Γιαγιάδες της Λέσβου: Συγκίνηση για την απώλεια της Ευστρατίας Μαυραπίδου

Συγκίνηση έχει προκαλέσει η απώλεια της Ευστρατίας Μαυραπίδου, της μίας από τις τρεις εμβληματικές γιαγιάδες της Λέσβου που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. 

Η κηδεία της έχει προγραμματισθεί για τις 3 το μεσημέρι στο κοιμητήριο της Συκαμινιάς, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, το πασίγνωστο εκκλησάκι, στο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας.

Την Ευστρατία Μαυραπίδου αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γράφοντας:

«Γνώρισα την Ευστρατία Μαυραπίδη, το καλοκαίρι του 2020, στην επίσκεψή μου στη Λέσβο. Απλή, γλυκιά και βαθιά ανθρώπινη, όπως η ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυραπίδη και η φίλη της Αιμιλία Καμβύση, οι θρυλικές πλέον γιαγιάδες της Συκαμιάς, ήταν δεμένη με τα στοιχειώδη της ζωής, με τον πυρήνα του βίου, και γι’ αυτό ικανή να γίνει μάνα και γιαγιά για τα παιδιά όλου του κόσμου. Την αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση, και μαζί της αποχαιρετούμε μια γενιά παράδειγμα για τις επόμενες, που πορευόταν με μέτρο τον άνθρωπο, προσφέροντας αφειδώλευτα αγάπη και βοήθεια χωρίς να επιζητεί ανταλλάγματα ή αναγνώριση, αλλά αθώα, ανυστερόβουλα, από το περίσσευμα της καρδιάς της».   

 

 

 

Τον Ιανουάριο του 2019 είχε φύγει από τη ζωή η Μαρίτσα Μαυραπίδου, ενώ εν ζωή είναι η Αιμιλία Καμβύση, που διανύει το 92ο έτος της ηλικίας της.

 

 

Οι τρεις γιαγιάδες έμειναν στην Ιστορία όταν το καλοκαίρι του 2015 –και ενώ η φιλόξενη Λέσβος βούλιαζε από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές- εθεάθησαν να ταΐζουν στο μικρό λιμανάκι της Σκάλας, ένα προσφυγόπουλο, βρέφος μίας γυναίκας από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Η φωτογραφία (του Λευτέρη Παρτσάλη) έκανε τότε τον γύρο του κόσμου, υπήρξε δε έμπνευση και αφορμή ώστε οι τρεις γυναίκες να προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης του 2016.  

 

 

Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους κατέστη επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Παιδιά προσφύγων, και οι τρεις τους, από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης. 

Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχε επισκεφθεί τον Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

giagiades-tis-lesvoy-sygkinisi-gia-tin-apoleia-tis-eystratias-mayrapidoy0

«Ήσασταν και είσαστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό», τους είχε πει η κ. Σακελλαροπούλου. Περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της Ευστρατίας Μαυραπίδου, οι δύο γυναίκες ευχαρίστησαν την Πρόεδρο για την επίσκεψη και την τιμή, και την κέρασαν ένα παραδοσιακό γλυκό του όμορφου τόπου τους.

φωτο: ---Από ρεπορτάζ της Καθημερινής τον Ιανουάριο του 2016. Στο μέσον της φωτογραφίας η Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση, πλαισιούμενη από τις αείμνηστες Ευστρατία Μαυραπίδη (αριστερά) και Μαρίτσα Μαυραπίδη.----

Πηγή: kathimerini.gr