Γιος Μίκη Θεοδωράκη: «Ήθελε να ταφεί στην Κρήτη. Δεν τον αψήφησα ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα»

Γιος Μίκη Θεοδωράκη: «Ήθελε να ταφεί στην Κρήτη. Δεν τον αψήφησα ζωντανό, δεν θα το κάνω τώρα»

Υπενθυμίζεται πως αύριο Δευτέρα 6/9, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συζητιούνται τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του, ενώ από τις 10:00 θα τεθεί η σορός του μουσικοσυνθέτη σε λαϊκό προσκύνημα. Την Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

 Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από προσφυγή συνεργάτη του Μ. Θεοδωράκη εξαιτίας της θέσης της κόρης του μουσκικοσυνθέτη Μαργαρίτας να ταφεί ο πατέρας της στη Βραχάτι Κορινθίας. Ο συνεργάτης του προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα, να ταφεί δηλαδή στον Γαλατά Χανίνων.

Μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, έχουν έρθει στη δημοσιότητα επιστολές του ίδιου στις οποίες καταγράφει τις επιθυμίες του, και η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει αμφισβητηθεί. Το πανελλήνιο πληροφορήθηκε για την επιθυμία του μουσικοσυνθέτη από την επιστολή που είχε απευθύνει προς τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία ανέφερε πως θέλει «να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», ενώ αναφερόμενος στα διαδικαστικά της κηδείας του ενημερώνει πως τα έχει όλα ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη.
 

Η επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων φαίνεται πως έχει κατατεθεί επίσημα με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ σχετικές επιστολές έχουν σταλεί και σε μια σειρά από πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Επίσης, το μεσημέρι της Παρασκευής 3/2 ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης έρερε στο ως της δημοσιότητας επιστολή από τον Θεοδωράκη που έλαβε το 2013 ο τότε δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή του στην υλοποίηση της επιθυμίας του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

Πόλεμος αναρτήσεων

Ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του το πρωί της Κυριακής, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. «Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει με νόημα.

 
 
 
 

Ο Γιώργος Θεοδωράκης προέβη σε αυτή την ανάρτηση ενώ την Παρασκευή 5/9 η αδελφή του Μαργαρίτα έκανε επίσης καυστική ανάρτηση στα δικά της δίκτυα καθώς είχε ήδη προβεί στα διαδικαστικά για να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι. Στην πρώτη της ανάρτηση στο Facebook μετά τον θάνατο του Μίκη, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, επιμένοντας να ταφεί στο Βραχάτι, υποστήριξε πως «αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια».

Στην ίδια ανάρτηση, αναφέρει επίσης: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;». Στην συνέχεια η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου», γράφει χαρακτηριστικά. «Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

 
 Πηγή: tvxs.gr