Ο αγαπημένος και ταλαντούχος ηθοποιός Λεωνίδας Καλφαγιάννης αλλά και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Αντωνίου θα δώσουν συνέντευξη στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ την Τρίτη στις 10:00π.μ

Ο αγαπημένος και ταλαντούχος ηθοποιός Λεωνίδας Καλφαγιάννης αλλά και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Αντωνίου θα δώσουν συνέντευξη στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ την Τρίτη στις 10:00π.μ. στο ραδιόφωνο ΕΡΤopen 106.7 fm www.ertopen.com
Αφορμή της συζήτησής μας θα είναι το θεατρικό έργο «Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας» σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Καραϊσκάκη ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης. Η παράσταση αυτή θα περιοδεύσει στην Αττική και σε επιλεγμένους σταθμούς στην περιφέρεια.
Το θεατρικό έργο αφορά στη ζωή και στο έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ιδιοτυπία του έργου είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζεται εκ γραφής χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης και ηρωοποίησης αλλά η προσέγγισή του γίνεται με βάση κοινωνιολογικά και ψυχολογικά στοιχεία, ένα αποτέλεσμα έρευνας μηνών στο πρόσωπό του, που έδωσε την ευκαιρία στο έργο να περιλαμβάνει σκηνές που ζωντανεύουν αληθινά γεγονότα με την πρωτοτυπία των διαλόγων γραμμένων στην καθομιλουμένη γλώσσα της Επανάστασης.
Η παράσταση συμπράττει και με άλλες τέχνες πέραν της υποκριτικής, η οποία σε πλήρη συμφωνία με τη σκηνοθετική γραμμή του Μάνου Αντωνίου ισορροπεί μεταξύ λυρικού και ρεαλιστικού, έχοντας μια βουκολική όψη και δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα συνδυασμένη με τους εντυπωσιακούς φωτισμούς. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει η διεθνούς φήμης μουσικός και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Ο γνωστός χορογράφος Πέτρος Γάλλιας «ντύνει» την παράσταση, παράλληλα με τις εντυπωσιακές φορεσιές που παρελαύνουν τόσο στα χορικά όσο και στα διαλογικά μέρη, με την υπογραφή της Μάγδας Καλέμη. Το λιτό αλλά ταιριαστό με αυτό το έργο σκηνικό διάκοσμο επιμελείται ο αξιόλογος σκηνογράφος Marcelo.
Το έργο «Καραϊσκάκης- Ο παρεξηγημένος ήρωας» του Γιάννη Κωσταρά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Το έργο «Καραϊσκάκης- Ο παρεξηγημένος ήρωας» έχει δομηθεί πάνω σε έναν τριπλό άξονα: τον αξιακό, τον ιστορικό και τον κοινωνιολογικό- δραματουργικό. Αρχικά, υπήρξε η θέληση εκ γραφής να αποτυπωθούν και να μεταδοθούν κάποιες αξίες, όπως και το «άφοβον» του χαρακτήρα του Καραϊσκάκη στους ανθρώπους της σημερινής εποχής , η οποία βασίζεται στο μηδενισμό και την αποχαύνωση.
Έπειτα, λόγω σπουδών και ενδιαφερόντων από πλευράς του δημιουργού, δόθηκε βάρος μέσω και επισταμένης μελέτης πηγών της εποχής εκείνης, στην αναβίωση γεγονότων και ακουσμάτων είτε είναι η γλώσσα, είτε τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στην πλοκή, τα οποία έχουν φτάσει να είναι άγνωστα σχεδόν στο σήμερα.
Βέβαια, επειδή κεντρικός στόχος δεν ήταν εξαρχής η ηθικολογία, ο φρονηματισμός ή η «κούφια» εθνεγερσία, αποκαλύπτονται επιπρόσθετα άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και της ζωής του Καραϊσκάκη ώστε να καταλήξουν μέσω και της φράσης του που στοιχειώνει το έργο όλο «Όποτε θέλω είμαι άγγελος, όποτε θέλω είμαι διάολος» στο δίπολο του χαρακτήρα αυτού, των Ελλήνων σαν έθνος, όπως και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά θα έλεγε κανείς· για να συμβιβάσουν έτσι εν μέρει τις εθνικοαπελευθερωτικές και μόνο θεωρήσεις της Επανάστασης από κάποιους ιστορικούς με αυτές από την άλλη, και ως επικρατέστερη αυτή του Κορδάτου, που έδωσαν και μια πιο κοινωνική χροιά.

Η ταυτότητα της παράστασης
«Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας»
Ιστορικό δράμα
Διάρκεια: 100 λεπτά

Συντελεστές:
Συγγραφή- Ιστορική έρευνα: Γιάννης Κωσταράς
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική επιμέλεια: Ζωή Τηγανούρια
Διδασκαλία χορού: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνικά: Marcelo
Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάκης Αρβανιτάκης, Γιάννης Κωσταράς, Κων/νος Μπάζας, Θάνος Ζήκας, Κων/ νος Σπυρόπουλος, Κων/νος Ζωγραφόπουλος, Ιορδάνης Κελέσης, Ηλίας Μενάγιερ, Θανάσης Σκόπας.

Στο ρόλο του αφηγητή ο Κώστας Αρζόγλου και στο ρόλο του Καραϊσκάκη ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης. Στο ρόλο της Γκόλφως είναι η Ιωάννα Πηλιχού και στο ρόλο της Μαριώς η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Creatists

Τιμή εισιτηρίων: 15,00 / 12,00 (Ανέργων, Αμέα, Φοιτητικό, Πολυτέκνων)