε που μάθαινε τους νέους να σκέφτονται !...

 

 

Ξύπνησα με την σκέψη του Σωκράτη! Σκεφτόμουν τον Μεγάλο και Αιώνιο Φιλόσοφο. Η απολογία του Σωκράτη πάντα με γοήτευε. O Σωκράτης είχε να απολογηθεί για κάτι υπέροχο! Διέφθειρε τους νέους! Διέφθειρε το νου και την ψυχή τους.

 

Τους μάθαινε να έχουν ορθή σκέψη, κρίση και λογική! Τους δίδασκε τον διάλογο και την αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ για να μάθουν να ξεχωρίζουν την διαστρεβλωμένη αλήθεια. Τους μάθαινε να βρίσκουν την δύναμη μέσα τους, να γνωρίσουν βαθιά τον εαυτό τους και την ψυχή τους, για να μη γίνουν τα άβουλα φοβισμένα ανθρωπάκια που θέλει η εξουσία.

 

Μιλούσε για τον εσωτερικό τους κόσμο, τους μάθαινε πως να διεισδύουν μέσα τους να ακούν την συνείδησή τους και την εσωτερική τους φωνή. Τους συμβούλευε να ζουν με ήθος και αρετή. Οι νέοι αποκτούσαν άποψη, λογική, τεκμηριωμένη και φιλοσοφική σκέψη. Μάθαιναν να συλλογίζονται, να κρίνουν και να απαντούν σωστά. Αποκτούσαν νοημοσύνη, μάθαιναν για το ''δαιμόνιο'' και βάδιζαν στο μονοπάτι του «Γνώθι σαυτόν» ! Έτσι ανακάλυπταν όλο τον πλούτο και τη δύναμη που κρύβει βαθιά μέσα της η ανθρώπινη ύπαρξη. Και αυτό ήταν μεγάλο εμπόδιο για την εξουσία! Για αυτό και έπρεπε να απομακρύνει τον ΜΕΓΑΛΟ Δάσκαλο ως ύψιστο διαφθορέα των ΝΕΩΝ !

 

Και κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια… ήρθε και ο ΧΡΙΣΤΟΣ! Μίλησε για την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΑΓΑΠΗ , αλλά έπρεπε και ΑΥΤΟΣ να σταυρωθεί. Μιλούσε για ανώτερες αξίες και αφύπνιζε τις συνειδήσεις των ανθρώπων!

 

Πως θα δράσουν οι αδίστακτοι δικτάτορες, σε έναν κόσμο αφυπνισμένο, αγαπημένο και ενωμένο; Πως θα καταπατήσουν την ιερή σου γη, αν τα πλήθη του κόσμου γίνουν ένα ΥΠΕΡΟΠΛΟ απέναντι στον εχθρό;

 

Πως θα σε ελέγξουν αν ο κόσμος έχει μάθει να διακρίνει την πραγματική ΑΛΗΘΕΙΑ από την διατρεβλωμένη ΑΛΗΘΕΙΑ, που μονάχα συμφέροντα εξυπηρετεί; Πως θα επαναστατήσεις όταν η διαστρεβλωμένη αλήθεια γίνεται νόμος μιας δημοκρατικής κοινωνίας ( για το καλό σου!...) και η πραγματική αλήθεια που αναζητά το ουσιαστικό νόημα της ζωής, τη διαφάνεια και πασχίζει να διαφυλάξει μέσα της μια ατρύπητη φλέβα γνήσιας ελευθερίας, περνάει από πειθαρχικό;

 

Όλα αυτά για το ΚΑΛΌ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ !

 

Όπως και τότε που ο Σωκράτης ήπιε με αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα το κώνειο, για να σωθούν οι νέοι από τη διαφθορά, για να σωθεί δηλαδή το μέλλον της ανθρωπότητας, από την διαφθορά !

 

Γεωργία Γιαμπουράνη

 

Τεχνολόγος Τροφίμων - Ποιήτρια