Εργασιακά: Αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες και αναγκάστηκαν σε δήλωση… συμμόρφωσης

Γεύση του οργίου αυθαιρεσίας που θα ακολουθήσει με τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά αποτελεί για πολλούς το απίστευτο περιστατικό που συνέβη σε εταιρεία στις Σέρρες. Ενδεικτική η κατάληξη του συμβάντος με δήλωση... συμμόρφωσης από τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες

Γεύση του οργίου αυθαιρεσίας που θα ακολουθήσει με τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά αποτελεί για πολλούς το περιστατικό που συνέβη σε εταιρεία στις Σέρρες, προς απογοήτευση του υπουργού που υποστηρίζει ότι με το νέο νομοσχέδιο διασφαλίζεται πλήρως το πενθήμερο και το 8ώρο, αλλά και η ελευθερία και η δύναμη του εργαζομένου για την οργάνωση του χρόνου του.

Το αφεντικό βιάστηκε να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου πριν καν αυτό ψηφιστεί ζητώντας από 10 εργαζόμενους να δουλέψουν υπερωριακά επί δύο ημέρες.

Όταν οι μισοί από αυτούς αρνήθηκαν… τους έδωσαν να υπογράψουν έγγραφη επίπληξη όπου δήλωναν μεταξύ άλλων ότι στο εξής θα είναι υπάκουοι και θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της εταιρείας.

«…δηλώνω ότι δέχτηκα παρατήρηση από τον (…) διότι αρνήθηκα να εργαστώ υπερεργασιακά για μία ώρα τις ημερομηνίες 12/05, 13/05 και 14/05, επηρεάζοντας την ορθή λειτουργία της παραγωγής του εργοστασίου, και δηλώνω ότι από εδώ και στο εξής θα συμμορφωθώ με τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στο εργοστάσιο» αναφέρεται στο έγγραφο.

Το απαράδεκτο αλλά όχι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός εκβιασμού εργαζομένων απακαλύπτει το epiloges.tv.

Ο δικηγόρος των εργαζομένων που αναγκάστηκαν σε δήλωση μετανοίας και συμμόρφωσης, κάνει λόγο για ξεκάθαρη διαστρέβλωση του νέου νόμου και θα απευθυνθεί, όπως λέει, όχι μόνο στην επιθεώρηση εργασίας, αλλά θα φτάσει μέχρι τη Βουλή και τον υπουργό εργασίας.

Η επίπληξη και η δήλωση μετανοίας