Σε ισχύ η ισχυρή σύσταση της Πολιτικής Προστασίας/ αναμένονται έντονα φαινόμενα στην Αττική

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις, συνεχίζει να ισχύει η ισχυρή σύσταση που έχει απευθύνει από χθες, Παρασκευή 11 Μαρτίου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςγια περιορισμό κάθε μη απαραίτητης μετακίνησης:

-Στην ανατολική Στερεά, ιδίως σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

-Στην Αττική, ιδίως στα βόρεια και στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές.
-Σε Μαγνησία και Σποράδες.
-Σε κεντρική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι οδηγοί στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει, εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά προάστια της Αττικής, όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν προς τις περιοχές αυτές.

Η σημερινή ημέρα σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να παραπλανήσει ότι η κακοκαιρία έχει τελειώσει. Επισημαίνουμε ότι η κακοκαιρία αναμένεται να είναι σφοδρή με έντονες χιονοπτώσεις. Ειδικά για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. 
 

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ραγδαία αναμένεται τις επόμενες ώρες η επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις και στην Αττική. Η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι το 58ο χιλιόμετρο. Επίσης απαγορεύεται η κίνηση βαρέως τύπου φορτηγών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της περιφερειακής Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Μετά τον σχετικά βελτιωμένο καιρό της Παρασκευής, μια νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας, ενώ θα διατηρηθούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η κακοκαιρία «Φίλιππος» κάνει το τελευταίο πέρασμά της με έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι, ωστόσο ήδη χιονίζει αυτή την ώρα στη Ραφήνα και στον Ωρωπό.

Ζιακόπουλος: «Κίτρινη» προειδοποίηση για την Αθήνα

Σε σημερινή του ανάρτηση ο Δημήτρης Ζιακόπουλος αξιολογεί την επικινδυνότητα του επερχόμενου χιονιά. 

Όπως αναφέρει: 

Στο κόκκινο: Η Μαγνησία, οι Β. Σποράδες και η Εύβοια.

Στο πορτοκαλί: Η Α-ΝΑ Στερεά, συμπεριλαμβανομένων των βορειοδυτικών, βόρειων και ανατολικών περιοχών της Αττικής ανεξαρτήτως υψομέτρου, και πιθανώς οι βορειότερες των Κυκλάδων, οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και της νότιας Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης της Αρκαδίας. 

Στο κίτρινο: Η πόλη της Αθήνας, η Χαλκιδική, οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας και η κεντρική Στερεά.

Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου προειδοποιεί πως σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα έχουμε κατά τις απογευματινές ώρες έντονες χιονοπτώσεις και αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα Σπάτα. Επίσης ο κ. Μάρκου συστήνει να περιορίσουν οι κάτοικοι τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο.
Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα και βαθμιαία από το μεσημέρι θα επηρεάσουν την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την Ανατολική και Κεντρική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά των Βορείων Κυκλάδων, τα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία τα πεδινά της Κρήτης, ενώ θα συνεχιστούν στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Και στην Αττική περιμένουμε οι χιονοπτώσεις σταδιακά από το μεσημέρι και από τα βορειοανατολικά να επεκταθούν σε όλο τον νομό το απόγευμα του Σαββάτου, και θα σταματήσουν αργά το απόγευμα. Παροδικά, οι μπόρες χιονιού θα οδηγούν και σε χιονόστρωση σε χαμηλά υψόμετρα. 

Στην υπόλοιπη χώρα, οι χιονοπτώσεις θα έχουν τοπικό χαρακτήρα πλησίον ορεινών όγκων, και διατηρούνται οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με κατά τόπους ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.