ΤΟ 31,5% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 31,5 % των παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είναι στο 24,2%.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας στα παιδιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μετά τη Ρουμανία με ποσοστό 41,5%, τη Βουλγαρία με ποσοστό 36,2%, και την Ισπανία με ποσοστό 31,8%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ κατέγραψαν η Σλοβενία (12,1%), η Τσεχία (12,9%), η Δανία (13,5%) και η Φινλανδία (14,5%).

Θλιβερά όμως είναι τα στοιχεία που δίνει η Eurostat και για τον ενήλικο πληθυσμό στην ΕΕ. Το 71,9% του πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών που ζούσε σε νοικοκυριά πολύ χαμηλής έντασης εργασίας με εξαρτώμενα παιδιά διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ το 50,5% των παιδιών με γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας, έναντι 7,7% των παιδιών με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία της Eurostat για τις μονογονεϊκές οικογένειες δείχνουν πως το 42,1% των παιδιών απειλείται με τον κίνδυνο της φτώχειας. Επίσης το 29,6% των νοικοκυριών με τρία ή περισσότερα παιδιά και το 32,9% των παιδιών με τουλάχιστον ένα γονέα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

πηγή: ΑΠΕ, EUROSTAT