Κολπικό έλεγχο, εκφοβισμό και παράνομη κράτηση καταγγέλλουν τρεις Ολλανδοί που βοήθησαν πρόσφυγες στη Λέσβο

Όπως κατήγγειλε η ακτιβίστρια-καλλιτέχνις και αλληλέγγυα Κατίνκα Σίμονσεν, γνωστή στην Ολλανδία ως «Τίνκερμπελ», σύμφωνα με δημοσίευμα της efsyn.gr, το πρωί της περασμένης Τρίτης, μαζί με δύο συμπατριώτες της, τη Μάρσι Ιπεμα και τον Ματίας βαν ντε Πόρτερ, ανταποκρινόμενοι σε έκκληση Σομαλών προσφύγων στο facebook για βοήθεια, έσπευσαν στην περιοχή και εντόπισαν 14 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 13 παρέμειναν κρυμμένοι.

Οι τρεις Ολλανδοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Λιμενικό και την Αστυνομία, χωρίς ανταπόκριση. Αντίθετα, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους πήραν τα κινητά, τους κράτησαν μέχρι το μεσημέρι της επομένης, τους έκαναν σωματικό έλεγχο και τους ανέκριναν με τρόπο που παραπέμπει σε κρατούμενους, χωρίς ωστόσο να έχει διαταχθεί η κράτησή τους. Η μία γυναίκα εξαναγκάστηκε να γδυθεί και να υποστεί κολπική έρευνα, κάτι που οι αστυνομικοί το ζήτησαν και από τη δεύτερη γυναίκα, η οποία αρνήθηκε σθεναρά, ενώ από τον άνδρα δεν ζητήθηκε να γδυθεί· φαίνεται ότι τη γλίτωσε χάρη στον σεξισμό της Αστυνομίας. Ολοι ανακρίθηκαν για τις επαφές τους στην Ολλανδία και τις δραστηριότητές τους στη Μυτιλήνη.

Επειτα από κινητοποίηση ακόμη και βουλευτών στην Ολλανδία και την εμφάνιση δικηγόρου, η Αστυνομία άφησε ελεύθερους τους μάρτυρες στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς καμία κατηγορία.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, μίλησε για άθλια μεταχείριση από την Αστυνομία της Λέσβου στο πλαίσιο του εκφοβισμού του κινήματος της αλληλεγγύης, που αποτελεί βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για να συνεχίζει ανεξέλεγκτη τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Αγνωστη παραμένει η τύχη των άλλων 13 ατόμων, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι έπεσαν και αυτοί θύμα επαναπροώθησης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η άφιξή τους τα ξημερώματα της Τρίτης στην παραλία στην Κλειώ έγινε αντιληπτή από την πρώτη στιγμή. Ντόπιοι υποστηρίζουν ότι στην περιοχή υπήρχε σκάφος του Λιμενικού που παρακολουθούσε την αποβίβαση, ενώ νωρίτερα είχαν ακουστεί πολλοί πυροβολισμοί, που έβγαλαν τους κατοίκους από τα σπίτια τους.