Μπλόκο στα σχέδια Μπακογιάννη για εκκένωση του θεάτρου «Εμπρός»

«Είναι ώρα να υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση των καλλιτεχνών και των δημιουργών που δεν χωρά στην εμπορευματοποίηση της πόλης μας και το "πολιτισμό" της άγριας τουριστικοποίησης»


Το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» απευθύνει κάλεσμα για υπεράσπιση του μετά την προώθηση σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), που συζητείται για να πάρει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος επέλεξε τη μίσθωση του κτιρίου με 4.000 ευρώ μηνιαίως και με τη σύμβαση να έχει 20ετή διάρκεια, αντί να προχωρήσει η υλοποίηση του εύλογου αιτήματος αντιπολιτευόμενων παρατάξεων να περάσει το κτίριο από την «απρόσωπη» ΕΤΑΔ στην ιδιοκτησία του Δήμου, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

«Ετοιμάζει αστυνομική επιχείρηση και προαναγγέλλει δίκες»
Η συνέλευση του θεάτρου καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης σχεδιάζει την εκκένωσή του μέσω  της σύμβασης παραχώρησης κι αναγγέλλει την «ανάπλασή» του στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. «Οργανώνει ανάθεση σε εργολάβο έργου συντήρησης και κλείσιμο του χώρου με τσίγκους και περίφραξη. Μελέτη εμφανίζει το θέατρο Εμπρός ως επενδυτική ευκαιρία, ως “πολιτιστικό πόλο”» σημειώνεται στο κάλεσμα που τονίζονται επίσης τα εξής:

«Η σύμβαση αποκαλεί το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ “Μίσθιο” και αναφέρεται με απαξιωτικούς όρους για την πολύχρονη και κοινωφελή συμβολή του Αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ λέγοντας: “Το Μίσθιο τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”, οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις”. Η σύμβαση στο όνομα “της φύλαξης, της ασφάλειας, της τάξης και της υγιεινής του χώρου” ετοιμάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ προαναγγέλλει και δίκες στις οποίες θα εμπλακεί και η ΕΤΑΔ!»


«Nα υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση»
«Είναι ώρα να υπερασπιστούμε την αυτοδιαχειριζόμενη δράση των καλλιτεχνών και των δημιουργών που δεν χωρά στην εμπορευματοποίηση της πόλης μας και το “πολιτισμό” της άγριας τουριστικοποίησης» σημειώνει το «Εμπρός» και καλεί

Το Σάβββατο 26/3 – ώρα 21.00
Βραδιά υπεράσπισης του Εμπρός – Συναυλία Hip- Ηop OPEN MICS RAP SESSION
Την Κυριακή 27/3 -ώρα 19.00
Ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της υπεράσπισης του Εμπρός
Την Δευτέρα 28/3 – ώρα 15.00
Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια καταστροφής του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, την ώρα του δημοτικού συμβουλίου.
Εκατοντάδες πολιτιστικές δράσεις
Καλεί άμεσα όλους και όλες σε αγώνα για «έναν ελεύθερο και ζωντανό δημόσιο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο τα τελευταία 11 χρόνια, ο οποίος λειτουργεί μέσα από την ανοιχτή Κυριακάτικη συνέλευση του, με την συνεπιμέλεια, τη φροντίδα και την συνδιαχείριση όλων μας. Από το 2011 έως σήμερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.

»Έγιναν συναυλίες 600 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ μέσα από τα διεθνή καλέσματα και τα φεστιβάλ, καλλιτέχνες από 70 χώρες παρουσίασαν το έργο τους στο Εμπρός. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης».

Εμπρός: Θα σταματήσουμε αυτό το φρικιαστικό σχέδιο
Ακολουθεί περίληψη της σύμβασης με τα κύρια σημεία

“Με την παρούσα σύμβαση, η ΕΤΑΔ εκμισθώνει στο Δήμο Αθηναίων το υπό την κυριότητά της (δυνάμει του Ν. 4389/2016) πρώην δημόσιο ακίνητο με ΑΒΚ 545 επί των οδών Ρήγα Παλαμήδου 2 και Κατσικογιάννη 12, στην Πλατεία Ηρώων – Ψυρρή (εφεξής το “Μίσθιο”).
«Το Μίσθιο τελεί κατά καιρούς υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”, οι οποίες το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις.»
Το Μίσθιο έχει λάβει το προσωρινό ΚΑΕΚ 050095957001.

Με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΙΝΕΣΑΚ/133080/12308/1598/24.07.2014 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίθηκε η αλλαγή χρήσης του ως άνω ακινήτου πρώην τυπογραφείου “Εμπρός” και προσδιορίστηκαν νέες χρήσεις, ήτοι: χώρος συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών λειτουργιών και συνοδών χρήσεων διότι οι νέες χρήσεις συνάδουν με το χαρακτήρα του μνημείου.

Ο Δήμος δηλώνει, αναλαμβάνει και εγγυάται ότι θα λάβει, με αποκλειστικά δική του μέριμνα, δαπάνη και ευθύνη, όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανάπλαση του Μισθίου πριν την έναρξη των εργασιών και θα συνάψει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τις σχετικές αναθέσεις υλοποίησης των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης του Μισθίου.

Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του Μισθίου συμφωνείται σε είκοσι (20) έτη από την υπογραφή της παρούσας, και θα λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία μετά την πάροδο των είκοσι (20) ετών.

 Πηγή: www.rosa.gr