ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ....

Με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη σε άσχετο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, ο Θάνος Πλεύρης, δυο μέρες μετά την ορκωμοσία του, προβλέπει την ανάθεση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, ιδιωτικά εργαστήρια και εταιρείες ασθενοφόρων με αφορμή την κάλυψη των κενών που προκύπτουν από την αναστολή μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Η τροπολογία, πέρα από τις αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες, προβλέπει τρίμηνες συμβάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές εργασίας, μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και παράταση διατάξεων για συνταξιούχους και ιδιώτες ιατρούς.

Παράλληλα, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ να μετακινεί προσωπικό του ΕΚΑΒ για 3+3 μήνες και σε περίπτωση άρνησης μετακίνησης κάποιου, αυτό να θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για σύναψη συμφωνιών μέσω απευθείας αναθέσεων με κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν όχι διακομιδές πρώτης γραμμής (Covid-19, επείγοντα, ατυχήματα), αλλά εξιτήρια και επανεξετάσεις. Η τροπολογία προβλέπει την παράταση των μετακινήσεων υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού έως το τέλος του χρόνου – εφόσον συμμορφώνεται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι διοικητές των ΥΠΕ θα μπορούν να μετακινούν 1+3 μήνες πάσης φύσεως προσωπικό από τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε κέντρα υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς που θα έχουν ανάγκη από προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κενά που θα δημιουργούνται –όπως συνέβη πέρυσι– σε άλλους φορείς.

Επιπλέον ανοίγει ορθάνοιχτο παράθυρο για βολέματα και προσλήψεις ημετέρων καθώς, δίχως την απαιτούμενη έγκριση του υπουργείου Υγείας (όπως προβλέπεται από ΠΥΣ, 33/27.12.2006), οι φορείς υγείας θα μπορούν να προσλαμβάνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου (τρίμηνη με δυνατότητα παράτασης άλλους τρεις μήνες) παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

«Κυριολεκτικά με το καλημέρα, έγιναν τα θριαμβευτικά αποκαλυπτήρια για τον σκοπό που εξυπηρετούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός θόρυβος που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση για τους λίγους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, παρά το γεγονός πως το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών στο ΕΣΥ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», αναφέρουν σε δήλωσή τους η Δέσποινα Τοσονίδου και ο Πάνος Παπανικολάου (εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ). Όπως εξηγούν, «αποδεικνύεται πως εκτός από τα εκδικητικά-τιμωρητικά μέτρα απέναντι στους λίγους υγειονομικούς που (κακώς) δεν έχουν εμβολιαστεί, όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και για όργιο κρατικοδίαιτης ρεμούλας “ημετέρων” ιδιωτών-επιχειρηματιών».

Όσο για τις συμβάσεις των επικουρικών και άλλων συμβασιούχων, αυτές παρατείνονται μέχρι τέλους του έτους, μαζί βέβαια με την αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους. [efsyn.gr](Ολόκληρη η τροπολογία του υπουργείου Υγείας)