SOS για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα - Τελευταία στην Ε.Ε. και "βουτιά" 38 θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη

Κυβερνητικός έλεγχος των ΜΜΕ, "λίστες Πέτσα", οικονομικός "στραγγαλισμός" Μέσων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, διώξεις δημοσιογράφων, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από κρατικές υπηρεσίες, ακόμα και ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, συνθέτουν ένα πρωτοφανές και ζοφερό για σύγχρονη δημοκρατία, σκηνικό.

Στην τελευταία θέση σε όλη την Ε.Ε. βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, που κάνει "βουτιά" 38 θέσεων στη επικαιροποιημένη, ετήσια έκθεση του 2022 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, World Press Freedom Index, που αξιολογεί την κατάσταση της δημοσιογραφίας σε 180 χώρες του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πτώση 38 θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την αυταρχική Ουγγαρία του Όρμπαν, τη Μάλτα της δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια και στη δίωξη της Μαρίας Εφίμοβα, που είχε αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως όχι μόνο είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε. όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου, αλλά βρισκόμαστε και "μία ανάσα" από την Τουρκία των λευκών κελιών και τη Ρωσία του καθεστώτος Πούτιν.

Σύμφωνα με το World Press Freedom Index, υπάρχει γενικότερη αύξηση των ΜΜΕ που ακολουθούν το «μοντέλο του Fox News»

Οι αντιδράσεις στα social media σχετικά με την πρωτοφανή κατασταση της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστικές. 

Greece's ruling conservatives are strangling press freedom domestically as they and their supporters edge out opposing voices. This year #Greece's press freedom ranking is 101st out of 180 nations #PressFreedom #RSFIndex https://t.co/XuDxn0YNKi

— Teacher Dude (@teacherdude) May 3, 2022

POLITICO: Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. για την ελευθερία του Τύπου

"Μαύρο" ορόσημο για την Ελλάδα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

POLITICO: Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. για την ελευθερία του Τύπου

  •  

Η "βουτιά" 38 ολόκληρων θέσεων στην επικαιροποιημένη έκθεση του «Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας τους Τύπου», που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση σε όλη την Ε.Ε. έχει προκαλέσει διεθνή αίσθηση.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του περιοδικού POLITICO, που αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον ετήσιο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (03/05).

Η Ελλάδα αντικατέστησε τη Βουλγαρία ως η χώρα της ΕΕ με τις χειρότερες επιδόσεις στην προστασία της Ελευθερίας του Τύπου και τώρα κατατάσσεται στην 108η -από 70η στον δείκτη του περασμένου έτους- σε μια λίστα με 180 χώρες, που καταρτίστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ μιας λίστας χωρών, όπως η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, που έχουν εντείνει δρακόντειους νόμους κατά των δημοσιογράφων, αναφέρει η έκθεση.

Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα έναν νέο νόμο πέρυσι που καθιστά αδίκημα τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών», που επισείει φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι στην Ελλάδα, οι αρχές απέτυχαν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021. 

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων την Τρίτη στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο, όπου η Επίτροπος Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα μαζί με τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, θα προτείνουν έναν «Νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Ο Νόμος θα έχει ως στόχο να κατοχυρώσει τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης στη νομοθεσία της Ε.Ε. και θα καλέσει τις χώρες της Ε.Ε. να στηρίξουν τον νέο νόμο των Βρυξελλών για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS).

Το μέτρο στοχεύει να δώσει στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να απορρίπτουν άμεσα τέτοιες αγωγές και ακόμη και να χρησιμοποιήσουν πιθανές ποινές εναντίον τους.

Ο δείκτης World Press Freedom ταξινομεί 180 χώρες ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι, βάσει αξιολόγησης του πλουραλισμού, της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε μία από τις χώρες.

Πηγή: 2020mag.gr

Καταιγισμός δημοσιευμάτων για την πρωτοφανή "κατρακύλα" της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.

EURACTIV: Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου

  •  

Oι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα

Διεθνή αίσθηση και δυσμενή σχόλια έχει προκαλέσει αυτό που ήδη γνωρίζαμε στην Ελλάδα. Ότι δηλαδή είναι πλέον μια χώρα εχθρική προς την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα της έγκυρης ευρωπαϊκής ιστοσελίδας euractiv, το οποίο αναφέρει:

Συνεχίζεται η κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα την Τρίτη, καθώς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ξεπερνώντας ακόμη και την Βουλγαρία.

Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία στη χώρα.

Πρόκειται για τη χειρότερη θέση στην κατάταξη που έχει καταγράψει η Ελλάδα ανάμεσα σε 180 χώρες.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ ενώ ξεπερνά από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου μόνο την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ρωσία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EURACTIV στις Βρυξέλλες, ο Pavol Szalai, επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια, κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι «συγκρίσιμη» με αυτή της Ουγγαρίας.

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας. Μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο Pavol Szalai.

«Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κατάλογος είναι μακρύς» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι «οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα»,

«Υπάρχουν πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας και για τη δολοφονία που αναφέρθηκε προηγουμένως, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει πολύ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Δείτε τον πίνακα με όλες τις λεπτομέρειες.

πηγη: EURACTIV

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03/05/2022 - 19:30