Kavala Oil / ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το εργοστάσιο - Προσαγωγές εργαζομένων

Ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση σε βάρος των εργαζομένων που δίνουν αγώνα ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας Energean, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ

Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα επιχείρηση καταστολής από την ΕΛΑΣ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Kavala Oil, στην Καβάλα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις και σύμφωνα με συνδικαλιστές προχωρούν σε προσαγωγές εργαζομένων που περιφρουρούν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στα σχέδια απολύσεων. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι από την επιχείρηση της αστυνομίας έχουν προκληθεί φθορές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την proininews.gr, οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν από διάφορα σημεία στο εργοστάσιο αφού έκοψαν την περίφραξη. Εντός του εργοστασίου βρίσκονται περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

 
 
Kavala Oil
(proininews.gr)

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην Kavala Oil, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. «Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων» σημειώνει.

«Οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος» επισημαίνει. Υπενθυμίζει δε πως επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η ΓΣΕΕ ζητεί από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Όπως σημειώνει, η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Kavala Oil
(proininews.gr)

«Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος» υπογραμμίζει. 

Η ΓΣΕΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. «Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου “πολεμικά” σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ» τονίζει. «Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας» καταλήγει.

Energean: Ανακοίνωσε ότι έληξε η κατάληψη – Απειλεί εκ νέου τους εργαζόμενους

Με νέες απειλές προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε η Energean ότι έληξε η κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Πρίνο. 

«Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της» αναφέρει συγκεκριμένα.

Όπως σημειώνει, «η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας».

Μάλιστα, απειλεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους προσθέτοντας πως «θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλο αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκατάσταεων και του περιβάλλοντος».

Τέλος, αναφερόμενη στα μέλη του Σωματείου που παραμένουν συγκεντρωμένα σε πύργο εγκατάστασης, η εταιρεία προκαλεί καλώντας τους εργαζόμενους στον Πρίνο «να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο».