Στις 1000 οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα ημερησίως - Δίχως ρεύμα όσοι δεν πληρώνουν δύο λογαριασμούς

Ξεκίνησαν από σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου οι μαζικές διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των λογαριασμών ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία της ΡΑΕ αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανεξέλεγκτη ενεργειακή ακρίβεια ξεπέρασε τα όρια χιλιάδων καταναλωτών, με χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα να πέσουν στο σκοτάδι.

Μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Κ. Μανιάτης έκανε γνωστό πως κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια έχουμε 1.000 με 1.100 αποκοπές σε καθημερινή βάση. Μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα.

Επί της διαδικασίας, ο κ. Μανιάτης είπε πως ο ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνει κλήση ώστε να στείλει τα συνεργεία για αποκοπή αν υπάρξουν δύο καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων ρεύματος. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς με τις αυξημένες τιμές Μαρτίου - Απριλίου που θα έρθουν το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένοι.

Από την πλευρά του, μιλώντας χθες Τρίτη 26 Απριλίου στο Kontra ο Πρόεδρος Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης ανέφερε πως «στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 1.200 αιτήσεις για αποκοπές. Σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα».

Από την διακοπή του ρεύματος δεν εξαιρούνται ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, τα μοναδικά σπίτια στα οποία δεν θα κοπεί το ρεύμα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών είναι όσων καταναλωτών διαθέτουν μηχανική υποστήριξη και μόνο αν το τιμολόγιο είναι στο όνομα του ανθρώπου που έχει το πρόβλημα.

Σε 24 δόσεις

Την ίδια ώρα, οι διακανονισμοί εξυπηρετούνται με μεγάλη δυσκολία όταν καταφθάνουν νέοι, υψηλότεροι τρέχοντες λογαριασμοί. Οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι κάνουν διακανονισμούς από τρεις έως πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει το πρόγραμμα ρύθμισης μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, ωστόσο πρώτα δίνεται προκαταβολή.

Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, ο διακανονισμός γίνεται σε οκτώ δόσεις για οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ για οφειλές ποσών πάνω από 3.000 ευρώ γίνεται έως 18 ή 24 δόσεις.

1 στους 4 δεν μπορούν να πληρώσουν

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του  Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στον συγκεκριμένο νομό, 1 στους 4 καταναλωτές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα φουσκωμένα τιμολόγια, ενώ το 65% δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ' αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Μαζικές αγωγές - Παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής

Την ίδια στιγμή βέβαια αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν να κάνουν μαζικές αγωγές κατά των εταιρειών ρεύματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως είπε ο δικηγόρος του ΙΝ.ΚΑ., Αλέξης Αλεξόπουλος, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 1.000 πολίτες για μαζική αγωγή.

Από την πλευρά της η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μιλώντας την Τρίτη 26 Απριλίου στο MEGA, αναφέρθηκε στις καταγγελίες πολιτών σχετικά με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος. «Ρήτρα αναπροσαρμογής, οι λογαριασμοί είναι εξοντωτικοί, και πολύς κόσμος ψάχνει πώς μπορεί να αντιδράσει και να προστατευεθεί. Η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα όταν δεν πληρωθεί, μόνο το κοινωνικό τιμολόγιο υπόκειται σε μία έξτρα ρύθμιση», ανέφερε.

Η κ. Νούκα ξεκαθάρισε πως οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Πρέπει να υποβληθούν αντιρρήσεις, μετά περιμένουν 10 μέρες να έρθει η απαντηση της εταιρείας, και μετά μπορεί να γίνει καταγγελία και έπειτα έρχεται και η δικαστική οδός. Χρειάζεται θεσμική παρέμβαση για να γλιτώσουν τη διακοπή του ρεύματος», κατέληξε.

Καταγγελίες καταναλωτών – Μονομερές σπάσιμο συμβολαίων

Οι καταγγελίες για περιπτώσεις υπέρογκων λογαριασμών αυξάνονται μέρα με τη μέρα.  Μία τέτοια καταγγελία ήρθε στο φως το πρωί της Τετάρτης 27 Απριλίου στο MEGA, με έναν καταναλωτή, τον κ. Παναγιώτη, να αναφέρει ότι καλείται να πληρώσει 2.800 ευρώ για ρεύμα 4 μηνών σε σπίτι 80 τ.μ.

Όπως είπε ο ίδιος, το συμβόλαιο που είχε συνάψει με τον πάροχο ρεύματος έληγε τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πάροχος έσπασε το συμβόλαιο, το άλλαξε και πρόσθεσε ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να τον ειδοποιήσουν. Όπως είπε, το μόνο που του είπαν ήταν ότι το συμβόλαιό του θα πάψει να ισχύει, χωρίς να του αναφέρουν κάτι παραπάνω.

«Υπάρχει λογαριασμός με 53.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε αγρότη ο οποίος δεν ξέρει τι να κάνει» δήλωσε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα μιλώντας το πρωί της Τρίτης 26 Απριλίου στο MEGA, αναφέροντας περιπτώσεις πολιτών που έλαβαν λογαριασμούς ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο κ. Μιχάλης, κατήγγειλε αδιανόητη αύξηση στον λογαριασμό ρεύματος της κόρης του που είναι φοιτήτρια. «Ήρθε ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της κόρης μου του τετραμήνου, 1.400 ευρώ μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ συνολικά πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ».

Άλλη περίπτωση πολίτη, που καταγγέλλει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ.«Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθα όταν είδα τον λογαριασμό. Πλήρωνα γύρω στα μέχρι 120 ευρώ και τώρα ο λογαριασμός ήρθε 1.480 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε 800 ευρώ» δήλωσε μια γυναίκα.

Πηγή: tvxs.gr