Πύρινος εφιάλτης σε Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία - Αναζωπύρωση και στη Βαρυμπόμπη

Ανυπολόγιστη καταστροφή με τρία μεγάλα μέτωπα να καίνε ανεξέλεγκτα στη χώρα ● Αναζωπύρωση και στη Βαρυμπόμπη ● Ανησυχία για την ενίσχυση των ανέμων ● Συσκέψεις επί συσκέψεων στην κυβέρνηση
Εντολή για εκκένωση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και την Δροσοπηγή

 Εφιάλτης δίχως τέλος με το πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης προέκυψε αναζωπύρωση της φωτιάς.

Στο σημείο υπάρχουν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής και υδροφόρες. Πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, πριν λάβει διαστάσεις. Επίσης, επιχειρεί και ένα αεροσκάφος.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Η έκταση της αναζωπύρωσης φαίνεται να είναι μεγάλη και ο καπνός έχει πνίξει την περιοχή, με τις αρχές να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή τις τελευταίες ώρες καθώς ήταν κάτι που ανέμεναν.

Μάλιστα, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής.

«Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Άθήνα από Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας. Αν βρίσκεστε στη Δροσοπηγή εκκενώστε τώρα προς Αφίδνες ή Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι στα 2 με 3 μποφόρ. • Μεγάλη, διπλή αναζωπύρωση και στη Βαρυμπόμπη από το μεσημέρι της Πέμπτης
   
 • Τρίτη ημέρα δράματος στην Εύβοια. Πάνω από 15 χλμ το πύρινο μέτωπο. Εκτός ελέγχου η κατάσταση, ελάχιστα τα εναέρια μέσα στην περιοχή.
   
 • Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα και σε Ηλεία - Μεσσηνία, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Απομακρύνονται οι φλόγες από την Αρχαία Ολυμπία.
   
 • Γενικευμένα προβλήματα με την ενεργοποίηση των εναέριων μέσων.
   
 • Αλληλοσυγχαίρονται πάνω στα καμένα. Οργή και αντιδράσεις για την προκλητική κυβερνητική αυταρέσκεια.
   
 • Ενεργοποιούν και τον στρατό μετά το φιάσκο της διαχείρισης - Συσκέψεις επί συσκέψεων.

Οι χάρτες της καταστροφής

Δραματική η απεικόνιση της καταστροφής σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Ηλεία.


Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας στο κέντρο υγείας

Δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Ο ένας κάτοικος φέρει ελαφρά εγκαύματα στην παλάμη του χεριού του και στα πόδια, ενώ ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω των καπνών.

Και οι δύο κάτοικοι παραμένουν στο κέντρο υγείας, όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Εκκενώνεται το Διαβολίτσι στη Μεσσηνία

Νέα μέτωπα στη Μεσσηνία παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Αυτή τη στιγμή οι αρχές έχουν δώσει εντολή εκκένωσης και για το Διαβολίτσι, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και επικίνδυνες.

Ανησυχία στην Ηλεία - Μήνυμα εκκένωσης για επτά περιοχές

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας

Μήνυμα για εκκένωση στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στη Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Πεύκες, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια Ηλείας εκκενώστε τώρα προς 'Ασπρα Σπίτια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Εκκενώσεων συνέχεια

Εντολή για εκκένωση ακόμη έξι οικισμών στην Ηλεία, δεκαεννέα στο σύνολο, καθώς η πυρκαγιά προχωρά απειλητικά.

Παράλληλα το 112 ενεργοποιήθηκε και για κατοίκους της Αττικής εξαιτίας της αναζωπύρωσης του μετώπου στη Βαρυμπόμπη.

Αναζωπύρωση μετώπου και στη Βαρυμπόμπη

Ανησυχία ξανά στην Αττική, καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να είναι σε εξέλιξη στο ρέμα της Χελιδονούς. Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις και πέντε ελικόπτερα. 

Φωτογραφία efsyn.gr

Αναζωπυρώσεις στη Μεσσηνία-Δεν φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Μεσσηνίας, ενώ οι άνεμοι από το μεσημέρι και μετά έχουν αυξηθεί και οι άνεμοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ το μέτωπο στη Μέλπεια είναι αρκετά απλωμένο, ενώ υπάρχουν σημαντικές καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες. Στο δάσος του Μαγκλαβά η φωτιά καίει επίσης, με το μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασης να έχει γίνει στάχτη.

Την ίδια στιγμή οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι δραματικές, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης που είναι διαθέσιμες δεν επαρκούν για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα.

Τα τρία αεροπλάνα πετζετέλ που σταθμεύουν στην Καλαμάτα επέστρεψαν και επιχειρούν στα σημεία, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν ενισχυθεί και με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. 
 

Καταγγελία Κεγκέρογλου: Δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για εναέρια μέσα στην Εύβοια 

Από το πρωί, στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια, βρίσκεται κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Κεγκέρογλου να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για έλλειψη συντονισμού και ελλιπή εναέρια μέσα.

«Οι πυροσβέστες , οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν υπεράνθρωπη αλλά και άνιση προσπάθεια με τις πύρινες φλόγες, αφού το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και τα σχέδια είναι ανεφάρμοστα», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Β. Κεγκέρογλου, που πρόσθεσε:

«Υπάρχει έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης σε εκείνους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, και ενώ η μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη, το αίτημα για ενίσχυση στην κατάσβεση με εναέρια μέσα, δεν έχει ικανοποιηθεί»

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/08/2021 - 15:49