Κωστής Χατζηδάκης / Και επισήμως τέλος το 8ωρο για όλους τους εργαζόμενους - Κρυφτούλι με την ευρωπαϊκή οδηγία

Αποκαλυπτική ήταν η παρουσίαση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, καθώς ο υπουργός στην προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την εικόνα καταστροφής που θα επέλθει, απέκρυψε και διέστρεψε βασικές αρνητικές ρυθμίσεις που προωθούνται.

Χαρακτηριστικότερη από αυτές ήταν η πρόβλεψη για το 8ωρο, το οποίο ουσιαστικά καταργείται για όλους τους εργαζόμενους παρά τα όσα προβλέπει η ευρωπαική οδηγία 2019/1158.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέγνωσε απόσπασμα της οσηγίας στο οποίο αναφέρεται πως «τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».

Μετά από επισήμανση του Ανδρέα Πετρόπουλου από την Αυγή πως η συγκεκριμένη οδηγία αφορά την ρύθμιση των ωραρίων μόνο γονέων και φροντιστών και όχι όλους τους εργαζόμενους (και μάλιστα με τρόπο προστατευτικό για τις συλλογικές συμβάσεις τους), ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιό του η ευελιξία του ωραρίου που θα φέρει κατάργηση του 8ώρου θα αφορά στην Ελλάδα όλους τους εργαζόμενους.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε να απαντήσει τι θα συμβαίνει με τους εργαζόμενους στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που αριθμούν κάτω από 10 εργαζόμενους και δεν έχουν επιχειρησιακό συνδικαλιστικό σωματείο.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Εργασίας κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πολύ δυσμενή διεύρυνση της κατάργησης του 8ώρου, αποκρύβοντας πως υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νομοσχέδιό του.

Επιβεβαιώθηκε δε η αποκάλυψη της Αυγής στις 16.4.2021 ότι καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του. Ενώ οι αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργαζόμενος και που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις περιορίζονται σημαντικά.

Ισχυρίστηκε, δε, πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο προστατευμένοι από άλλες χώρες και ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε. όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Κατά τα λοιπά ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε πως θα αυξηθούν οι συνολικές ετήσιες ώρες υπερωριών, με δυσμενέστερες τις αλλαγές που αφορούν στη βιομηχανία, όπου θα αυξηθούν απίο τις 96 στις 150. Στους υπόλοιπους κλάδους θα αυξηθούν από τις 120 στις 150.

Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως η Επιθεώρηση Εργασίας θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της και τη στελέχωσή της.


Πηγή: avgi.gr