Πέθανε ο Γιώργος Μήλιος, ζωγράφος κι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ

Η πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών έκανε γνωστή την απώλεια του ζωγράφου κι ομότιμου Καθηγητή, Γιώργου Μήλιου που έφυγε χθες, Δευτέρα, από την ζωή, με την ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Οι Πρυτανικές Αρχές και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του σημαντικού Ζωγράφου, Δασκάλου και Ομότιμου Καθηγητή Γεώργιου Μήλιου.

 

Δίδαξε στην Έδρα Ζωγραφικής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. (1970-1988), αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως λέκτορας. Το 1988 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην Α.Σ.Κ.Τ., από όπου συνταξιοδοτείται το 2001. Παρουσίασε το έργο του σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο κυριαρχούν σχηματοποιημένες μορφές συμβολικού χαρακτήρα, υβριδικές φιγούρες και βιομορφικά σχήματα, που κινούνται σε ένα χώρο αφαιρετικό, με ελάχιστα περιγραφικά στοιχεία, αλλά με μεγάλη εκφραστική ένταση. Σε αυτό συμβάλλουν και οι πειραματισμοί του με διάφορα υλικά και μικτές τεχνικές. Η θεματολογία του παραπέμπει σε έναν κόσμο ποιητικό, όπου η αίσθηση του παράλογου συνυπάρχει με μια οργανωμένη εικαστική δομή. Ο ψυχισμός του ζωγράφου και οι φιλοσοφικές του ανησυχίες εκφράζονται μέσα από μια προσωπική γραφή, η οποία ενσωματώνει στοιχεία σουρεαλιστικά, εξπρεσιονιστικά ή και από άλλες περιόδους της ιστορίας της τέχνης.

Η κηδεία του θα τελεσθεί στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 11.30 π.μ. Οι Πρυτανικές Αρχές και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα της Α.Σ.Κ.Τ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του». 

Η ΑΣΚΤ ήταν στην διαδικασία πραγματοποίησης μεγάλης κι αντιπροσωπευτικής αναδρομικής έκθεσης του Γιώργου Μήλιου σε συνεργασία με τον γιο του όταν έγινε γνωστή η απώλειά του.