«Η μετάβαση και το βλέμμα» το νέο βιβλίο του γιατρού - λογοτέχνη Άγγελου Γέροντα!

«Η μετάβαση και το βλέμμα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γιατρού - λογοτέχνη Άγγελου Δ. Γέροντα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις. Πρόκειται για μια συλλογή πεζών, που αποτελεί μια συγκεντρωτική επανέκδοση πέντε βιβλίων πεζογραφίας του συγγραφέα στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, μεταξύ 1997 και 2013. 

Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθήσει τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ του συγγραφικού στυλ του δημιουργού, από το συμβολικό υπερρεαλισμό του «Ηλίου φαεινότερον» έως το νοσταλγικό νεορεαλισμό του «Εννέα. Τρυφερή Αθήνα». Δίνεται επίσης ευκαιρία στους αναγνώστες και το συγγραφέα για μια εκ νέου προσέγγιση των καιρών μας και των ηρώων τους, μέσα από το κινηματογραφικό συγγραφικό ΒΛΕΜΜΑ του δημιουργού. 

Ειδικότερα, στον συγκεντρωτικό αυτόν τόμο παρουσιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των πεζογραφημάτων της περιόδου 1997-2013 του Άγγελου Γέροντα, αφηγήματα που διασχίζουν τις δεκαετίες με ύφος που αλλάζει, κέντρα που μετατοπίζονται, εικόνες που σκοτεινιάζουν ή φωτίζονται και μια υπόκρουση που δείχνει σε ποικίλες κατευθύνσεις. Ερωτικά πάθη, τόποι κουρντισμένοι σε διαφορετικούς ρυθμούς, οικείοι και ξένοι, γιατροί σε εφημερίες, άνθρωποι που χάνουν τον εαυτό τους μέσα στην πραγματικότητα ή νιώθουν όλο τον κόσμο μέσα τους, άνθρωποι μεταβατικοί. Πάντως εκείνο που σαν απαλή και σίγουρη χορδή διαπερνάει ολόκληρο το βιβλίο είναι ένα βλέμμα κοινό που αγκαλιάζει τις διαφορετικές πλευρές και εποχές του συγγραφέα χτίζοντας ένα υφαντό συνεκτικό και, στο τέλος της ανάγνωσης, γνώριμο.

Ο συγγραφέας Άγγελος Γέροντας - γιός των συγγραφέων Δημήτρη και Ράνιας Γέροντα-  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι ιατρός νευρολόγος με ιδιαίτερη ενασχόληση στο πεδίο της νοητικής υστέρηση και της επιληψίας. Είναι τακτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Κοσμήτωρ του Δ.Σ.).  

Πληροφορίες-κεντρική διάθεση του βιβλίου: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό), Τηλ.: 210 - 67 14 371, 67 14 340.