Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη η κηδεία της - Λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 14:00 θα τελεστούν η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είχε γεννηθεί στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Είχε φοιτήσει στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1987. Το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο είχε δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή ήταν σε αναστολή, γιατί είχε την ιδιότητα της βουλευτού.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το -για πρώτη φορά συντασσόμενο- Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης, τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «Ερρίκος Ντυνάν», από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 - τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.

Βουλή των Ελλήνων

Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, οπότε και ανέλαβε υπερνομάρχης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επανεξελέγη στη Β' Αθηνών. Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, με το Κίνημα Αλλαγής.

Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς

Το 2002 εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-2007 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία, λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Κυβερνητικές θέσεις

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009 και παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε εκεί έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012 παραιτήθηκε από το αξίωμα της υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε έως τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 30 Αυγούστου 2015, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε: «Αποχαιρετάμε τη Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης».

Η κυρία Σακελλαροπούλου είπε επίσης ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν «μια γενναία γυναίκα, που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Δήλωση πρωθυπουργού για Φώφη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκλονισμένος, πληροφορήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου μόλις έφθασε για διήμερη επίσκεψη, τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός τροποποιεί το πρόγραμμά του και θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το βράδυ. Η περιοδεία του στα Δωδεκάνησα -που ήταν προγραμματισμένη για Τετάρτη και Πέμπτη- ακυρώνεται. Για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά θα ακολουθήσει γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού.

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», έγραψε ο Αλ. Τσίπρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα είσαι πάντα κοντά μας»

Με μία φράση αποχαιρετά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου: «Θα είσαι πάντα κοντά μας».

«Η Φώφη Γεννηματά έφυγε έντιμη και αγωνίστρια»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Το να αποχαιρετήσω τη Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα και άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματα. Αιωνία της η μνήμη!».

Συλλυπητήρια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη, που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτήν. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της, στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχαιρετώντας τη Φώφη Γεννηματά.

Ντ. Μπακογιάννη: «Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα, που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους»

Συγκλονισμένη από την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά δήλωσε, μέσω ανάρτησή της στο Τwitter, η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της. Συγκεκριμένα, η κυρία Μπακογιάννη έγραψε στην ανάρτησή της: «Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα, που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της.

Π. Χρηστίδης: Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σήμερα

Με προσωπικό τόνο εξέφρασε ο Παύλος Χρηστίδης τη θλίψη του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Σε ανάρτησή του, ο στενός συνεργάτης της και μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρει: «Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια, ο Άνθρωπός μας. Σ' ευχαριστώ για όλα όσα περάσαμε, για τα γέλια και τα ταξίδια μας. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου φεύγει σήμερα».

Κουτσούμπας για Φώφη Γεννηματά

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητά της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στα μέλη του ΚΙΝ.ΑΛ».

Λοβέρδος: «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με μια λιτή και συγκινητική ανάρτηση, αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά. «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο, Φώφη μας!».

Το μήνυμα του Χάρη Καστανίδη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

«Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας», αναφέρει για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά ο Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ήταν μια μαχόμενη γυναίκα»

«Δυστυχώς, πριν από λίγο απεβίωσε η Φώφη Γεννηματά, μαχόμενη, γενναία κατά της ασθένειάς της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, για τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σχοινάς: H «Φώφη Γεννηματά συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο - με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες»

H Φώφη Γεννηματά «συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο - με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε πάντα γενναία, υπηρετώντας με αφοσίωση τη δημοκρατία και την εθνική συνεννόηση. Συνεισέφερε σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Με αξιοπρέπεια, ήθος και εντιμότητα σε όλες τις μάχες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους της και στο ΚΙΝ.ΑΛ.».

Β. Κικίλιας: «Η Ελλάδα πενθεί»

«Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φώφη Γεννηματά. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπειά της και την ευγένεια του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η Ελλάδα πενθεί». Αυτό τονίζει, σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

 «Αφήνει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου»

Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αποχαιρετά με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημειώνει, «η Φώφη Γεννηματά πάλεψε, με θάρρος και αξιοπρέπεια, απέναντι στην επάρατη νόσο. Αφήνει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

«Η Φώφη Γεννηματά, έδωσε αυτή την μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια»

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε αυτήν τη μεγάλη μάχη με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Θα τη θυμόμαστε με σεβασμό», αναφέρει σε δήλωσή του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«H Φώφη Γεννηματά πάλεψε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια»

«Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά, μια πολιτικό, μια γυναίκα, μια μητέρα που πάλεψε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια απέναντι στον καρκίνο. Το παράδειγμά της ας είναι οδηγός για όσες και όσους δίνουν την ίδια μάχη. Η σκέψη μας είναι κοντά στην οικογένεια και τους οικείους της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της ΟΝΝΕΔ.