Εργοδοτική τρομοκρατία: Εργαζόμενος απολύθηκε επειδή δε δούλεψε στο ρεπό του

Επίσης ανασφάλιστος εργαζόμενος που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας έμεινε εκτός εργασίας απλήρωτος για αρκετές μέρες χωρίς να μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια, καταγγέλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

 Ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της κυβέρνησης για εργασιακό μεσαίωνα με το κατάπτυστο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με ένα πρωτοφανές περιστατικό να φανερώνει την «κόλαση» των εργαζομένων τους οποίους αφήνει στο …έλεος η κυβέρνηση.
 
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για εκδικητική απόλυση εργαζόμενου της PlanetFruits, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα σε τελευταίας στιγμής απαίτηση να εργαστεί στο ρεπό του, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί (16/12) κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του υπαλλήλου.
 
Το ΣΜΤ αναφέρει πως η απόλυση έγινε ηλεκτρονικά χωρίς προειδοποίηση αλλά πως η ιδιότητα του εργαζομένου ως μέλους του σωματείου αποτέλεσε μία παραπάνω αιτία για την απόφαση της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, διεκδικεί την «άμεση καταβολή των προσαυξήσεων που δικαιούται λόγω εργασίας τις Κυριακές και νυχτερινής εργασίας».
 
«Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην PLANET FRUITS αποτελούν προάγγελο της κατάστασης που θέλουν να επικρατήσει στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη. Αποτελούν συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη εταιρεία τα ωράρια-λάστιχο, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στον χώρο εργασίας, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
 
»Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν καθημερινά σε φωτογραφική απεικόνιση κατά την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας αντί χρήσης κάρτας. Επίσης ανασφάλιστος εργαζόμενος που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας έμεινε εκτός εργασίας απλήρωτος για αρκετές μέρες χωρίς να μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΣΜΤ.
 
 
 
Παρούσες ήταν δυνάμεις της αστυνομίας ως είθισται, ενώ η συγκέντρωση των εργαζομένων ήταν ειρηνική.
 
Η ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου τεχνολόγου από την εταιρεία PLANET FRUITS ΕΠΕ στην οποία εργαζόταν με «μπλοκάκι».
 
Την Πέμπτη 9/12 η εργοδοσία ενημέρωσε ηλεκτρονικά τον συνάδελφο για την απόλυση του επικαλούμενη ότι δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της εργασίας του. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 9/12, ημέρα όπου ο συνάδελφος είχε ρεπό, η εργοδοσία της “PLANET FRUITS” τον ήθελε διαθέσιμο για συνομιλία σε σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να προγραμματίσει συνάντηση για την επόμενη ημέρα και μάλιστα σε χρόνο εκτός του ωραρίου του. Η καθυστερημένη ανταπόκριση του αποτέλεσε και την αιτία απόλυσης, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν «προβλήματα» με τη δουλειά του.
 
Οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην PLANET FRUITS αποτελούν προάγγελο της κατάστασης που θέλουν να επικρατήσει στους εργασιακούς χώρους με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη. Αποτελούν συχνό φαινόμενο στη συγκεκριμένη εταιρεία τα ωράρια-λάστιχο, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στον χώρο εργασίας, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν καθημερινά σε φωτογραφική απεικόνιση κατά την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας αντί χρήσης κάρτας. Επίσης ανασφάλιστος εργαζόμενος που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας έμεινε εκτός εργασίας απλήρωτος για αρκετές μέρες χωρίς να μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια.
 
Σε όλες αυτές τις αντεργατικές πρακτικές και την αυταρχική συμπεριφορά ο συνάδελφος ύψωσε ανάστημα, ενώ όταν ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στο ΣΜΤ ως μέλος του, η εργοδοσία επικαλέστηκε την ιδιότητα αυτή ως επιπλέον λόγο απόλυσής του!
 
Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών γνωρίζουμε καλά τι θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες στους χώρους δουλειάς το επόμενο διάστημα. Με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του κράτους, η επίθεση τους κλιμακώνεται . Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι εκδικητικές απολύσεις όποιου αντιστέκεται δεν θα μείνουν αναπάντητα.
 
Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας PLANET FRUITS!
Διεκδικούμε την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου και την καταβολή των προσαυξήσεων που δικαιούται λόγω εργασίας τις Κυριακές και νυχτερινής εργασίας.
 
Καλούμε τους συναδέλφους τεχνικούς εργαζόμενους στην εταιρεία να απευθυνθούν για όποια προβλήματα έχουν στο χώρο δουλειάς τους στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, να συνταχθούν στον αγώνα με το Σωματείο, ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.
 
Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, 5ήμερο -7ωρο -35ωρο, κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.
 
Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία!

Πηγή: www.rosa.gr